Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii august.

Horoscopul Literar al Lunii August

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Leu

23 iulie – 22 august

Ultima lună de vară e de departe cea mai hot pentru cei din zodia Leu și nu doar în temperaturi. August te pune pe lista personajelor principale așa că vei primi admirație din partea cititoarelor sau cititorilor de care ești interesat(ă). Mai exact, la capitolul dragoste nu-ți va mai lipsi nimic, însă chiar și așa, este important de reținut că indiferent de statusul tău, fericirea îți este scrisă în stele. În acest sens, Fericit de unul singur de Elyakim Kislev este prima recomandare a astrelor literare.

Fii deschis oricărei invitații pe care o primești pentru că luna aceasta nu atragi doar parteneri romantici, ci și parteneri de afaceri sau colaboratori. Și dacă ai crezut că îți va merge bine doar pe aceste două planuri, află că magnetismul tău rămâne valabil și pentru lecturi. Cele mai bune titluri îți vor ieși în cale, așa că astrele literare vin deja cu un exemplu. De la început de Nikayla Devin este cu siguranță o carte pe care nu vrei să o ratezi sezonul aceasta.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Ultima lună de vară marchează un început pentru cititorii din zodia Fecioară. Se întrevede o schimbare de bibliotecă pentru cărțile tale, iar pentru tine, un moment bun să îți găsești locuința mult visată. Dacă îl aștepți, acesta este semnul tău să faci o schimbare pentru că astrele, fie ele chiar și doar cele literare, sunt de partea ta. Ba mai mult, tot ele prevăd că primul titlu pe care-l vei așeza pe noile tale rafturi va fi Femei pe rug de Kiran Millwood Hargrave.

Pentru cititorii care și-au găsit deja cel mai bun loc din lume pentru citit, luna august poate fi despre mici reamenajări. Felul tău perfecționist nu lasă mult loc pentru îmbunătățiri, însă cu siguranță vei reuși să născocești un proiect care să îți țină creativitatea și bunul simț activate. Poți începe cu o rearanjare a bibliotecii, iar în cazul în care vei rămâne cu ceva spații libere pe rafturi, titlul Ultima gară de Jay Parini este un must have pentru orice cititor.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Luna august este despre alegeri pentru cititorii din zodia Balanță, iar felul nehotărât al acestui semn zodiacal aduce, în general, bătăi de cap celor care îl poartă. Totuși, nu ai de ce să te îngrijorezi pentru că de data aceasta alegerile pe le ai de făcut sunt dintre cele mai plăcute. Dilemele sunt legate de călătorii și de petrecerea timpului liber, iar indiferent de opțiunea către care înclină balanța, tu vei avea un sfârșit de vară așa cum meriți.

Întrebările la care va trebui să răspunzi sună cam așa: „La mare sau la munte?”, „Să îmi iau costumul de baie sau nu?”, „Rămâne doar pe weekend sau prelungim câteva zile?”. Și pentru că îți cunosc lupta interioară atunci când ai de ales, astrele literare vor să-ți ofere totuși o pauză măcar în ceea ce privește lecturile, așa că îți lasă drept recomandări ferme titlurile Cuvinte care eliberează de Marie Cardinal și Sărutul femeii-păianjen de Manuel Puig.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

August este pentru majoritatea cititorilor luna cu cele mai multe ocazii de relaxare, însă nu și pentru Scorpioni. Nu pentru că nu ți-ai dori să ai o binemeritată pauză, însă ai prea multă energie și creativitate pentru a irosi o așa oportunitate potrivită de a evolua pe plan profesional. Ideile vin ușor, iar punerea lor în practică nu întârzie să apară, cum nu întârzie nici laudele din partea superiorilor sau clienților tăi. Totuși, deconectarea este uneori necesară, așa că după orele de muncă este recomandat să te relaxezi, și cum altfel decât cu o carte bună.

Lume frumoasă, unde ești de Sally Rooney este un titlu potrivit alături de care să-ți petreci orele de odihnă.Pentru că luna aceasta ești hotărât să îți pui numele lângă titlul de angajatul lunii, și lecturile tale trebuie să fie parte din ajutor. Poartă-te ca un om de succes, gândește ca un om de succes de Steve Harvey este în temă cu nevoile tale și îți poate aduce un plus de cunoștințe în cazul în care le cauți.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Ultimul capitol al verii se încheie frumos pentru cititorii din zodia Săgetător. Simți nevoia să petreci mai mult timp cu persoanele dragi. Și deși în mod normal ești sufletul petrecerii, luna aceasta vei dori să-ți iei familia sau prietenii și să te retragi cu ei într-un loc liniștit unde singurele sunete care se vor auzi vor fi piuitul păsărilor sau foșnetul paginilor de carte.

În cazul în care nu știi ce să iei cu tine în oaza asta de liniște, titlul Profesorul și menajera de Yoko Ogawa se potrivește foarte bine decorului.Îți vei lua o pauză și de la lucru, fapt care te va ajuta să analizezi ce îți aduce cu adevărat satisfacție la locul de muncă. Este un moment bun să reflectezi asupra nevoilor tale în ceea ce privește cariera și, în cazul în care vei considera necesar, să faci acele schimbări pe care le-ai tot amânat. Și în cazul în care gândurile acestea ajung să fie prea apăsătoare, o carte precum Timp ca să crești de Marina Khidekel te poate readuce în starea de relaxare precedentă.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Vara se încheie, iar cititorii din zodia Capricorn nici nu își doresc să audă de așa ceva și pe bună dreptate. În luna august, mai mult ca niciodată, vei simți nevoia să fii în control atât la locul de muncă, cât și acasă. Din păcate vremea nu poate fi controlată cum nu pot fi nici eventualele probleme apărute la job. Încearcă să te concentrezi pe lucrurile care depind într-adevăr de tine, iar în cazul în care simți că ai nevoie de un repaus, știi că aici poți lua tu decizia finală.

Titlul Terapia bunei dispoziții de David D. Burns este un bun remediu pentru perioadele încărcate.Pentru că luna aceasta îți dorești ca lucrurile să se întâmple într-un anume fel, vei încerca să dezvolți un nou proiect pe cont propriu sau să găsești un hobby pe care să-l poți avea fără sprijinul unui partener. Un alt aspect pe care cu siguranță îl poți controla este legat de cărțile pe care le citești. Iar pentru a-ți veni în ajutor, astrele literare îți lasă drept recomandare titlul Socialismul, această amăgire! de Benjamin Powell, Robert Lawson, pe care îl poți alege să-ți fie o viitoare lectură.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

August este pentru cititorii din zodia Vărsător luna în care se vor deschide multe porți și multe cărți, ar mai adăuga astrele literare. Dacă până în momentul de față ai simțit că universul te-a pus pe raftul din spate, află că luna aceasta vine și rândul tău să stai în față și să te bucuri de ce îți apare în cuprinsul ultimelor 31 de zile de vară. Încearcă să te pui în cât mai multe circumstanțe sociale pentru a-ți lărgi cercul de cunoștințe și, odată cu el, oportunitățile.

Dacă totuși energia ta ajunge să se epuizeze și înconjurarea cu zeci de cărți este o variantă. Un titlu care nu ar trebui să lipsească din ecuație este Ghidul copilului interior de Cathryn L. Taylor. Porțile stau să se deschidă atât în viața personală cât și în cea profesională, așa că folosește această perioadă pentru a-ți exprima ideile la locul de muncă. S-ar putea ca vara să se termine cu o promovare sau cu un plus la salariu. Și cum orice reușită trebuie sărbătorită, astrele literare recomandă câteva ore bune de citit. Titlul La soarele neîmblânzit de Michel Bussi este numai bun pentru o așa ocazie.

Pești

20 februarie – 20 martie

August nu este pentru cei din zodia Pești doar ultima lună de vară, ci este și ultima pagină din câteva capitole majore, care, fie vorba între cititori, nu au fost chiar bine scrise. Este binecunoscut faptul că dacă un capitol se încheie, altul trebuie să înceapă, iar luna aceasta astrele ți-au pregătit numai începuturi cu final fericit. Se prea poate ca următoarea etapă din viața ta să nu înceapă decât în a doua jumătate a lunii, așa că în timpul în care aștepți ca lucrurile bune să pună semnul la pagina ta, o carte (sau mai multe) care să-ți țină de urât este exact de ce ai nevoie.

Credeam că problema e doar la mine de Brené Brown este de pus pe listă.În cazul în care viața te pune la încercare și nu încheie ea capitolele mai puțin plăcute pentru tine, atunci este momentul să iei tu coperțile grele și să le închizi cu cea mai mare forță. În cazul în care ai nevoie de antrenament, Shuggie Bain de Douglas Stuart se potrivește perfect formatului de de care ai nevoie și dacă tot alegi să exersezi pe hardcover, astrele recomandă și lecturarea cărții.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

August încheie capitolul „vară” cum nu se putea mai bine pentru cititorii din zodia Berbec.

Vei avea parte de un câștig, fie el pe plan personal, cu o veste bună care s-a lăsat așteptată, fie pe plan profesional, cu o mărire de salariu ori o primă binemeritată. De un câștig se va bucura și biblioteca ta pentru că astrele literare îți pun în wishlist titlul Volodimir Zelenski. În mintea unui erou de Regis Gente, Stephane Siohan, care va ajunge negreșit pe lista de cumpărături luna aceasta.Și pentru că lucrurile merg atât de bine, ești motivat să faci anumite schimbări în viața ta care se cereau a fi făcute de mult timp.

Fie că vorbim despre locul de muncă, carieră, locuință sau chiar cercul de persoane din jurul tău, este un moment bun să iei atitudine pentru ca viitorul să fie cel pe care ți-l dorești. O schimbare poate fi și una legată de genurile literare pe care le preferi, iar în cazul în care dorești să încerci ceva nou, astrele vin cu propunerea SF & Fantasy. Un bun reprezentant al genului în discuție este titlul Deposedații de Ursula K. Le Guin.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Cititorii din zodia Taur sunt hotărâți să prelungească vara cu încă 3 luni și asta pentru că nivelul de energie crește o dată cu temperaturile de afară, iar nevoia de aventură este la cote maxime. Așadar, luna aceasta plănuiești ca 30 de zile din 31 să fii plecat. Nu de alta, dar ai nevoie de 24 de ore libere pentru somn și bagaje. În cazul în care locul de muncă nu îți permite să trăiești în costum de baie pentru o lună întreagă, cărțile cu siguranță te pot ajuta să călătorești exact acolo unde vrei tu, doar în câteva pagini.

Un titlu care convinge orice booktraveler este Pe drum de Jack Kerouac.Totuși, pentru aceia care reușesc să-și ducă planul la capăt, astrele spun că în călătoriile tale se prea poate să-ți găsești jumătatea. Așa că fii deschis, socializează și încearcă să nu stai doar cu nasul în cărți atunci când ești în vacanță…bine, poate doar într-una și anume Cel mai fericit om de pe pământ de Eddie Jaku, care merită toată atenția ta.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Pentru Gemeni luna august este plină de evenimente, unele mult așteptate și foarte plăcute, altele din categoria celor pe care poate le-ai evita dacă ai putea: concerte, evadări de weekend și multe taskuri la locul de muncă. Pentru a evita surmenarea, astrele literare îți recomandă să nu uiți de rutina zilnică de citit și să te relaxezi seara cu câteva pagini de beletristică. Recomandarea acestei luni e Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, o poveste în care personajele și întâmplările conturează o realitate simbolică, dar care este și o poveste despre fiecare dintre noi.

Iar pentru că la locul de muncă surmenarea își poate spune cuvântul în a doua parte a lunii, volumul ilustrat Fără supărare. Puterea secretă a emoțiilor la locul de muncă de Liz Fosslien și Mollie West Duffy te poate ajuta să-ți gestionezi mai bine emoțiile în relațiile cu colegii și managerii tăi pentru a construi relații sănătoase și a reuși să te concentrezi mai mult pe soluții și pe ceea ce e cu adevărat în controlul tău. Iar dacă după această lectură, vei știi cum să te bucuri cu adevărat de concediu fără să verifici obsesiv e-mail-ul de lucru, atunci presimțim că vei poposi și cu altă ocazie la raftul de psihologie practică.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Pentru cititorii zodiei Rac luna august se anunță a fi mai mult despre zile leneșe de vară. Se pare că atât în plan personal, cât și în cel profesional lucrurile se liniștesc și, în sfârșit, după multă muncă și zile agitate, se ivesc multe zile pline de răgaz, în care lectura se infiltrează lejer în rutină. Astrele literare îți recomandă să te afunzi în lecturi de vară, ce-ți oferă exact ceea la ce ai visat de atâta vreme: să te pierzi alături de personaje memorabile , în povești de iubire și să te lași încălzit de razele soarelui – practic, o rețetă ce te va ajuta să îți reîncarci bateriile și să te deconectezi de muncă, de taskuri și de griji.

Vara în care am devenit frumoasă de Jenny Han este prima recomandare a lunii. De ce? Pentru că unele veri sunt pur și simplu menite să fie frumoase și acest lucru surprinde perfect atât esența acestui roman, cât și a lunii august din viața ta. Suferință și extaz de Meg Mason este al doilea titlu pe care ți-l recomandăm, un roman incredibil de amuzant și de tulburător, care te va pune pe gânduri când vine vorba de alegeri de viață și cum pot influența ele modul în care se conturează viața adultă.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 9, august 2022. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *