Bine ai venit la #KnowYourLiterature! Cu toții avem nevoie de un prieten cititor care aduce mereu în discuție un „Știați că…?” din domeniul cărților, iar intuiția noastră de librari ne spune tu ești acela pentru grupul tău. Știm că ești la fel de curios ca și noi când vine vorba despre fun facts din literatură și, de aceea, începem o nouă serie de articole – Curiozități literare – menite să aducă la lumină lucruri mai puțin cunoscute despre cărți, autori și curente literare.

Luna aceasta vorbim despre:
Cântul feminist – Reinterpretări fantastice ale miturilor grecești

Miturile grecești au fost interpretate și reinterpretate în mod diferit de-a lungul timpului, iar una dintre aceste interpretări este cea feministă. În acest context, miturile sunt analizate prin prisma perspectivei femeilor și a reprezentării lor în mitologie.
Scriitoarele (de cele mai multe ori) au arătat cum miturile au fost folosite pentru a justifica oprimarea și marginalizarea femeilor în societatea antică, precum și în societatea modernă. Un exemplu este mitul Medusei, care poate fi văzut drept un simbol al puterii și independenței femeilor și care a fost transformat în mitul unei femei periculoase și monstruoase.
Pe listă se află Pandora, Medusa, Electra, Circe, Penelopa, Galatea, ori Ariadna, fiecare în spatele lui Perseu, a Minotaurului ori a lui Odiseu.
Curiozitatea? Acest cânt feminist nu doar că a devenit rapid foarte popular, ci a ajutat și la creșterea interesului pentru operele originale, precum Odiseea și Iliada lui Homer și Eneida lui Vergilius.
Redescoperă fascinantele mituri grecești, de această dată din perspectiva lor, a femeilor.
Citește aici articolul dedicat acestei mișcări literare: Cântul feminist – Renașterea și reinventarea mitului grecesc
Jules Verne – scriitor vizionar sau călător prin timp?

Jules Verne (1828-1905) este un scriitor francez cunoscut pentru romanele sale de aventură și science-fiction, precumCinci săptămâni în balon, 20.000 de leghe sub mări și Insula misterioasă.
Lucrările sale au inspirat generații de scriitori, cineaști și oameni de știință.
De ce ne întrebăm dacă a călătorit prin timp?
Verne a avut o imaginație debordantă și este vinovatul a numeroase preziceri științifice și tehnologice prin intermediul lucrărilor sale.
Unele dintre aceste preziceri includ:
- Utilizarea submarinelor pentru explorare și război – Verne a prezis acest lucru în 20.000 de leghe sub mări;
- Dezvoltarea aviației – Verne a prezis apariția avioanelor în lucrarea sa Cinci săptămâni în balon.
- Călătoriile spațiale – Verne a prezis aselenizarea și călătoriile spațiale în De la pământ la lună;
- Utilizarea deșeurilor pentru energie – Verne a descris această tehnologie în Insula misterioasă;
- Utilizarea stațiilor subacvatice pentru explorare oceanică și cercetare – Verne a prezis această tehnologie în 20.000 de leghe sub mări
- Inventarea hologramelor – Verne a prezis apariția hologramelor în Castelul din Carpați
!Acestea sunt doar câteva dintre prezicerile științifice și tehnologice realizate de Jules Verne.
Având în vedere multitudinea de preziceri privind tehnologiile viitorului, ne putem întreba dacă reputatul scriitor francez a avut acces la o mașină a timpului.
Până vom putea afla mai multe, cert rămâne faptul că Jules Verne este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori ai lumii, un adevărat vizionar literar și științific.
Călătorește prin timp cu ajutorul lecturii>>
Știai că?
Jules Verne a scris prima sa carte de aventuri, „Cinci săptămâni în balon”, în doar opt zile.
De asemenea, el este cel care a introdus termeni precum „submarin” și „lunar” în limba franceză, termeni care au fost preluați apoi de întreaga lume.
John Grisham, avocatul care și-a transformat cazurile în bestsellers
Știai că John Grisham, unul dintre cel mai bine vânduți autori de profil:
- Menține un ritm constant de publicare și anume o carte pe an, pe care o începe de regulă pe 1 ianuarie, reușind să o finalizeze până pe data de 1 iulie a aceluiași an.
- Nu a visat să devină scriitor, alegând o carieră în avocatură;
- Este de profesie avocat în drept penal și vătămare corporală, iar inspirația pentru romanele sale pornește deseori în sala de judecată;
- Și-a transformat pasiunea pentru justiție în literatură thriller și a devenit astfel unui dintre cei mai apreciați din domeniu;
- A fost refuzat de către edituri de 28 de ori până la publicarea primei cărți „Și vreme e ca să ucizi”;
- A publicat până în momentul de față 48 de cărți;
- Cartea „Nevinovatul” a fost ecranizată de către Netflix sub forma unei miniserii în anul 2018, cu titlul original „The Innocent Man”;
Dacă vrei să afli mai multe despre autorul John Grisham, te invităm să citești articolul dedicat scriitorilor născuți în luna februarie.
Știai că doar două persoane au refuzat Premiul Nobel pentru literatură?

Boris Pasternak, scriitor rus, a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1958 pentru romanul său Doctor Jivago. Însă, autoritățile sovietice au văzut cartea ca pe o critică la adresa regimului, încercând, chiar, să împiedice publicarea sa.
Sub presiunea autorităților sovietice, Pasternak a fost forțat să refuze premiul Nobel pentru literatură. Acesta a trimis o scrisoare Academiei Suedeze, prin care a explicat motivele refuzului său:
Rezultatul va fi acela că eu voi fi condamnat pentru a fi acceptat un premiu de la străini. Nu am dreptul să-mi pun în pericol prietenii, familia și munca mea pentru a câștiga un premiu într-un domeniu în care am judecat eu însumi dreptul de a alege și de a acorda premii.
Refuzul lui Pasternak a declanșat un scandal internațional și a condus la creșterea presiunii internaționale asupra Uniunii Sovietice în ceea ce privește libertatea artistică și libertatea de exprimare.
Dacă vrei să descoperi mai multe, te invităm să răsfoiești și titlul Afacerea Jivago. Kremlinul și CIA în lupta pentru o carte interzisă de Peter Finn și Petra Couvee, un volum plin de informații interesante, care se citește ca un roman plin de suspans. Spre exemplu, știai că romanul Doctor Jivago a fost publicat pentru prima dată în limba rusă de către CIA?
Jean-Paul Sartre a refuzat premiul în anul 1964. Motivul declarat a fost acela că nu și-a dorit să fie încadrat într-un anumit canon literar sau să primească o distincție care ar fi putut fi folosită pentru a-l manipula sau controla.
Într-un interviu acordat ziarului Le Monde în același an, Sartre a explicat:
Nu cred că un scriitor trebuie să accepte onoruri. El trebuie să accepte numai criticii și să le folosească ca pe o armă.
În plus, Sartre a fost un susținător de cauze politice și a văzut acordarea unui premiu Nobel drept o încercare de a-l face să-și modifice sau să-și dilueze mesajul politic.
Deși a refuzat premiul, Sartre a donat banii premiului în scopuri caritabile.
Shakespeare and Company
Una dintre cele mai faimoase librării din lume este un loc pe care îți sugerăm să-l adaugi pe lista ta. Deschisă publicului în anul 1919, Shakespeare and Company are incripționat deasupra intrării îndemnul „Fiți omenoși cu străinii, pentru că ei ar putea fi îngeri trimiși pe pământ.”
George Whitman, fondatorul ei, a creat un loc aparte pentru toți iubitorii de carte:
„Am creat această librărie precum o persoană care scrie un roman, construind fiecare încăpere precum un capitol, și-mi place ca oamenii să-i deschidă ușa ca și cum ar deschide o carte, o carte care-i introduce într-o lume magică, a propriei imaginații.”
Dacă vrei să afli mai multe despre această librărie, Jeanette Winterson îi dedică un capitol în volumul Zile de Crăciun.
Știai că Sylvia Plath și John Kennedy Toole sunt doi dintre autori premiați post-mortem?
Renumită în special pentru opera sa poetică, Sylvia Plath s-a luptat cu depresia de-a lungul vieții și s-a sinucis la vârsta de doar 30 de ani, la nici o lună de la publicarea mult apreciatului roman Clopotul de sticlă.
Volumul său Collected Poems a fost publicat în 1981 și i-a adus autoarei Premiul Pulitzer în poezie, acordat post-mortem în anul 1982, la 19 ani de la moartea autoarei.
Volumul Conjurația imbecililor a fost publicat după moartea scriitorului, datorită perseverenței mamei sale care mereu a crezut în el, considerându-l un adevărat geniu. Eforturile acesteia nu au fost în zadar. În 1980, la 11 ani de la sinuciderea autorului, a fost publicat romanul care a devenit aproape instant bestseller și care i-a adus lui John Kennedy Toole Premiul Pulitzer, acordat postum în anul 1981.
Now we LITERARy know. Lăsăm conversația deschisă și te așteptăm cu alte curiozități în comentarii.
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.