E o plăcere să te plimbi dimineața prin Piața Sfatului în orice anotimp, cu atât mai mult vara, când căldura nu e sufocantă și atmosfera se animă prin ecoul istoric al clădirilor, sunetul espressoarelor din cafenele și dansul porumbeilor. Tot acest peisaj a fost amplificat de prezența Aleei Cărții și a Muzicii de la LibFest, în a doua zi de târg care și-a așteptat vizitatorii încă de la ora 10.
Primul eveniment al zilei, transmis live și în online, a avut un aer cosmopolit, în spiritul multiculturalismului pe care îl celebrăm la această ediție hibrid a LibFest. Evenimentul moderat de Valeria Reit a fost dedicat unui prieten vechi al Brașovului. Humberto Segundo Aguilar Alvarado, un cantautor și artist de origine chiliană care s-a stabilit din 2002 la Brașov, după ce s-a îndrăgostit de o localnică, dar și de orașul de la poalele Tâmpei. A devenit o prezență familiară pe strada Republicii, acolo unde a interpretat ani de zile o mulțime de cântece. După ce a practicat arta plastică în țară și peste hotare, din 2012 Humberto Segundo Aguilar s-a dedicat scrisului, publicând trei cărți la Editura Creator. Volumul Întâlniri care a fost prezentat publicului este o carte bilingvă româno-spaniolă, cu un prolog semnat de un francez, a cărei editare a fost susținută de chilieni și tipărită de români. Un manual de recunoștință față de tot ce ne înconjoară, volumul lui Humberto Aguilar, născut în perioada carantinei, a fost prezentat de Claude Aube și Erwina Magdo.
După acest matineu poetic, în care Piața Sfatului a fost străbătută de versurile româno-spaniole recitate de invitați, pe scena mică a târgului a urmat o dublă lansare de proză. Ioana Zenaida Rotariu a moderat evenimentul dedicat lui Alexandru Florin Ciucă, cel care a adus în atenție volumele Eu însumi, respectiv Răsplată. Autor a patru volume, două de proză și două de poezie, autorul volumului Răsplată a vorbit despre dimensiunea ficțională și biografică a poveștii care abordează teme precum prietenia și iubirea.
Sergiu Popovici i-a invitat pe cei prezenți să descopere două volume apărute la Editura Creator, Printre jaloane, respectiv Poezii. Valeria Reit a amintit că autorul născut în Bucovina și refugiat la Brașov, un inginer cu înclinații literare, a publicat lucrări în care amestecă ficționalul cu biograficul (mai ales după ce a traversat o experiență istorică încărcată și zbuciumată). Printre jaloane este un volum în care se împletește mica istorie a protagonistului cu marea istorie postdecembristă.
Pe scena LibFest, a urcat apoi Dumitru Manolache, un autor premiat, cu experiență, care ne-a invitat să descoperim un roman parabolă, doxologic care oferă o viziune creștină profundă asupra existenței umane, cu ecouri din Dostoievski si Vodolazkin, după cum a amintit Elena Vieru, invitat la eveniment. A doua aflare spune povestea unui personaj masculin care rămâne paralizat după un accident, fără șanse de recuperare, care dezvoltă meditații asupra sensului vieții și morții dintr-o perspectivă religioasă și ajunge să trăiască o renaștere neașteptată.
În timp ce vizitatorii au revenit pe Aleea Cărții, acolo unde standurile i-au întâmpinat cu oferte și reduceri, în Piața George Enescu au început atelierele inedite. Ana Maria Gălățeanu, o ilustratoare cu experiență i-a invitat pe cei mici la exerciții de fantezie, folosind populara tematică a Pisicilor războinice. Participanții au avut ocazia să se exprime creativ, inspirați de seria beletristică binecunoscută.
Publicul s-a întâlnit în Piața Sfatului cu un gen literar puțin practicat în zilele noastre, ilustrat de Alimpie Sevastian, un autor de la Deva care a publicat în celebra Revista Urzica și care a primit aprecierea lui Cornel Udrea (cunoscut coordonator de programe de divertisment la Cluj Napoca). Ghici ce aduce barza e o colecție de proze scurte cu potențial să aducă zâmbete pe chipul cititorilor. Într-un dialog cu Augusta Oniță-Bagoly, Alimpie Sevastian a discutat despre natura umorului, despre autorii care îl inspiră, despre cum se scriu poveștile umoristice și a încheiat, cum atlfel decât într-o notă comică, o adaptare în versuri după Scrisoarea a III-a prin care i-a invitat pe cei prezenți la o sesiune de autografe.
Următorul eveniment ne-a păstrat în perimetrul prozei umoristice dar ne-a purtat și pe firul amintirilor unei epoci. Paul Prună a propus o dublă lansare: Ba-i așa, tovarășa profesoară!, respectiv Înainteee, marș! – două volume apărute la Editura Creator. Fost clarinetist al Filarmonicii, absolvent al Conservatorului din Cluj, Paul Prună s-a autocaracterizat ca umorist de scenă. Însă el performează la fel de bine și în scris, după cum au amintit invitații prezenți la eveniment, precum Valeria Reit sau Virgil Borcan, care i-au apreciat umorul din cele două cărți publicate.
Elena Dițu, din partea Editurii Creator a introdus romanul de debut al Nicoletei Vișan. Capcana parfumului este o poveste inițiatică, o poveste de dragoste emoționantă.
LibFest, a continuat pe coordonata sa hibrid: următoarele două evenimente au fost transmise în online. Traducătoarea Silvana Prodan a lansat volumul Vânătorii de gânduri, o carte dedicată tinerilor, plină de imaginație despre o fată care ajunge pe lună. Gytha Lodge, prima autoare străină tradusă de Editura Creator a stat de vorbă cu Luciana Dănilă pe marginea volumului Stai lângă mine, un thriller pe muchie de cuțit, o poveste despre crimă și rivalitate.
Piața Sfatului a fost vizitată și la ceasurile amiezii, iar pe Aleea Cărții l-am primit cu drag pe colegul nostru, Vladislav Palamarciuc la lansarea volumului său de debut. Născut la Chișinău, absolvent al Facultății de Litere, Universitatea Transilvania Brașov, Vladislav Palamarciuc a adus în atenție 100 de poezii (alese din peste 700) reunite într-un volum a cărui copertă a alcătuit-o singur (autorul fiind pasionat și de arte plastice și fotografie).
Dublând evenimentele din Piața Sfatului, atelierele LibFest, au continuat în Piața George Enescu. După două lansări de carte moderate de Valeria Reit, cei mici s-au bucurat să participe activ la atelierul de educație financiară propus de Bianca Bucă, jurnalist Radio România. Apelând la două volume gândite pe înțelesul copiilor (printre care și Aventurile lui Mimi), Bianca Bucă i-a antrenat pe cei din public într-o discuție despre modul în care copii ar putea economisi și câștiga bani folosindu-și propriile talente.
MELANIA STRÂMBEANU, instructor de yoga a pregătit un atelier dedicat wellness-ului. La LibFest, apreciem sănătatea deopotrivă fizică și psihică, iar un atelier dedicat metodelor yoga a fost bine primit de public, tocmai pentru că oferă premisele pentru atingerea echilibrului interior. Cei prezenți au avut ocazia să practice și câteva exerciții de respirație.
Cititul e o activitate care merită promovată în jurul celor tineri. Tocmai de aceea ANDRA BUZATU a propus un club de lectură pentru tineri în Piața George Enescu la care a participat și Roxana Drăgănuță, autoarea cărții puse în discuție, Selkie.
Dintre vizitatorii care au ajuns în LibFest, ne-au atras atenția și ne-au impresionat un grup de copii veniți din tabără, împreună cu coordonatorul lor, care au traversat Aleea Cărții în căutarea unor lecturi captivante.
În Piața Sfatului am continuat seria lansărilor cu volumul Schițe și chichițeâ, semnat de Constantin Iulian Tănașcu, absolvent de economie și informatică, doctorand, o personalitate care îmbină pragmatismul modern cu sensibilitatea literară. Preocupat să implementeze proiecte în comunitate, autorul volumului Schițe și chichițe se lasă însă inspirat de bucuria simplității din mediul rural, păstrând însă miza dezvoltării regiunilor sărace de la noi din țară. Volumul lui Constantin Iulian Tănașcu este o articulare a unui spirit optimist, expresia propriei sale perseverențe care demonstrează că poți ajunge să dezvolți proiecte cu miză comunitară.
Bogdan Boeru a dialogat cu Adrian Lesenciuc pe marginea volumului Benedictiana apărut la Editura RAO un mix fantastico-istoric proiectat la finalul secolului al XII-lea pe teritoriul Siriei actuale, în timp ce în Piața Enescu, Coca Staicu a propus un atelier de nutriție pentru adolescenți și tineri, cu atât mai binevenit cu cât fenomenele mâncatului compensator, tulburările legate de alimentație sunt în creștere inclusiv în România.
În centrul istoric brașovean Augusta Oniță Bagoly a dialogat cu Anca Ghinea pe o temă provocatoare relevantă și contemporană: creativitatea. Creativitatea nu este o abilitate circumscrisă unei rețete universale și, tocmai de aceea, poate fi valorificată de oricine. Anca Ghinea a demontat mitul potrivit căruia doar anumiți oameni sunt creativi și a pledat pentru ideea că fiecare are nevoie de ritmul lui pentru a-și accesa propriile resurse. Autoarea volumului Creatori în acțiune. Ghid de creativitate propune în această carte și câteva exerciții pentru descoperirea abilităților creative.
Câștigătoarea premiului Mistery and Thriller decernat în prima zi de LibFest, Tony Mott a vorbit despre seria de romane policier care o au ca protagonistă pe medicul legist Gigi Alexa. Mintea acestui personaj este convingătoare și împinge narațiunea tocmai pentru că funcționează pe baza curiozității, pe încercarea de a înțelege comportamentul criminal.
Elena Dițu a moderat întâlnirea cu Luiza Rădulescu, cea care și-a publicat romanul de debut, un romance contemporan intitulat Rătăcind în trecut. Aequlibrium. O carte sensibilă în care iubirea se simte intens, deopotrivă în dimensiunea ei pasională, dar și pe coordonata suferințelor, romanul Luizei Rădulescu a fost, după mărturisirea autoarei, o formă de terapie, sinteza experiențelor personale trăite și observate, din care nu lipsesc reperele interacțiunilor marcante în perioada timpurie. Luiza Rădulescu a sugerat două tipuri de lectură posibile: o lectură de evadare, dar și o lectură cu elemente de dezvoltare personală.
LibFest a depășit și spațiile deschise din Piața Sfatului și Piața Enescu și s-a integrat în atmosfera sobră a Bisericii Adormirea Maicii Domnului, acolo unde a avut loc conferința Hristos Pantokrator și slava deșartă a împărățiilor seculare. Drumul de la creștinătate la creștinism. În cadrul aceluaiși eveniment, eseistul, teologul, fostul ministru de externe și ambasador Teodor Baconschi a adus în atenția publicului colecția sa de scrieri, publicate la Editura Spandugino, în nu mai puțin de 5 volume. Despre lucrările lui Teodor Baconschi au oferit opinii preoții Cristian Muntean, Dănuț Benga și scriitorul Laurențiu-Ciprian Tudor care a fost și moderatorul întâlnirii.
În timp ce în Piața Sfatului se pregătea scena pentru programul de seară, în Piața Enescu au continuat atelierele dedicate dezvoltării abilităților personale. Crucia Roșie a fost prezentă și azi cu noi demonstrații de prim ajutor, în timp ce psihologul Nicoleta Galis a propus un moment inedit, centrat pe dezvoltarea cognitivă și emoțională prin Metoda Feurstein, o metodă bazată pe principiile neuroplasticității care folosește instrumente standardizate pentru stimularea abilităților fundamentale de gândire.
A doua seară a LibFest a căutat, prin invitații ei, să celebreze diversitatea din spațiul transilvănean, să susțină entuziasmul și revitalizarea interesului pentru moștenirile culturale multietnice, pe coordonate contemporane. Seara a început cu o demonstrație coregrafică. Junii Brașovului ne-au încântat cu energia dansurilor românești. Apoi, două dintre cele mai îndrăgite ansambluri de la Brașov: Ansamblul Eftymos și Grupul Dyonisos, au adus intensitatea atmosferei grecești în Piața Sfatului.
Publicul a petrecut mai departe alături de Bogdan Mihai Simion și Lăutarii de Mătase. Un muzician cu doctorat și cu interes pregnant pentru muzica tradițională, autentică, Bogdan Mihai Simion și-a dorit să resusciteze atenția publicului spre creațiile de tradiție orală, lăutărești, reprezentative pentru interbelic, prin muzicieni care știu să mânuiască instrumentele ca pe vremuri. A reușit să facă acest lucru, prin proiectul Lăutarii de Mătase care au surprins plăcut publicul din Piața Sfatului.
Încheierea celei de-a doua seri a fost punctată de Argatu‘, un alt interpret care a șters praful de pe folclorul românesc și l-a restituit publicului într-o manieră reimaginată. Compozitor de la 8 ani, cunoscut și pentru colaborarea cu Subcarpați, Argatu‘ a încheiat memorabil cea de-a doua seară a LibFest.
Ne revedem în weekend, în a treia zi de târg!
Articol realizat de Sever Gulea pentru libris.ro.
„Am studiat filosofia, medicina, am fost librar, în prezent sunt medic psihiatru. Celebrez în fiecare zi faptul că suntem oameni născocitori (homo fictus).
Trăiesc înconjurat de povești, fie că deschid cărți, fie că ascult (cu plăcere) oameni, fie că mă povestesc pe mine însumi. Gândesc adesea în povești, visez în povești.
Pentru mine lectura e pur și simplu o prelungire firească a existenței, o formă de a reactualiza esența experienței umane etern narativă.”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.
Un răspuns
Am fost si eu anul acesta la LibFest 🙂 Ce fain a fost grupul cu copiii de anul trecut! Pacat ca l-am ratat. Si eu mi-am trimis anul acesta baietelul in tabara, cu cei de la Wind Discovery!