Pregătește-ți rafturile pentru cărțile premiate ale anului 2022.

Toamna aduce cu ea, an de an, o mică reorganizare a rafturilor de carte pentru cititorii pasionați, căci aceștia se pregătesc fie să reia, fie să descopere operele scriitorilor proaspăt premiați cu distincții mult râvnite. Wishlist-ul tinde să se îmbogățească și el și așa începe bătălia priorităților, favoriților și curiozității stârnite de numele autorilor des vehiculați în presă și în cercurile de cititori datorită premiilor Nobel, Booker, Thomas Mann, Pulitzer și nu numai.

Toamna Premiilor literare

Datorită premiilor literare care se acordă în această perioadă a anului, o serie de scriitori ajung în atenția publicului din întreaga lume (critici și agenți literari, editori de carte, cititori etc.).

Astfel, nume precum Annie Ernaux (Premiul Nobel pentru Literatură 2022), Shehan Karunatilaka (Premiul Booker 2022), Geetanjali Shree (Premiul Booker Internațional 2022) și Joshua Cohen (Premiul Pulitzer pentru Ficțiune 2022) au ajuns în topul listelor de căutări în materie de scriitori și titluri de carte.

În cele ce urmează vom încerca să adâncim curiozități, să stârnim noi pasiuni și să te ajutăm să decizi ce scriitori și ce titluri ar trebui să ai pe noptieră și la raft spre sfârșit de an.

Premiul Nobel pentru Literatură 2022 i-a fost acordat scriitoarei de origine franceză Annie Ernaux

„pentru curajul și acuitatea clinică cu care dezvelește rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”.

Am avut curiozitatea să aflăm cum a primit vestea echipa editurii Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei, care a publicat în limba română cărți ale scriitoarei Annie Ernaux. Mulțumiri directorului editorial Pandora M, Bogdan-Alexandru Stănescu, care a răspuns întrebărilor noastre.

LIBRIS: Și Nobelul vine la #Anansi!!!! Annie Ernaux!!!

Iată o postare care a adus zâmbetul pe buzele cititorilor. Cât de mare a fost bucuria? Ne puteți dezvălui un argument pe care l-ați avut pentru a adăuga pe lista autorilor Editurii Pandora numele Ernaux și în urmă cu cât timp? Ce v-a atras inițial la opera scriitoarei?

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU: O astfel de veste este așteptată într-o editură de-a lungul întregului an. Așa că vă puteți imagina cât de mare a fost bucuria… De fapt, e o dublă bucurie: aceea creată de o așteptare legată de investiția pe care ai făcut-o (materială, emoțională, volum de muncă), dar și una altruistă, legată de destinul autorului pe care ai mizat: dacă există o urmare benefică literaturii în sine, aceea este că un autor va fi descoperit, va fi tradus masiv și va beneficia de o notorietate pe care o merită și de care adesea este lipsit. Annie Ernaux s-a aflat în portofoliul editurii PandoraM în 2004, când Magdalena Mărculescu a publicat un volum dublu (Pasiune simplă. Locul), dar și în 2006, cu Paradoxul fotografiei (carte scrisă la patru mâini, cu Marc Marie), așa că se poate spune că există o legătură veche și trainică între autoare și editură. În 2021 am hotărât să o readucem în portofoliul editurii, în cadrul colecției Anansi. World Fiction, de data aceasta cu mai multe titluri. Am avut multe argumente: notorietatea autoarei crescuse între timp peste hotarele Franței, fusese nominalizată la International Booker Prize și la alte premii internaționale prestigioase și în general se crease o vibrație specială în jurul numelui ei. Nu mai vorbesc aici despre valoarea autoarei, pentru că de aceasta vă veți da seama citind-o: este o voce distinctă, puternică, dar și o minte pătrunzătoare, iar opera ei reflectă atât feminitatea aflată în continuă schimbare, cât și istoria celei de-a doua jumătăți de secol XX și început de secol XXI.

LIBRIS: Suntem foarte curioși, ne puteți povesti despre atmosfera din culisele Editurii Trei din ziua de 6 octombrie? Cititorii pasionați din întreaga lume așteptau cu sufletul la gură să afle cine va fi alegerea Academiei Suedeze din acest an pentru a purta distincția de laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2022, cum a fost să descoperiți că o scriitoare din portofoliul dumneavoastră a primit râvnitul premiu?

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU: Pentru mine, a fost o ediție specială a decernării Premiului Nobel, a fost pentru prima oară în 17 ani când nu m-am aflat în fața unui ecran, ca să aștept cu sufletul la gură să se deschidă deja celebra ușă albă și să încerc să descifrez un nume clar în discursul inițial, cel spus în suedeză. Mai pe șleau zis, mă aflam în avion la ora când s-a anunțat Premiul Nobel, mă întorceam de la un festival de literatură din Macedonia. Asta nu înseamnă că nu așteptam cu emoții să deschid telefonul imediat ce ar fi fost posibil. Cum a aterizat avionul și m-am reconectat la lume, au început să curgă mesajele și să zbârnâie aparatul din toate încheieturile. Ce am putut vedea în prima clipă pe ecran a fost o parte din mesajul trimis de Magdalena Mărculescu: „Avem Nobelul, Bogdan!” Nu am vrut să deschid mesajul integral, pentru că mi-am rezervat câteva secunde de prelungire a suspansului: în portofoliul Anansi se află mai mulți „suspecți de serviciu”, potențiali câștigători ai Nobelului: Laszlo Krasznahorkai, Don DeLillo, Paul Auster, Jaume Cabre, Jon Fosse. Apoi am aflat că e vorba despre Annie Ernaux!

LIBRIS: Vă așteptați ca Annie Ernaux să câștige Nobelul de anul acesta? Oare aveați în planul editorial, în pregătire, noile ediții pentru exact această perioadă? Ce ne dorim să aflăm este dacă a fost totul o aliniere a astrelor literare.

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU: Sincer, mă așteptam să-l câștige de anul trecut, când s-a întâmplat surpriza Abdulrazah Gurnah! Hai să zicem că anul acesta eram împărțit între Ernaux și Jon Fosse, proporția fiind de 70-30 în favoarea autoarei din Franța. Da, ediția noastră din Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei era pregătită (ca dovadă, ea se află deja în tipar la o săptămână după anunțarea premiului), la fel cum era pregătită și ediția din Satantango

LIBRIS: Am înțeles că Anansi. World Fiction ne va încânta și cu publicarea romanului Anii, pe care îl numeați „monumental”, și de această dată în traducerea Mădălinei Ghiu. Oare ne puteți divulga o perioadă în care cititorii se pot aștepta să găsească volumul pe rafturile librăriilor?

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU: Da, volumul memorialistic Anii  va apărea în prima parte a lui 2023, cât de repede posibil, probabil ianuarie sau februarie. Dar publicarea lui Annie Ernaux nu se va opri aici, urmând ca în 2023 să oferim publicului din România titluri precum Evenimentul, Locul sau Tânărul

LIBRIS: În ce măsură reprezintă acordarea premiilor literare prestigioase (Nobel, Booker Prize etc.) un criteriu cu greutate în alegerea noilor proiecte editoriale?

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU: Premiile prestigioase au importanța lor, nu se poate nega acest lucru, dar cred că un program editorial matur nu se poate construi doar pe baza unor selecții exterioare lui, ci trebuie să urmărească o coerență internă a selecției: chiar dacă este câștigătorul unui mare premiu, un anumit autor poate fi total nepotrivit liniei noastre editoriale. Mai pe șleau spus, sunt mari șanse să nu ne placă. Ca să ofer un contraexemplu, însă, când am cumpărat drepturile de traducere pentru Shuggie Bain, romanul lui Douglas Stuart care a câștigat Booker Prize în 2020, am făcut-o nu pentru că se afla pe lista scurtă a premiului, ci pentru că ne-a plăcut povestea, ne-a plăcut scriitura lui Stuart.

LIBRIS: Cuceriți-ne cu un citat Annie Ernaux, despre care credeți că reprezintă, poate cel mai bine, scriitura proaspetei laureate.

BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU: Am să reproduc aici chiar ultimul paragraf din Confesiunea adolescentei, pentru că rezumă splendid „arta poetică” a lui Annie Ernaux: „Să explorez prăpastia dintre realitatea înspăimântătoare a ceea ce se întâmplă în momentul în care se întâmplă și irealitatea ciudată în care se înfășoară, după trecerea anilor, ceea ce s-a întâmplat.”

Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Pandora M.

Annie Ernaux a declarat după decernare că „simte că are acum o nouă responsabilitate de a continua lupta împotriva injustiției”. Injustiție asupra femeii sau asupra celora pe care Ernaux îi numește „cei dominați”. Dreptul femeii de a alege să devină sau nu mamă este un drept fundamental pentru care Ernaux promite că va lupta până la ultima suflare.

Premiul Nobel

Premiul Nobel pentru Literatură este, poate, cel mai râvnit premiu literar din lume. Pe lângă suma impresionantă care se oferă odată cu decernarea acestuia – 10 milioane de coroane suedeze, aproximativ 900.000 de dolari – câștigătorul primește o diplomă și o monedă de aur (evaluată la peste 10.000 de dolari). Dincolo de valoarea în bani a premiului, însă, prestigiul internațional al Nobelului este cel care încununează cu adevărat scriitorul laureat și reprezintă în sine o recunoaștere a valorii operei și muncii de-o viață.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat pentru prima dată în anul 1901 scriitorului Sully Prudhomme. De atunci, acest premiu a fost acordat de 115 ori și a ajuns la 119 scriitori (câte doi scriitori au primit Premiul Nobel pentru Literatură în anii 1904, 1917, 1966 și 1974).

Alegerile juriului nu au fost mereu previzibile, surprinzând uneori publicul cu numele laureaților, după cum s-a întâmplat în anul 1953, când Premiul Nobel pentru Literatură a ajuns la Sir Winston Leonard Spencer Churchill pentru „măiestria realizării descrierilor istorice și a biografiilor, dar și pentru strălucita sa retorică.” sau în anul 2016 când artistului Bob Dylan i s-a decernat acest premiu pentru „crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”.

Alegerile din ultimii ani ale Academiei Suedeze par să pună accent, pe lângă măiestria scrierii, pe abilitatea de a surprinde prin intermediul ficțiunii și/sau elementelor autobiografice o realitate aparte a lumilor dinlăuntrul nostru.

Printre cele mai populare alegeri de-a lungul istoriei amintim nume precum: Ernest Hemingway, José Saramago, W. B. Yeats, Toni Morrison, Gabriel García Márquez și lista continuă cu nume valoroase ale literaturii.

Știai că Annie Ernaux este a 17-a femeie laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură dintr-un total de 119 de câștigători? Distincția i-a fost oferită pe data de 6 octombrie 2022.

Ernaux a declarat după decernare că „simte că are acum o nouă responsabilitate de a continua lupta împotriva injustiției”. Injustiție asupra femeii sau asupra celora pe care Ernaux îi numește „cei dominați”. Dreptul femeii de a alege să devină sau nu mamă este un drept fundamental pentru care Ernaux promite că va lupta până la ultima suflare.

La momentul anunțului toate titlurile disponibile din țară erau ediții în limba engleză, ori franceză, volume care, după decernare au părăsit cu viteză supersonică rafturile furnizorilor internaționali, asaltate de librăriile și cititorii din întreaga lume.

Din fericire, la foarte puțin timp, cititorii din România au răsuflat ușurați, căci Grupul Editorial Trei anunța că va publica în doar câteva săptămâni titluri semnate de Annie Ernaux, chiar în cadrul colecției Anansi. Avem, deci, posibilitatea de a precomanda, deja, noi și proaspete ediții ale scriitoarei, pentru a descoperi opera care a câștigat nu doar mult râvnitul Premiu Nobel, ci și aprecierea critică care a dus la această laureare.

Premiul Booker

Premiul Booker este o distincție care se oferă anual celui mai bun roman scris în limba engleză, publicat în Regatul Unit sau Irlanda.

Juriul este format din cinci persoane: autori, librari, agenți literari, editori și bibliotecari, selectați de Fundația Premiului Booker pentru a desemna cartea câștigătoare a anului.

Premiul Booker este, așadar, o distincție de prestigiu dedicată culturii britanice. Listele lungi și listele scurte ale celor nominalizați sunt și ele importante întrucât aduc o notă de curiozitate și suspans înaintea decernării premiilor.

Câștigătorul anului 2022, anunțat pe data de 17 octombrie, este romanul lui Shehan Karunatilaka, The Seven Moons of Maali Almeida.

„Romanul este un thriller metafizic, un noir al vieții de apoi care dizolvă granițele nu doar dintre diferite genuri literare, ci chiar dintre viață și moarte, trup și suflet, est și vest”. – Neil MacGregor, Președintele juriului

Premiul Booker Internațional este oferit unei cărți traduse în limba engleză și publicată în Regatul Unit sau Irlanda. Tomb of Sand este câștigătorul din acest an, iar premiul are în vedere atât autorul cât și traducătorul.

Cărțile premiate pot fi, așadar, repere prin care să ne inspirăm pentru următoarea lectură. Este interesant de observat ce direcții ne dezvăluie criticii an de an și ce spun selecțiile despre societatea în care trăim.

Îți lăsăm aici o pagină dedicată acestor nestemate literare în speranța că am reușit să îți stârnim curiozitatea. Deescoperă titluri și autori noi la Raftul Cărților premiate.


Mulțumiri speciale directorului editorial Pandora M, Bogdan-Alexandru Stănescu, care a răspuns întrebărilor noastre.

Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *