Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii noiembrie.

Horoscopul Literar al Lunii Noiembrie

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

În noiembrie iese la suprafață latura misterioasă a cititorilor din zodia Scorpion. Dacă până acum cei apropiați au crezut că știu să te citească, luna aceasta ești pregătit să le dai calculele peste cap. Și nu-i nimic mai incitant decât deslușirea unei firi enigmatice, așa că prin felul tău de a fi vei atrage admiratori. Cei mai mulți vor rămâne secreți, la fel cum vor fi și lecturile tale pentru că, din ce zic astrele, misterul îți va învălui și alegerile literare. 

O carte care respectă tema lunii pentru zodia Scorpion este Cea mai norocoasă fată de Jessica Knoll. Și dacă simți că îți dorești o dezbatere cu topicul „Cartea sau filmul”, adaugă pe lista de vizionat ecranizarea volumului care a fost lansată cu puțin timp în urmă. Desigur, misterul nu se traduce în solitudine, așa că luna aceasta vei rămâne printre cărți doar dacă alegerea îți aparține. Altfel, vei avea energie să te implici în tot felul de activități și cursuri care să-ți deschidă oportunități pentru care ai început manifestările de ceva vreme. Și în cazul în care ai nevoie de puțină motivație, cartea Termină ce ai început de Ayelet Fishbach iese la raport.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Noiembrie va fi de 10 și pentru cititorii din zodia Săgetător. Dacă în prima jumătate a lunii vei simți că vremea rece aduce cu ea câteva rafale de conflict, stai fără griji, lucrurile se vor liniști cât ai zice „carte”, iar a doua jumătate va suplini minusul primelor zile. Indiferent în ce plan apar aceste neînțelegeri, tot ce trebuie să știi este că orice acțiune își are rostul ei. Și dacă nu crezi astrele care îți împărtășesc din înțelepciunea lor, cartea Puterea conflictului de Ed Tronick și Claudia M.Gold este clar un must read.

În partea a doua a lunii, chiar dacă poate nu-ți vine la-ndemână, un mic efort de redresare va fi necesar pentru ca tu să îți recapeți energia, iar relațiile tale armonia. Te poți aștepta la câteva sesiuni de reflecții interioare, neplanificate, menite să-ți amintească lucrurile bune pe care le trăiești și să-ți demonstreze încă o dată că afirmația „Un rău nu vine niciodată singur” este un mit. Și dacă tot suntem la capitolul mituri, o carte pe care trebuie să o ai pe noptieră, indiferent de ce-ți rezervă viitorul, este Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică de Gabor Maté. Un bun wake-up call pentru orice cititor.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Noiembrie nu începe degeaba cu „noi”, mai ales pentru cititorii din zodia Capricorn. Dacă în ultima perioadă ai reușit să povestești despre cum ți-a fost ziua doar patrupedului din viața ta sau jurnalului în care te-ai decis să scrii zilnic, atunci fii sigur(ă) că luna aceasta compania nu-ți va mai lipsi. Magnetism e numele tău mic, iar restul poveștii se scrie fără prea mult efort din partea purtătorului. Vei simți mai mult prezența celor dragi, atât în plan emoțional cât și fizic. Te poți aștepta la câteva propuneri de aventuri cu grupul preferat de oameni, pe care cu siguranță nu-i poți refuza, așa cum nu vei putea să refuzi nici o lectură bună la finalul zilelor de socializare. O posibilă opțiune în acest caz este Lupanarul de Elodie Harper.

Trebuie să știi că singura condiție pentru un noiembrie reușit este ca tu să fii a yes (wo)man. Acceptă provocările care îți apar în cale și bucură-te de fiecare poveste care luna aceasta va începe fără doar și poate cu „noi”. Pentru că tot vorbim de provocări, astrele literare ți-au pregătit și ele una și sună cam așa: Încearcă să lași cartea Toate fetele rele de Chris Whitaker neterminată. Ca pont, e singura provocare pe care e în regulă să nu o duci la bun sfârșit.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Pentru cititorii din zodia Vărsător, noiembrie se traduce prin expresia la dolce far niente. După o perioadă în care totul s-a mișcat cu o rapiditate pe care de multe ori ai apreciat-o, a venit și vremea pentru o mică pauză de la maraton. Singurele maratoane încă acceptate sunt cele de filme sau lecturi. Altfel, activitățile de zi cu zi își pot încetini ritmul. Întregește-ți colecția de ceaiuri, selectează cele mai bune playlist-uri cu muzică indie și alegeți cărțile care să-ți aducă acel dolce pentru sezonul rece. Una dintre recomandările astrelor este Acest har necruțător de Emily Thiede.

Doar pentru că ritmul vieții se cere a fi încetinit din când în când, nu înseamnă că trebuie să aplici regula și acolo unde simți că poți grăbi pasul fără aversiuni. Luna aceasta vei simți că limitele creativității ți-au fost ridicate și că ideile pe care le așteptai sunt în sfârșit la locul lor. Evident, acțiunile pot fi amânate atât cât te simți confortabil, însă este important să știi că ideile bune în legătură cu planurile de viitor nu-ți vor lipsi. O lectură care poate facilita acest proces vine de pe raftul SF, pentru că, așa cum s-a dovedit, o lectură de acest gen este un combustibil bun pentru sporirea creativității. Titlul pentru de față este Mâna stângă a întunericului de Ursula K. Le Guin.

Pești

20 februarie – 20 martie

Cititorii sunt puși pe încheieri…de proiecte, relații toxice, situații incomode și lecturi ignorate. Luna aceasta Jupiter se află pe raftul cititorilor Pești, fapt ce marchează aducerea la bun sfârșit a tuturor lucrurilor supărătoare apărute în ultima vreme. Vindecarea pare a fi highlight-ul acestei luni, iar tu știi foarte bine unde este nevoie de ea. După ce finalizezi de citit epilogul cărților care-ți ocupau toată noptiera, poți face loc pentru noi lecturi precum Cei care cumpără stele de Anca Mizumschi.

Noiembrie este despre rezolvarea problemelor, iar conjunctura astrală facilitează deznodământul favorabil. Așa că nu te sfii de la a lua atitudine pentru că șansele sunt de partea ta. O bună comunicare este cheia potrivită în cazul multor situații, iar cele care îți apar în cale pentru a le soluționa nu fac excepție. În cazul în care te vei simți copleșit(ă), există mereu spațiu pentru o pauză menită să-ți reîncarce bateriile. Un titlu demn de avut la purtător în momente ca acesta este Un roman natural de Gheorghi Gospodinov.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Luna aceasta cititorii din zodia Berbec se vor confrunta cu o euforie care vine cu siguranță în ajutorul unei minți încărcate. Fiind un semn pentru care cariera înseamnă mai mult decât o sursă de venit, energia din ultimele luni a fost redirecționată cu prioritate la raftul de business. Așadar, o pauză de la viața construită din notițe puse în calendarul telefonului este mai mult decât necesară. Numai bine, pentru că noiembrie vine cu temperaturi pe minus ca să ai tu lecturi pe plus. Este momentul perfect pentru a acorda mai multă atenție și altor rafturi, iar un bun start în acest sens îți poate oferi titlul Cartea caselor de Andrea Bajani.

În cazul în care euforia de care vorbeam mai devreme se traduce prin imposibilitatea de a te concentra la taskurile zilnice, îți poți aloca weekendurile ieșirilor în natură și vizionatului de filme, activități care poate te vor ajuta să te relaxezi. În cazul în care simți nevoia de sfaturi extra în ceea ce privește recăpătarea puterii de concentrare, titlul Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra de Johann Hari este exact ceea ce cauți.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Purtătorii zodiei Taur vor strânge luna aceasta multe trofee și nu doar în sensul propriu al cuvântului. Noiembrie aduce în casa cititorilor din această zodie câștigul, atât financiar cât și personal. Este un moment bun pentru competiție, iar în cazul în care îți dorești să participi la concursuri, aceasta este luna ta. Premiul este ca și câștigat, desigur, având ca bază pregătirea necesară. Și pentru că și lectura poate fi competitivă uneori, mai ales când ai jur cititori de maraton, astrele recomandă citirea cărții Când nu mai înțelegem lumea de Benjamin Labatut, sub forma 100 de pagini „garduri”.

În cazul în care te afli într-un punct al carierei în care există posibilitatea unei avansări, noiembrie aduce cu ea șanse extra pentru câștigarea job-ului dorit. Astrele literare susțin faptul că este un moment bun pentru noi începuturi și pentru că nu le stă în fire să facă previziuni fără un suport literar, îți lasă ca recomandare titlul Despre voința de schimbare de Adam Phillips.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Noiembrie este pentru cititorii din zodia Gemeni o lună a incertitudinilor. Totuși, pentru tine acest lucru este un bun prilej de a lăsa lucrurile în voia astrelor. A avea control este de multe ori liniștitor, însă o perioadă în care posibilitățile „scapă” de sub limita imaginației poate aduce un boost de energie. Un singur lucru este cert și anume recomandarea de lectură pentru luna aceasta. Titlul Cum să accepți ceea ce nu poți schimba de Janina Scarlet se potrivește perfect pe raftul tău.

Marte retrograd în zodia Gemeni aduce cu ea dezinformare și pe alocuri răsturnări de situații. Însă nu este nimic ce nu se poate recalibra cu puțin optimism. Nu te lăsa doborât de mici inconveniențe care îți apar în cale. Ai încredere în tine și acționează după cum simți că este corect atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău. Astrele literare prevăd ceva piedici și în materie de literatură. Cărțile potrivite nu-ți vor ajunge din prima în bibliotecă, însă un titlu scris în stele, cu care nu poți da greș luna aceasta este Theodoros de Mircea Cărtărescu.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Apropierea sfârșitul de an surprinde cititorii Raci cu descoperirea unor sentimente și dorințe noi. Astfel că vei fura puțin startul în ceea ce privește sintagma „new year, new me” pentru că noutatea va fi pregnant vizibilă în viața ta începând cu luna noiembrie. Te bucuri de aceste sentimente care până acum ți-au fost străine, iar faptul că reușești să îți construiești prin acestea noi visuri, este cu atât mai incitant. Dorințele noi se vor reflecta și în cazul alegerilor pe care le vei face în materie de cărți, iar titlul Cetatea cucului din nori de Anthony Doerr apare în astrograma ta literară.

O dorință care în ultima perioadă nu s-a mai arătat atât de des este aceea de a petrece timp cu prietenii. Sensibilitatea te împinge de multe spre relații mai constrânse, legate în cercuri mici, însă luna aceasta îți vei dori să fii înconjurat de cât mai mulți oameni și, surprinzător, de cât mai multă vâltoare. Și pentru că poate ai nevoie de puțin exercițiu în ceea ce privește expunerea în fața unui grup însemnat, cartea Ora fermecată de Meghan Cox Gurdon poate fi titlul terapeutic de care ai nevoie.

Leu

23 iulie – 22 august

Cititorii din zodia Leu  sunt printre norocoșii zodiacului de luna aceasta. Nu că nu ar fi mai mereu așa, însă noiembrie este cu atât mai bogată în zile ținute sub semnul trifoiului cu patru foi. Tot ce îți recomandă astrele este să te lași ghidat(ă) de instinct pentru că în perioada următoare rațiunea tinde să știe mai puține decât reușește organismul tău să cuprindă. Dacă există încă motive de îndoială în acest motto, titlul E de rău, gândim prea mult! de Serge Marquis vine în ajutor.

Același instinct este de pus în față și în cazul deciziilor în carieră. În cazul în care te așteaptă câteva hotărâri mai mult sau mai puțin importante, este bine că iei în considerare ceea ce îți transmite corpul ca fiind dezirabil. În cazul în care ai nevoie de încă un suport pe lângă ceea ce îți dictează simțurile, titlul Cum să faci doar ce contează cu adevărat de Rob Shallenberger și Steven Shallenberger îți poate fi de folos.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Noiembrie este pentru cititorii din zodia Fecioară luna descoperirilor. Vei simți nevoia de a afla cât mai multe despre tine, despre lume, despre cei dragi și evident, despre ce se mai întâmplă în lumea literară. Investigațiile pornesc din interior spre exterior, așa că o primă recomandare în ceea ce privește introspecția este titlul Manual pentru o viață fericită de Sophie Mort.

Cel mai bun mod de a cunoaște lumea este de a călători, așa că luna aceasta este important ca pe lângă cărți să acorzi puțin timp de lectură și ghidurilor de călătorie. Locațiile pe care le-ai încercuit de mult pe hartă așteaptă să fie vizitate, iar astrele recomandă noiembrie pentru aventuri pe tărâmuri străine. În cazul în care dorești să amâni deplasarea fizică, există mereu o alternativă. O lectură nouă este echivalentul unei noi călătorii, așadar o carte care poate suplini destul de bine o vacanță este Brocart de toamnă de Teru Miyamoto.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Noiembrie poate părea pentru cititorii din zodia Balanță o lună a provocărilor. Dar nu-ți face griji, de cele mai multe ori aceste provocări vor atenta la părți insignifiante din viața ta, iar dacă te concentrezi mereu pe partea plină a raftului, totul se va rezolva de la sine. Astrele prevăd mici inconveniențe pe care le poți considera semne negative ale unversului, însă singurele semne pe care ar trebui să le iei în seamă în perioada aceasta sunt cele de carte. Și un semn este absolut necesar să-l așezi printre filele cărții A murit eternitatea mea de Cesar Vallejo

În luna în curs vei fi predispus la a pierde lucruri și chiar dacă la prima vedere această informație este neplăcută, universul îți reamintește că un câștig mare nu-și poate face loc într-un spațiu aglomerat. Așadar, pierderile micuțe apar cu un scop și anume pentru a face loc unei oportunități la care visezi de mult. Și dacă tot vorbim de pierderi, cărțile pe care le-ai împrumutat și care nu ți-au fost returnate pot fi date uitării și înlocuite cu altele noi. Un prim titlu pe care ar trebui să-l adaugi bibliotecii tale este Gene dominante de Ștefania Mihalache.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 12, noiembrie 2022. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *