Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii ianuarie.

Horoscopul Literar al Lunii Ianuarie 2023

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Anul 2023 începe ca la carte pentru cititorii din zodia Capricorn. Când sinele e în echilibru, la fel este și agenda, iar ție îți este clar care îți sunt prioritățile. Încă de pe 1 știi ce ai de făcut pentru următoarele 364 de zile pentru că „new year, new me” nu se aplică decât în anumite domenii. De pildă în cel literar unde se pare că vei avea tendința de a alege titluri neobișnuite listei de lectură din anul precedent. Astrele literare prevăd intrarea în bibliotecă a cărții Măsuri extreme de Jose A. Rodriguez Jr și Bill Harlow.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Cititorii din zodia Vărsător încheie anul 2022 cu un page break, cum este de altfel și recomandat, lăsând luna ianuarie să înceapă așa cum se cuvine, în pagină nouă, cu alineat. Prima lună a anului nou te găsește cu energie proaspătă, gata să dai startul unui capitol care are toate șansele să fie preferatul tău. Ești liniștit(ă), optimist(ă) și ai o stare generală de invidiat, lucru pe care îl împarți întregului tău colectiv, fie că vorbim despre viața personală sau cea profesională. Un titlu care se potrivește perfect atitudinii cu care defilezi luna aceasta este Rise and Shine. Cum să-ți transformi viața, dimineață după dimineață de Kate Oliver și Toby Oliver.

Pești

20 februarie – 20 martie

Dacă pentru majoritatea zodiilor intrarea în noul an reprezintă simbolul unui început, pentru cititorii din zodia Pești acest lucru nu este neapărat valabil. Sensibil din fire, vei simți nostalgia anului abia finalizat cu mai multă putere, iar dacă apare nevoia de a petrece mai mult timp înconjurat de pături și cărți bune, să fii sigur(ă) că vina aparține astrelor. Și ca să suplinească furtul de energie planificat de către verișoarele lor mai puțin îngăduitoare, astrele literare vin cu o recomandare de lectură care cu siguranță te va ajuta să treci mai ușor peste dorința aparent nesfârșită de a deveni un burrito strâns bine în plapumă. Titlul în cauză este Fetele din rezistență de Jennifer Chiaverini.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Cititorii din zodia Berbec sunt nominalizați pentru titlul de Angajatul Anului încă din prima zi de lucru din 2023. Ești determinat(ă) să dedici mai mult din energia ta în construirea carierei dorite, așadar, cu prima ocazie te pui pe treabă. Astrele vorbesc despre un moment cât se poate de oportun pentru a te dedica vieții profesionale, așa că un „da” ai și din partea lor. Totuși, descoperi că marea ta problemă pare să fie acum timpul sau, mai degrabă, lipsa lui. Îți este teamă să nu-ți neglijezi viața personală din moment ce o bună parte din ore le aloci lucrului, însă planetele s-au aliniat și în cazul recomandării literare de luna aceasta. Cartea 168 de ore. Ai mai mult timp decat crezi de Laura Vanderkam te poate îndruma spre o mai bună organizare.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Începutul lui 2023 se arată mai luminos decât cerul în noaptea dintre ani pentru cititorii zodiei Taur. Te simți împlinit(ă), iar starea de bine se vede și în exterior. Simți că poți duce la final orice proiect începi, astfel că te faci remarcat(ă) la job, dar și în viața personală. Luna aceasta îți este scris să fii unul dintre personajele principale. Strălucirea se manifestă și în bibliotecă, iar astrele literare au dezvăluit traiectoria clară spre care te îndrepți luna aceasta în materie de lecturi. Un titlu care îți poate deschide apetitul este Suflete necruțătoare de Namina Forna, continuarea poveștii din Sânge auriu.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Pentru cititorii Gemeni luna ianuarie va fi clar un volum cu două părți. De vină pare că este caracterul dual al zodiei, o entitate fiind gata să ia cu asalt noul an, iar cealaltă se gândește încă la cozonac și seri de film. Primele capitole se vor scrie pe fondul dorinței de a mai prelungi ziua de 2 ianuarie, urmând ca mai apoi lucrurile să se alinieze. Din păcate 2.1. ianuarie, 2.2. ianuarie, 2.3. ianuarie nu au trecut ca propuneri de schimbare a calendarului, însă cu siguranță sentimentul de vacanță mai poate fi prelungit cu o lectură adecvată precum Dacă pisicile ar dispărea din lume de Genki Kawamura.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Cititorii din zodia Rac sunt puși pe începuturi încă din prima lună a anului. Începi un nou an, un nou hobby, o nouă carte șiii o nouă poveste de dragoste. 2023 se arată ca fiind un an roditor pe toate planurile, iar astrele îți recomandă să-ți păstrezi inima și paginile cărților mereu deschise pentru a primi tot ce îți este menit. O nouă relație își face loc și pentru că cititul la dublu este o activitate pentru care îți așteptai de mult partenerul ideal, trebuie să ai în bibliotecă titlul, și el, ideal. În căutarea rațională a dragostei adevărate de Ty Tashiro este propunerea de lectură pe luna aceasta pentru cititorii îndrăgostiți.

Leu

23 iulie – 22 august

Ianuarie este pentru cititorii din zodia Leu luna planificărilor. Fie că te gândești foarte serios să începi un program strict de meal prep sau că ești deja în căutarea biletelor pentru cele minim 3 vacanțe pe care dorești să le ai anul acesta, totul se rezumă la o bună organizare a timpului și a finanțelor. Îți dorești să începi anul cu cât mai multe lucruri puse la punct pentru a te scăpa de grijile care apar din lipsa unei bune planificări. Pe lângă toate aceste liniuțe bine intenționate și enunțate în agendă, un punct important de menționat este programul de lectură pe care îl poți începe cu titlul Rețeta pentru o viață mai bună de Robyn L. Gobin.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Începutul anului 2023 vine pentru cititorii din zodia Fecioară cu vești care mai de care mai plăcute. Pare că 2022 avea ceva restanțe pe care noul an are de gând să le treacă cu brio. Te vei simți eliberat, relaxat, sentimente pe care le-ai pus pe lista de „must feel” cu mult timp înainte. Noutățile care îți aduc liniște apar atât pe plan profesional, cât și pe cel personal, dar mai ales pe cel literar. Cartea despre care astrele literare nu contenesc să scrie este Învingătorii de Fredrik Backman. Un titlul sugestiv care cu siguranță nu își va face loc doar în bibliotecă, ci și printre favorite în 2023.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Capitolul ianuarie 2023 este scris pentru cititorii din zodia Balanță cu litere de mână, rotunjite și…roz! Asta pentru că încă din prima zi a anului raftul poveștilor de dragoste devine preferatul tău. Ești în energia ta jucăușă, seducătoare, iar acest lucru cu siguranță îți va îmbunătăți relația de cuplu sau îți va aduce un nou partener în cazul în care ești în căutarea lui. Astrele literare sunt pe poziții, iar recomandarea de lectură vine de la raftul de Beletristică și poartă titlul Nu e vară în lipsa ta de Jenny Han.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Soarele pare să poposească pe strada cititorilor din zodia Scorpion încă de la începutul anului. După o perioadă încărcată, în ianuarie simți în sfârșit cum gândurile devin mai lucide, mai ușoare, lăsând loc pentru cele care îți aduc bucurii. Cu o existență care a pus grijile pe pauză poți merge mai departe cu lucrurile care îți fac plăcere, unul dintre ele fiind desigur cititul. Prima lună a anului este cea a descoperirilor, a curiozităților și de aceea, un titlu care nu trebuie să-ți lipsească din bibliotecă este Magicienii. Minți geniale și miracolul central al științei de Marcus Chown.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Cititorii din zodia Săgetător își încep anul cu o pauză binemeritată. Nu degeaba se spune că ceea ce faci la miezul nopții, pe 1, te va urmări întregul an. Fie că artificiile te-au inspirat să visezi la călătorii sau poate că le priveai deja de pe tărâmuri străine, un singur lucru este clar și anume că în 2023 vei petrece mai mult timp în avion decât acasă. În ianuarie dai startul călătoriilor, atât fizice cât și spirituale. Astrele literare lasă geografia pentru suratele lor, însă pe plan literar vin cu o recomandare care îți poate face anul cu atât mai valoros. Iubește realitatea exact așa cum este de Byron Katie este ghidul pe care îl poți lua cu tine în orice călătorie, indiferent de plan.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 14, ianuarie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *