Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii septembrie.

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

luna ta, recomandat este să te bucuri de toată atenția, să asimilezi energia pe care ți-o oferă statutul de personaj principal și să te bucuri de popularitate ca la carte. Începutul sezonului rece te surprinde, contrar așteptărilor, cu multă poftă de viață, de călătorit și socializat. Și pentru că ești unul dintre sărbătoriții lunii, este puțin probabil ca propunerile de distracție să-ți fie refuzate de către cei dragi. Dar să nu uităm că distracția se păstrează și în lectură, așadar, dacă ești în căutare de o sursă mai la-ndemână, titlul Zogru de Doina Ruști poate fi alegerea potrivită.

Pentru că septembrie îți aduce reușite în toate domeniile, astrele literare fac loc pe raftul tău și pentru succese pe plan profesional. Consideră această lună ca fiind biletul tău câștigător pe care-l poți folosi așa cum îți dorești. Însă nu uita, oricâte ore ai petrece lucrând pentru visul tău, cărțile te vor aștepta mereu pe noptieră, să-ți aducă puțină liniște înainte de culcare în zilele pline. Un titlu care cu siguranță se va ridica la așteptări este Despre frumusețea uitată a vieții de Andrei Pleșu.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Toamna începe pentru balanțe cu un oarecare dezechilibru în viața socială. Având în vedere că personajul principal este însuși semnul echilibrului, această informație poate părea șocantă, însă stai fără griji, totul se întâmplă spre binele tău. În luna septembrie ești în căutarea liniștii și ajungi să renunți la o bună parte din activitățile tale sociale. Și unde poate fi mai liniște decât în bibliotecă sau în colțișorul tău de lectură?

Nu ești dornic de socializare, dar o carte cu siguranță suporți în preajma ta, mai ales că ea nu vorbește decât dacă o citești tu. Așadar, un titlu potrivit pentru perioada pe care o traversezi este Ruinele splendorii de Megan Chance. Luna aceasta, pe lângă liniștea la care tânjești, banii ajung să fie și ei o prioritate. Nu te apuci de economisit că doar caracteristicile zodiei rămân neclintite, dar depui eforturi considerabile pentru a face mai mulți. Indiferent de target-ul tău, fiecare lună ar trebui să aibă câteva sesiuni de răsfăț, iar în septembrie un titlu care merită să intre în buget pentru balanțele pasionate de artă (și aici probabil ne referim la toate) este O vară cu Dali de Jeremy Vine.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Pentru cititorii din zodia Scorpion, toamna e noua vară. Schimbarea anotimpului nu pare să te influențeze în vreun fel, mai ales în condițiile în care zilele estivale au părut a fi capitolele unui roman cu cel puțin 5.000 de pagini, scris de James Joyce. Dacă până acum obiectivele tale au fost doar de natură profesională, e timpul să dai pagina și să te concentrezi pe viața personală. Și cum ai putea să te deconectezi mai bine decât de la distanță, de pe o plajă îndepărtată de pildă?

Astrele literare prevăd puțin nisip printre filele cărților, însă acestea sunt dispuse să se sacrifice cu drag pentru relaxarea ta. Un titlu care se oferă voluntar este Cu inima smulsă din piept de Radu Paraschivescu. Spre sfârșitul lunii te vei simți mai conectat cu propria persoană și vei acorda mai multă atenție sentimentelor tale. Analiza în exces nu aduce beneficii nimănui, însă o trecere echilibrată în revistă a trăirilor este cât se poate de sănătoasă, iar De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? de Julie Smith este titlul care își merită locul în biblioteca ta în cazul în care îți dorești să aprofundezi.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Să fii cititor săgetător în luna septembrie poate fi o provocare pentru tine, dar cu siguranță și cei din jurul tău îți vor simți prezența mai mult decât în mod normal. Începutul toamnei te surprinde cu multă putere de muncă și idei cât cuprinde, iar odată cu acestea vor veni și responsabilitățile pe care singur(ă) ți le vei însuși. Pregătește-te pentru o lună plină de muncă, dar mai ales de reușite. Astrele literare prevăd că declarațiile și actele pe care cel mai probabil le ai de completat nu vor fi singurele hârtii care-ți vor atinge mâinile în următoarele 30 de zile. Oricât de ocupat(ă) ești, cărțile sunt și ele parte din priorități. Așadar, dacă timpul de lectură este limitat, cel mai bine ar fi să găsești titluri care să-ți aducă relaxarea de care ai nevoie după o zi lungă. Orășelul minciunilor de Diane Chamberlain se potrivește perfect cerințelor.

Și pentru că luna aceasta fiecare zi e socotită la minut, organizarea trebuie să fie punctul tău forte. Titlul 4 ore săptămâna de lucru de Timothy Ferriss îți poate oferi informațiile de care ai nevoie și, oricum ar fi, cele 15 pagini programate pe seară tot trebuie citite, iar o carte de la raftul de Psihologie Practică merge „supracopertă” cu intențiile tale.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

După o perioadă în care totul a părut dezordonat și lipsit de sens, asemeni unei biblioteci uitată de îngrijitorul ei, luna septembrie vine să aranjeze rafturile din viața ta. Toate se așază conform planului, așa că pregătește-te cu energie pentru a primi vești bune. Foaia se schimbă chiar și pe plan sentimental, așa că nu ar trebui să te miri dacă te surprinzi din ce mai des intrând într-o librărie țintă la raftul de romance. Și dacă tot suntem la capitolul acesta, ultimul roman scris de de Colleen Hoover, Layla, poate fi un suport de curs bun pentru o nouă relație care ți-e scrisă în stelele literare și nu numai.

Indiferent de zilele, lunile sau anii care au trecut de la prima carte dăruită partenerului tău, în septembrie îți vei dori să îți petreci mai mult timp alături de persoana ta favorită. Biletelor de avion le stă bine ca semne de carte, așa că poate o escapadă de câteva zile e numai bună de pus în cuprinsul de luna aceasta. În cazul în care limita bagajelor nu vă permite să călătoriți cu prea multe cărți, astrele literare recomandă titlul Acul de aur și ochii Glorianei de Radu Paraschivescu, care cu siguranță vi se va potrivi amândurora.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Temperaturile reci de afară par să se integreze bine cu judecata ta din luna aceasta. Obiectivitatea va prelua un raft întreg din biblioteca de calități pe care le vei scoate la iveală în septembrie, iar la locul de muncă acest aspect îți va aduce laude din partea superiorilor. Totuși, este posibil ca cei dragi să considere atitudinea adoptată ca fiind prea exigentă, așa că rămâne la latitudinea ta dacă vei alege să păstrezi gândirea la rece doar pentru deciziile de la job. Oricum ar fi, în cazul alegerilor literare nu poți rămâne obiectiv, așa că astrele ți-au pregătit recomandarea pentru începutul de toamnă pentru ca totul să fie mai ușor. Titlul Perestroika la Paris de Jane Smiley este printre preferate.

Parcurgi o perioadă în care lucrurile vor merge bine din punct de vedere profesional, așa că o bună parte din energie e de investit aici. Pe plan personal este posibil să simți că cei din jur nu te înțeleg pe de-a-ntregul, însă în a doua jumătate a lunii lucrurile se vor clarifica de ambele părți. Între timp, cărțile îți pot oferi suportul de care ai nevoie, cu precădere titlul Sfidând rațiunea de Maja Maxen.

Pești

20 februarie – 20 martie

Nostalgia care apare odată cu sezonul ploios pare să îi țină ostatici pe cititorii sensibili din zodia Pești. Evident, nu te simți deranjat(ă) de sentința aceasta pentru că la drept vorbind, după o vară plină de activități, căutai un motiv plauzibil pentru a te îngropa sub pături moi, căni de ceai și cele mai bune lecturi. Începe perioada aceea din an în care nu trebuie să te simți vinovat(ă) că n-ai văzut mesajul sau apelul menit să-ți scoată nasul din cărți. Și dacă tot vrei să-l ții afundat în file, astrele literare recomandă titlul Rămas-bun, Budapesta! de Margarita Morris care pare să fie perfect pentru a te menține ocupat(ă) câteva ore bune.

Cu siguranță puțină socializare vei putea integra în programul tău, ba chiar este recomandat să alegi și alți parteneri de conversație din când în când, pe lângă personajele cu care ești deja obișnuit. Este un moment bun să cauți diverse cercuri în care să cunoști oameni cu interese comune și dacă tot suntem la capitolul cărți, poate un bookclub este exact locul care ți se potrivește. În cazul în care accepți provocarea astrelor, ai nevoie de material de discuție pentru serile de lectură. Mesagerul secret al lui Churchill de Alan Hlad se arată cu potențial pentru a fi titlul ales la o viitoare ediție a clubului.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Energia caracteristică urmărește cititorii din zodia Berbec și în luna septembrie. Chiar dacă temperaturile scad, tu rămâi sursa de căldură din viața celor apropiați, iar lucrul acesta îți aduce o popularitate de care te poți bucura sincer. Pentru mulți, începutul toamnei poate aduce melancolii, așa că îți preiei responsabilitatea de a nu-ți lăsa prietenii să pice în butoi. Este momentul să organizezi ieșiri sau scurte excursii de care se vor bucura și partenerii tăi de distracție. Și dacă totuși nu reușești să-ți convingi gașca să ți se alăture, cărțile sunt mereu acolo pentru o aventură. Așadar, un titlu dornic să meargă cu tine oriunde este Amurgul vechii europe. Trieste ’89, Viena ’85, Praga ’89 de Richard Bassett.

Și pentru că fântâna energiei nu pare să sece, luna aceasta ai putea să începi o activitate nouă. Un curs pe un domeniu la care visezi de multă vreme este o opțiune. Fie că vorbim despre un workshop de câteva zile, câteva luni sau chiar un program academic, astrele trimit numai semne bune. Și dacă acest lucru nu îți oferă tot suportul de care ai nevoie, cărțile pot adăuga puțină încredere. Titlul De la eșec la succes de Alex Weber poate fi exact ceea ce cauți.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Începutul unui sezon nou vine pentru cititorii din zodia Taur cu nevoia de curățenie generală, atât în plan fizic, cât și sentimental. Luna septembrie te surprinde ștergând praful din bibliotecă, dar și de pe suflet, acolo unde au locuit în ultima perioadă niște chiriași…„necitiți”. Așa că în septembrie treci la răsfoit cărți și persoane noi, iar pe cele vechi le lași altor cititori care sunt poate mai potriviți pentru lecturile respective. Și ca să trecem la fapte concrete, cu mai puține metafore, un titlu pe care astrele îți recomandă să-l iei acasă este Drumul de Gormac McCarthy.

Pentru că tot ești la capitolul „modificări”, poate o schimbare de peisaj n-ar strica luna aceasta. O călătorie cu cineva drag sau chiar de una/unul singur îți este scris în stele. Căutarea biletelor rămâne în seama ta, iar recomandările literare vin din univers. Așadar, luna aceasta, taurilor le este predestinat să ajungă la raftul de cărți thriller pentru a citi cartea N-am fost niciodată acolo de Andrea Bartz.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Toamna nu se numără doar bobocii, ci și cărțile citite, așa că cititorii gemeni au decis să facă din asta o competiție. Acceptarea provocării de a citi cât mai mult nu este întâmplătoare pentru că simți că ai rămas cu datoria de a face ceva pentru tine, după o perioadă încărcată. Așa că septembrie poate fi dedicată lucrurilor care îți plac și activităților care îți aduc bucurie. Astrele literare susțin acest demers, mai ales că au o recomandare de lectură care sigur se aliniază cu planurile tale. Titlul în discuție este Banchetul cerșetorilor de Irina Anghel.

Luna aceasta îți dorești să lași doar planeta Mercur în retrograd, pentru că ție, progresul îți este scris în stele. După prima jumătate a lunii, timp în care reușești să-ți recuperezi energia, aduci simțul de competiție de care vorbeam mai devreme și la locul de muncă, fapt ce poate fi în beneficiul tău. Preiei inițiativa și începi să militezi pentru schimbări care erau de mult în stand-by. O carte care se potrivește noii tale atitudini este Curajul să-ți pese de Christie Watson.

Rac

22 iunie – 22 iulie

În luna septembrie mai tare decât sunetul ploii se va auzi vocea corpului tău care-ți va spune că are nevoie de pauză. Nu-ți face griji, nu este vorba de nimic serios, ci doar de o nevoie naturală de odihnă. Fie că alegi să-ți iei câteva zile de concediu și să mergi pe o deconectare ca la carte sau pur și simplu îți organizezi timpul în așa fel încât serile să-ți fie liniștite, este recomandat să faci din relaxarea ta o prioritate. Astrele literare ar adăuga la rutină și minim 20 de pagini de citit înainte de culcare, iar cartea cu ajutorul căreia ai putea să-ți exersezi obiceiul este Sufletul ascuns al casei de Alberto Eiguer

Și pentru că grija pentru propria persoană nu poate fi completă fără comunicarea sentimentelor și eliberarea celor negative, astrele literare te sfătuiesc să poposești puțin și la raftul de dezvoltare personală, unde vei găsi titlul Secolul singurătății de Noreena Hertz, care te poate ajuta.

Leu

23 iulie – 22 august

Începutul de toamnă poate însemna pentru cititorii din zodia Leu și un început pe plan personal. Proiectele și ieșirile din ultima perioadă te-au expus în diferite cercuri, lucru care cu siguranță ți-a adus câteva nume noi despre care ai scrie în jurnal, asta dacă ai avea unul. Dacă plănuiești ca toamna asta să te cuibărești sub pătură cu cineva de care ești interesat(ă), acum este un bun moment să faci primul pas. În cazul în care nu ești în căutare de un partener de lectură, prima pagina a unei cărți poate marca și ea un început demn de menționat. Astrele literare recomandă Nunta lui Cadmus și a Harmoniei de Roberto Calasso și nu doar pentru coperta frumoasă care ar merita locul de la suprafață al turnului de cărți de pe noptieră.

Vara aceasta ai spus „da” oricărei oportunități de distracție, iar energia pozitivă acumulată în sezonul cald rămâne restantă și pe septembrie. Rezerva aceasta e numai bună pentru noile proiecte care apar la job, pe care le vei accepta cu deschiderea pentru care ești recunoscut(ă). Totuși, nu uita să-ți păstrezi serile libere pentru că 8-9 ore de muncă pe zi sunt suficiente, iar acasă te așteaptă cărțile care, fie vorba între noi, pot deveni geloase dacă sunt ignorate. Specialistul în gelozie și alte povestiri de Jo Nesbo este un exemplu clar de titlu care nu trebuie ignorat luna aceasta.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 10, septembrie 2022. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

2 Responses

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *