Ne plac weekendurile și mai ales plimbările matinale în zilele de august. Piața Sfatului a fost destinația ideală și sâmbăta dimineața pentru o promenadă plină de surprize. Încă de la ora 10, vizitatorii au găsit pe Aleea Cărții o atmosferă liniștită, de vacanță, întâmpinată de cărțile, dar și de reperele relaxante ale Libfestului.

Ediția din acest an a Libfestului a pregătit publicului și zone de popas și de activitate interactive: locuri instagramabile de relaxare cu pufuri și un stand unde cititorii au avut ocazia să experimenteze un Blind Date cu volume surpriză: pachete de 20 și 30 de lei, în pungi de cadouri menite să îi surprindă pe destinatari.

La ora 10 am început seria de evenimente în format hibrid, Ștefan Șeclăman a adus în atenție într-un decor verde, în spiritul cărții pe care a semnat-o, anume „Strigătul naturii”.
A urmat un alt eveniment în format online care a fost transmis și pe ecranele din Piața Sfatului, un eveniment care abordează un subiect cheie al politicii internaționale. Ioana Bâldea Constantinescu a stat de vorbă cu jurnalista, avocata și activista în sfera drepturilor civile Alia Malek despre statul eșuat care destabilizează încă situația din Orientul Mijlociu. „Siria, țara care ne-a fost casă”, volum apărut la Editura Corint este un mix de istorie familală cu geopolitică menită să ne ajute să înțelegem oamenii din spatele crizei siriene.
Valeria Reit, din partea Editurii Creator a stat de vorbă cu Sînziana Andra Ghițoi, absolventă de litere și medicină, medic specialist anatomo-patolog la Constanța. Cercetător activ în zona medicală, autoarea își lărgește perspectivele antrenându-și și abilitățile literare semnând un volum de povestiri dedicate copiilor, inspirate și de amintirile personale (mai ales cele din relația cu proprii bunici), intitulat „Acelei fetițe uitate”.

De la literatură pentru copii am mutat atenția spre un volum apărut la Editura Tritonic. George Dimitru, un informatician autodidact, a propus publicului un volum cu filon autobiografic intitulat „O nouă viață”. E vorba de o colecție de povești vesele și triste care abordează în cheie ironică absurditatea regulilor, comicul birocrației și al instituțiilor dintr-o epocă defunctă, un jalon și un reper în calea neuitării.

Adriana Bogatu și Adrian Victor Vank au lansat volumul „…și duminică e tot sâmbătă”, apărut la Editura Creator. Irinel Merlușcă i-a prezentat pe invitați care au avut cuvinte de apreciere la adresa cărții. Laura Dobrea a observat că lucrarea celor doi autori e un puzzle cu piese complementare, cu o coloană sonoră potrivită și cu un ecou cinematografic. Daniel Kițu a remarcat că volumul e o încheiere a unei trilogii (care mai cuprinde volumele: „Dresorii de cactuși”, „Futilități electorale”), un volum strâns legat de pandemie cu o formulă narativă provocatoare, cu doi naratori, două fire epice, două tendințe, una exteriorizată (care îndeamnă la călătorie) și una interiorizată (care explorează profunzimile în raport cu ceea ce se trăiește).

La fel ca în zilele trecute, spațiul din Piața George Enescu a devenit animat prin atelierele propuse la LibFest. Sâmbăta dimineața a fost un moment ideal de a-i încuraja pe cei mici să se apropie de lectură. Ana Maria Gălățeanu a propus o serie de ateliere pentru diverse grupe de vârstă, cu provocări pe măsură, menite să stârnească interesul pentru cărți. Atelierul dedicat celor mai mici care încă nu au deprins taina literelor, dar care sunt avizi să audă povești i-a invitat pe cei prezenți să își imagineze și să deseneze coperta cărții pe care ar vrea să o lanseze. Aceeași provocare s-a extins și la școlarii mai mici sau mai mari, iar participanții au avut parte de creioane și carioci ca să se exprime sugestiv.

Daniel Kițu a lansat volumul de poezii „Povestea parcului imaginar”, despre care a vorbit Adriana Bogatu. E vorba de un autor cu un univers liric atipic, un autor care propune o aventură lirică în forma unei poezii neorealiste dure, dar cu o plasticitate deosebită a metaforei. Așa cum singur se autocaracterizează scriitorul, „Povestea parcului imaginar” reprezintă un autentic spasm de suflet.

Scena LibFest a primit apoi vizita unor prezențe feminine memorabile și talentate. O familie de scriitoare, Ana Maria Ducuță, Raluca Muntean și Nicoleta Muntean s-au întâlnit cu publicul din Piața Sfatului pentru a discuta despre două volume recent apărute. După ce a participat la două ediții online LibFest și a lansat un volum împreună cu mama ei, Nicoleta Muntean, la Librăria Șt.O.Iosif, Ana Maria Ducuță a adus la Brașov cartea „De la durere la vindecare”. Aceasta este o lucrare care pledează pentru dezidentificarea terapeutică cu durerea și trauma trăite cu precădere în copilărie. Cu o carieră muzicală în spate, dar și un viitor promițător ca studentă la Facultatea de Medicină, Raluca Muntean are interese și în zona psihologiei transpersonale și a semnat, împreună cu Ana Maria Ducuță, volumul „Întreabă-mă despre eternitate”, o sinteză dialogică între cele două surori.

Oana Stroe, din partea Editurii Siono a prezentat ultima apariție publicată de scriitoarea Issabela Cotelin. Autoare premiată, având în palmares atât poezie, cât și proză scurtă, amebele cuprinse în diverse antologii. Semnatară a 5 romane, Issabela Cotelin a adus în atenția publicului o carte cu un titlu provocator, „Procesul Margaretelor”. Un amestec de ficțiune cu realitate, o narațiune care include o aparentă confesiune a unei protagoniste feminine, întreruptă de adresări către un tribunal simbolic al florilor, cartea Issabelei Cotelin a pornit de la o nuvelă care s-a dezvoltat ulterior într-un roman.

De la literatură am mutat atenția publicului din Piața Sfatului la filosofie politică. Alături de respectabilul profesor Andrei Marga, Irinel Merlușcă a stimulat o discuție pe marginea volumului recent publicat la Editura Creator, „Soarta democrației”, un proiect care pledează pentru democratizarea din interior. Un subiect complex și controversat, în contextul creșterii atracției față de autoritarism în diverse colțuri ale globului, democrația rămâne o soluție churchilliană, în opinia lui Andrei Marga, chiar și în contextul problemelor pe care le ridică astăzi, legate adesea de faptul că liderii aleși democratic iau decizii fără să-i mai consulte pe alegători. Andrei Marga a răspuns elocvent și precis întrebărilor adresate de Irinel Merlușcă legate, printre altele, de raportarea la conflictul din Ucraina, despre rolul cetățenilor în participarea politică contemporană și despre cleptocrație (confiscarea puterii de către elitele corupte).

Editura Nemira a propus o incursiune în literatura română contemporană. Două volume apărute în colecția n’autor, coordonată de Eli Bădică au fost prezentate în cadrul LibFest: „Candido”, respectiv „Oameni mari”. Publicul din Piața Sfatului s-a întâlnit cu Doru Preda, un informatician reorientat spre ficțiune, după parcurgerea unui curs de scriere creatoare, dar și cu Maria Orban, profesor de limba română. Amândoi autori originari sau adoptați de Brașov, Doru Preda și Maria Orban au vorbit despre relația cu orașul, despre debutul lor literar, despre relația cu personajele imaginate, despre raportul dintre viața literară și cotidiană, dar și despre lecturile de vacanță. Doru Preda a recomandat-o pe Zeruya Shalev, iar Maria Orban pe Corina Sabău.

După ce a fost invitată la Clubul de Lectură de la unul dintre atelierele LibFest, Roxana Drăgănuță a lansat pe scena din Piața Sfatului romaul „Selkie”, despre care a vorbit cu Corina Răduță și Liviana Tane, din partea Editurii The Writing Journey.

În paralel, în Piața George Enescu, cunoscuta autoare de literatură pentru copii Irene Postolache i-a antrenat pe cei mici într-un atelier de teatru. Participanții au avut ocazia să intre în rolul unor animale simpatice, dar nici spectatorii nu au rămas pe deplin pasivi, fiind invitați să cânte secvențe în cor.

În după amiaza celei de-a treia zi de pe Aleea Cărții, actrița și scriitoarea Nicole Duțu a adus în atenție ultimul ei volum publicat la Editura Creator, un volum de teatru. Absolventă a unui curs de scriere creatoare și semnatară a romanului „Cum l-am învins pe Dracula”, Nicole Duțu a vorbit despre provocările de a scrie dramaturgie, despre montarea uneia dintre piese cuprinse în volum alături de regizorul Răzvan Oprea, despre curajul de a se apropia și a oferi versiuni reimaginate, pornind de la textele lui William Shakespeare.

Cristian Tudor Popescu s-a întâlnit cu cititorii brașoveni, la puține luni de la retragerea sa momentană din presă și la puțin timp de la lansarea volumului „Dumnezeu nu e mort” (Editura Polirom), devenit bestseller Bookfest 2022. Descins parcă dintr-o distopie SF, după o călătorie cu trenul pe care a evocat-o apăsat, Cristian Tudor Popescu și-a dorit ca întâlnirea cu cititorii să fie dialogică și neînregistrată, să se mențină pe coordonatele întâlnirilor fizice și a plăcerii discuțiilor nemediate de ecrane. Cunoscutul scriitor și critic de film a răspuns întrebărilor din public și a vorbit despre intrarea sa în gazetărie, despre relația cu Adrian Păunescu, despre dezamăgirile comunismului în copilărie, despre titlul volumului apărut la Editura Polirom, înainte de a acorda autografe timp de o oră și jumătate, audienței numeroase.

Chiar dacă norii au acoperit cerul Brașovului, cursanții de la Școala de dans Salsa Picante nu au ezitat să ofere o probă antrenantă coregrafică de salsa pe care publicul s-a grăbit să o admire. Acest eveniment a fost găzduit de celălalt festival care se desfășoară la Brașov în această perioadă și care a fidelizat deja publicul brașovean, anume festivalul AFECT.

Ultimele ateliere ale acestei zile din Piața Enescu au fost dedicate terapiei prin scris. Alexandra Bădiță, autor și expert Journaling, i-a invitat pe participanți la explorarea propriilor stări în fața unei foi de hârtie , în timp ce Cristina Tohănean a pledat pentru educație emoțională și a vorbit despre frica, în dimensiunea sa constructivă și împovărătoare. De asemenea, Andra Buzatu a propus o nouă ediție Clubului de Lectură dedicată adulților, o discuție pe marginea volumului „Fată, femeia, alta” de Bernardine Evaristo.

După ce ploaia s-a domolit în Piața Sfatului la apropierea serii, ne-am pregătit pentru concertele îndrăgite și de nelipsit din calendarul LibFest. După folk și muzică tradițională reimaginată în diferite forme, seara de sâmbătă a fost dedicată muzicii contemporane. Scena LibFest s-a dovedit și un loc de expresie al artiștilor cunoscuți la nivel național, dar și un spațiu de promovare pentru artiștii locali. O mulțime de tineri au cântat, au dansat și au petrecut împreună cu trupele brașovene. The Pedestrians au încălzit publicul cu ritmuri rock de mai multe feluri, apoi Alexu And The Voices Inside și-au făcut debutul energic pe scena din Piața Sfatului.

A doua parte a serii l-a adus în lumina reflectoarelor și a atmosferei plăcute de vară pe Mark Stam și Alina Eremia. Parte din valul de interpreți din Republica Moldova care au câștigat notorietate și în România, cu influențe din pop, R&B, soul, cu ecouri din Bruno Mars și Ed Sheeran, Mark Stam a continuat petrecerea muzicală într-o companie entuziastă. Finalul serii a fost incendiar, alături de o interpretă îndrăgită, cu multă prezență scenică și o voce memorabilă. Lansată alături de LalaBand cu care a atins performanțe greu de egalat, Alina Eremia și-a urmat apoi cu succes cariera solo și a adus pe scena din Piața Sfatului energia și vitalitatea trăite prin muzică.


Ne revedem duminică, la ultima zi de LibFest din acest an!

Articol realizat de Sever Gulea pentru libris.ro.
„Am studiat filosofia, medicina, am fost librar, în prezent sunt medic psihiatru. Celebrez în fiecare zi faptul că suntem oameni născocitori (homo fictus).
Trăiesc înconjurat de povești, fie că deschid cărți, fie că ascult (cu plăcere) oameni, fie că mă povestesc pe mine însumi. Gândesc adesea în povești, visez în povești.
Pentru mine lectura e pur și simplu o prelungire firească a existenței, o formă de a reactualiza esența experienței umane etern narativă.”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.
Un răspuns
Cinste, tuturor! Cu respect și prețuire! Mi-aș fi dorit să particip și eu, din păcate, am aflat prea târziu. Dar…,, printre-atâtea drumuri încâlcite /Călătoresc în galaxia mea;/Rimele versurilor iubesc a deprinde /Încrucișate cu inspirația. /Cuvintele, mărgele-nșirate/Trimise în raze de lumini, /Dar mai presus de toate, /Simțirea și credința – mi curate, /Ce ființe minunate/În
drumul meu așterni! ” Felicitări, tuturor! Cu toată considerația!