Festivalul Brazilor de Crăciun este despre solidaritate și generozitate.

Ajuns la a 22-a ediție, Festivalul Brazilor de Crăciun este organizat de Salvați Copiii România, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. Sumele strânse în urma licitării celor 22 de brazi unicat realizați de creatorii participanți vor facilita accesul la educație al copiilor vulnerabili, atât din cauze socio-economice, cât și din cauza războiului.

Festivalul Brazilor de Crăciun

Implicarea Libris în proiectul Festivalul Brazilor de Crăciun constituie una dintre acțiunile noastre CSR. De asemenea, Libris susține Salvați Copiii România prin intermediul campaniei „Un gest pentru o viață” din anul 2014, prin punerea la dispoziție a opțiunii de a dona o sumă la finalizarea comenzii. Fiecare donație contribuie la reducerea mortalității infantile din țară.

CarteTeca este un alt proiect CSR pe care Libris îl desfășoară alături de Salvați Copiii România. Ajuns la a patra ediție în 2022, CarteTeca a adus până în acest moment un total de 202 premii  

în valoare totală de 658.000 lei, care s-au transformat în donații de carte pentru unitățile de învățământ din România.

Participarea la gala din 9 decembrie a marcat pentru Libris al 5-lea an în care am fost alături de copii prin intermediul acestui eveniment caritabil. 

Colega noastră, Iulia Totoianu a realizat și în acest an un brăduț unic, creat cu multă ingeniozitate, emoție, talent și care a fost adjudecat de Pepco pentru suma de 35.000 de euro. 

Suntem alături de Salvați Copiii în acest proiect începând cu anul 2017, iar de-a lungul celor 5 ani brăduții Libris au adus în Fondul de solidaritate pentru copiii vulnerabili al Organizației suma de 225.000 de euro.

Simbol al speranței clădite pe bunătate, educație, toleranță și implicare, bradul creat spune o poveste aparte în fiecare an și transmite un mesaj sensibil:

„Cum ar fi să trăim într-o lume în care toate dorințele copiilor devin realitate? Sau într-o lume în care orice gând bun se întâmplă întocmai? Dar mai ales, într-o lume în care până la urmă…totul va fi bine?

Dacă nici ție nu îți mai este greu să-ți imaginezi o așa lume, atunci vraja brăduțului a funcționat! Melior Mundus (O lume mai bună) este incantația celor peste 100 de mici vrăjitori care au pus baghetă de la baghetă pentru a rescrie viitorul ce poate părea înfricoșător.

Prima lecție de magie constă, după spusele mini-magilor, în punerea unei dorințe. Astfel, Melior Mundus este construit din dorințele autentice și gândurile bune a peste 100 de copilași care, fără niciun filtru, și-au lăsat visurile să leviteze în mulțimea de scrisori care împodobesc brăduțul de anul acesta. Ele vorbesc despre o lume în care mama și tata sunt acasă, despre o lume în care nu mai există războaie, despre o lume în care avem grijă de planetă, despre o lume în care oamenii ajută alți oameni, despre ei, despre noi, despre acțiuni și schimbări, despre suflete calde și minți blânde, despre ce și cine ar face o lume mai bună.” – Iulia Totoianu

Om de marketing și comunicare, cu studii și în domeniul designului, Iulia Totoianu face parte din echipa Libris de mai bine de șapte ani, ocupând funcția de Marketing Content Creator. Cu multă dăruire, o imaginație bogată și un suflet sensibil de femeie-copil, Iulia reușește cu fiecare brăduț să creeze o lume mai frumoasă, mai bună, o lume din care cu toții ne dorim să facem parte.

La finalul ediției din acest an a Festivalul Brazilor de Crăciun, am stat de vorbă cu Iulia pentru a afla mai multe despre ce înseamnă implicarea într-un astfel de proiect.

LIBRIS: Îți amintești oare care a fost motivația principală care te-a determinat în 2017 să te implici în acest proiect?

IULIA TOTOIANU: Un lucru pe care trebuie să-l spun despre mine, încă de la început, este că niciodată nu am fost o persoană foarte calculată sau precaută în ceea ce privește munca din domeniul creativ, iar cele două trăsături, care la prima vedere nu par a fi de lăudat, m-au ajutat enorm, cu precădere în acest context. 

Îmi place să cred că am un istoric decent de „da-uri” când vine vorba despre provocări, iar cel din anul 2017 este unul dintre preferatele mele. Aveam doi ani în Libris și o mână de colegi minunați la momentul la care am propus realizarea în cadru intern a brăduțului, iar amintirea entuziasmului cu care am pornit, și care s-a păstrat în toți acești ani, este la fel de vie. Motivația principală, care va rămâne mereu aceeași, își găsește suflu în scopul caritabil al evenimentului pentru care împreună cu echipa Libris și cu tatăl meu construim, an de an, brăduți ce urmează a fi licitați. Oportunitatea de a participa activ la strângerea de fonduri pentru derularea proiectelor educaționale ale Organizației Salvați Copiii este, pentru mine, de neprețuit și ocupă deja de cinci ani primul loc în topul motivelor ce stau în spatele procesului de creație.

LIBRIS: Care este sursa de inspirație pentru crearea Bradului? Este dificil ca în fiecare an să vii cu un nou concept pentru același proiect? 

IULIA TOTOIANU: Sursa de inspirație sau mai degrabă sursele sunt întotdeauna copiii și realitatea care de multe ori îi smulge din basmul în care noi, adulții, ne dorim să-i creștem. Fiecare brăduț creat până la momentul actual a fost despre ei și în fiecare an încerc să păstrez același laitmotiv, cu o interpretare diferită. Din păcate nu îmi este dificil să prezint noi concepte pentru că în marea lor majoritate, în esență, temele alese au fost dintre cele care spun povestea lipsurilor cu care se confruntă omenirea, iar necazurile sunt, spre nefericirea tuturor, mereu acolo pentru a fi observate. 

Sunt norocoasă pentru că am crescut într-un mediu care mi-a permis mereu să visez și care, mai presus de toate, mi-a oferit posibilitatea ca toate aceste povești inventate să capete o formă fizică. Cel mai important lucru care mă ajută mereu în găsirea unui nou concept este lipsa limitărilor logistice de care tatăl meu este responsabil. Alături de colegii mei, el este partenerul de neînlocuit în construirea brazilor, iar felul în care reușește să dea formă ideilor mele este la fel de important ca și găsirea unui nou concept la nivel teoretic. 

LIBRIS: În fiecare an reușești să surprinzi cu un Brad impresionant ca prezentare și a cărui poveste emoționează. Dorințele copiilor scrise pe cartolinele parte a Bradului 2022 ne-au mișcat, ne-au tulburat și poate au trezit în noi dorința de a încerca să ne implicăm în proiecte ce vizează oferirea unor surse de sprijin copiilor mai puțin norocoși. 

Ne poți spune cum a luat naștere ideea Melior Mundus și cum a fost experiența colectării acestor dorințe exprimate de copii?

IULIA TOTOIANU: Brăduțul de anul acesta este cel la care au construit cele mai multe mânuțe și sunt extrem de recunoscătoare pentru tot ajutorul oferit de micuții vrăjitori, așa cum i-am numit încă de la început. Melior Mundus și-a găsit inspirația în universul Harry Potter, iar pentru cei mici acest aspect a fost un motiv de bucurie. Scena care stă la baza conceptului este aceea în care personajul principal, după nenumărate scrisori ratate, reușește să-și primească binemeritata invitație la Hogwarts, însă nu oricum, ci printr-o avalanșă de plicuri care pune stăpânire pe întreaga casă. Pentru mine această scenă a reprezentat dintotdeauna dovada faptului că lucrurile bune care sunt menite să se petreacă, se vor întâmpla indiferent de numărul obstacolelor apărute. Așa a luat naștere ideea brăduțului care în loc de globuri poartă cu el peste 130 de dorințe ale copiilor de la care noi, adulții, trebuie să învățăm. O lume mai bună se construiește cu generații care știu să viseze și care vor reuși să-și aducă dorințele la realitate, iar aceasta pentru mine nu mai este doar o speranță, este o certitudine care reiese din mesajele lor, din realitățile observate sau trăite, din problemele, dar și din soluțiile enunțate pe cartonașe.

LIBRIS:Din cele cinci ediții la care ai reprezentat Libris la Festivalul Brazilor de Crăciun este vreuna care ți-a rămas dragă în mod deosebit, care s-a diferențiat prin ceva aparte de celelalte?

IULIA TOTOIANU: Poate sună clișeic, însă îmi este imposibil să găsesc diferențe și în același timp asemuiri între edițiile la care am participat până acum. Fiecare Gală are povestea ei, sensibilitatea ei și fiecare brad licitat este o sursă de inspirație pentru mine. Așadar, nu pot numi o ediție care să se fi remarcat în fața celorlalte, însă pot menționa momentul favorit din cadrul fiecăreia și anume primirea mesajelor din partea copilașilor din programele derulate de Salvați Copiii România. În fiecare an suntem mișcați de sensibilitatea și de puterea cu care reușesc sufletele lor să mulțumească tuturor implicați. Ei sunt motivația și sursa noastră de inspirație.

În final, dorim să împărtășim cu voi doar câteva dintre cele peste 130 de dorințe care s-au regăsit pe cartolinele integrate în Bradul Melior Mundus:

„Pentru a face lumea mai bună, mi-aș dori ca unii părinți care muncesc din greu să își facă timp și pentru copii, deoarece copiii nu își doresc doar jucării, telefoane sau ceva de genu, ei își doresc să stea împreună cu părinții lor.”

„Dorința mea este să nu mai fie răutate în lume.”

„Eu mi-aș dori să fie pace în lume ca toată lumea să nu pățească ceva.”

„Dorința mea este ca nimeni să nu se mai certe sau chiar să se bată pentru că nu îmi place să văd pe cineva plângând pentru că o să plâng și eu și nu-mi place.” 

„Dorința mea este ca oamenii să încerce măcar să nu se dușmănească între ei. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, lumea ar fi un loc mai bun.”

„Mi-aș dori ca toți copiii care nu au familie să fie adoptați de familii bune care să îi iubească pentru totdeauna.”

Dorința noastră pentru 2023 este ca Noul An să stea sub semnul toleranței, al binelul, concretizate în cât mai multe acțiuni menite să îmblânzească realitatea celor mai puțin norocoși. 

Interviu realizat de Laura Mate pentru libris.ro. Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 14, ianuarie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

„Mereu am iubit cărțile și a avea un job care să mă aducă atât de aproape de ele precum sunt acum, părea până nu demult un vis. Fac parte din echipa de marketing a libris.ro și sunt în continuă căutare de răspunsuri și de povești bune.Când sunt întrebată ce înseamnă o carte bună, îmi vin în minte cuvintele lui Salinger. Acesta spunea că-l impresionează dacă, după ce termină o carte, simte c-ar vrea ca autorul să fie un prieten bun pe care să-l poată suna. Rezonez cu această definiție. Ce n-aș fi dat ca în liceu să-l fi putut suna chiar pe Salinger, s-o am în agendă pe Meg Jay, iar în anii de facultate să fi ieșit la cafea cu Elizabeth Strout.
Articolele și interviurile pe care le semnez se nasc din curiozitate, dragoste de carte, entuziasm pentru idei noi, respect și admirație pentru figuri reprezentative din lumea literară.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *