După un an în care ne-am întâlnit cu voi, cititorii, doar în librăria Șt. O. Iosif din Brașov și în online, pe libris.ro, suntem tare fericiți să revenim în Piața Sfatului așa cum v-am obișnuit, cu mii de cărți, zeci de întâlniri cu cititorii și concerte care să se împletească bine cu lecturile de pe timpul zilei. Am dat, deci, startul maratonului cultural din această vară și timp de 4 zile pictăm Piața în rozul specific Târgului LIBfest.
Nu putem să începem jurnalul de librar fără să vă povestim puțin despre diminețile noastre, înainte ca prima carte din târg să fie răsfoită, înainte ca primul „Bună ziua, dragi cititori” să fie rostit la microfon. În spatele cortinei LIBfest se află, din 2004, în marea lor majoritate, aceeași mână de oameni care aduc în fiecare an lectura și muzica mai aproape de brașoveni prin târgurile de carte care, însumate, au ajuns la 26 de ediții offline și 4 ediții online. Diminețile de librar încep cu o cafea, un ceai și o poveste în fața standurilor cărora le ducem dorul un an întreg. Ne știm devotați cărților, iar dovada este că pentru mulți dintre noi, târgurile sunt prilej de reîntâlnire. Librarii veterani își amintesc chiar și prima ediție a Târgului de Carte și Muzică, așa cum era denumit în trecut, iar de atunci Brașovul a rămas în itinerariul anual al editurilor și al oamenilor din spatele cărților. Ne bucurăm să revedem chipuri cunoscute și zâmbete la fel, iar începând cu ora 10 vă așteptăm și pe voi, dragi cititori să treceți pe aleea cărții din Piața Sfatului.
Târgul și-a deschis paginile la ora 10, iar de atunci cititorii răsfoiesc cărțile aduse la standuri de către cele peste 100 de edituri participante. La ora 12 a avut loc Deschiderea Oficială LIBfest, la care am avut plăcerea să-i avem alături pe scriitorul Adrian Lesenciuc, un prieten vechi al grupului Libris. Dânsului i-am înaintat invitația de a juca rolul gazdei în această dimineață, iar alături de el au urcat pe scenă doamna Subprefect Izabella-Agnes Ambrus, domnul Președinte al Consiliului Județean Brașov Tudorică Șerban, doamna Viceprimar Flavia Boghiu, doamna Prorector cu Relații Publice Liliana Rogozea, domnul director al Camerei de Comerț Cosmin Roșia, Părintele Constantin Necula, ca reprezentant al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor și domnul Virgil Oniță, membru fondator al Asociației Libris Cultural, organizator al Târgului de cArte și Experiențe Culturale LIBfest.
Lansarea care dă startul maratonului cultural din Piața Sfatului este cea dedicată Revistei Literare Libris, apărută sub egida Uniunii Scriitorilor, Filiala Brașov. Scriitorii Claudia Motea, Laurențiu-Ciprian Tudor, Adrian Lesenciuc și managerul editurii Creator Irinel Merlușcă au prezentat cititorilor cel mai recent număr al Revistei, care a fost prezentat ca fiind unul dintre cele mai valoroase și consistente numere publicate până în prezent. Editorii vă invită să citiți întreaga publicație și, cu precădere, interviurile autoarelor internaționale Zeruya Shalev și Narine Abgarian, două nume sonore din lumea literară care au vizitat librăria Șt. O. Iosif. Evenimentul a fost succedat de Decernarea Premiilor Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor pentru anul 2022, prilej de bucurie pentru întreaga comunitate de scriitori ai Brașovului. Premiul Mihail Sebastian al revistei Poem Cafe din Brăila a fost oferit Părintelui Constantin Necula pentru cartea Biblia pentru copii povestită de Părintele Necula. Premiul Mira a fost acordat scriitorului brașovean Mircea Moț. Premiul Daniel Drăgan pentru Proză acordat de către Cenaclul Literar Buna Vestire din Miercurea Ciuc a fost acordat Părintelui Constantin Necula pentru minunata activitate a dânsului. Premiile Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor pentru Cartea Anului din Brașov au fost acordate doamnei Daniela Șontică pentru titlul 30 de scriitori români din exil 1945-1989 și Părintelui Constantin Necula pentru cea mai recentă carte a sa. Premiul Opera Omnia a fost acordat domnului Ioan Pavel.
Cel de-al treilea eveniment a constat în mult așteptatul dialog cu Părintele Constantin Necula, a cărui interlocutori au fost Părintele Cristian Muntean și scriitorul Adrian Lesenciuc. Plin de umor și totodată cu multe învățăminte de cules, evenimentul au oferit cititorilor prezenți în Piață și online, pe facebook, 40 de minute alături de unul dintre cei mai iubiți reprezentanți ai Bisericii. Părintele a afirmat faptul că onoarea de a fi parte din Uniunea Scriitorilor reprezintă o întoarcere acasă fiindcă scrisul a reprezentat pentru Doamnia Sa o ocupație încă de mic copil, iar premiile și aprecierile sunt dovada lucrului bine făcut.
Următorul eveniment a fost dedicat lansării unui volum controversat al editurii Creator. Este vorba despre Lebăda neagră de pe Balaton, acum și cu traducerea în limba engleză cu titlul The Black Swan on Lake Balaton, a cărui coordonator este Romeo Couți. Participanți la dialog au fost Alexandru Ghișa, Liviu Man, Tudor Păcuraru, Cosmin Puriș și Claudia Motea. Așa cum a fost prezentată, cartea oferă o perspectivă asupra unei subiect tot mai greu de gestionat de puterea de la București și abordat periculos de frecvent, doar în cheia intereselor și alianțelor politice de conjunctură: Transilvania. Dialogul a adus în fața cititorilor teme precum tranziția Ungariei de la un regim democratic la unul autocrat, oferindu-se un portret public al lui Viktor Orban, despre cine este, cine vrea să ajungă și despre cine trage, de fapt, sforile. Traducerea volumului și în limba engleză a adus aprecierea cititorilor, fiind un pas important în literatura de specialitate.
Editura Creator a continuat șirul evenimentelor cu lansarea volumului Vikingii de Rodica Bretin. Am aflat astfel că numărul mare de oameni prezenți nu a fost întâmplător, cum nu sunt nici scrierile autoarei. Scriitor tipicar și profesionist, nu lasă nimic la voia întâmplării. Dedicarea cu care a scris această carte a cărei idee a apărut în anul 2010 este vizibilă și vă invităm să o aflați citind volumul. Acesta pornește de la denumirea de vikingi și ce înseamnă pentru cei denumiți astfel și continuă cu felul în care aceștia trăiau. Autoarea a punctat faptul că există un contrast între vikingul războinic și cel literat, pe care prea puțini îl cunoaștem.
Următorul eveniment a adus în Piața Sfatului lansarea unei „povești” cu titlul Veghetorii, apărută tot la editura Creator. Autoarea Anca Ianchiș descrie opera ca fiind o carte care se citește în straturi, o carte de ficțiune care poate spune adevăruri menajate de alte genuri literare. În cele doar 180 de pagini este creat un univers de basm în care se combină păgânul cu creștinismul. Apreciat drept un cvadruplu bildungsroman foarte bine ancorat în folclor, volumul urmărește drumul inițiatic al celor 4 personaje pe care vă invităm să le însoțiți citind.
Laura Pănăzan ne-a onorat cu prezența sa în cadrul următorului eveniment și anume lansarea celor două volume Un dulău și un arici la psihoterapie de cuplu. Autoarea punctează paralizia care surprinde multe cupluri, însă aduce cu ea și indicatorul către calea vindecării. Soluțiile pot fi conștientizarea contribuției și asumarea rolului în cuplu, însă adevăratele taine le puteți descoperi citind cele două volume. Primul aduce în fața cititorului problemele și ideile care macină perechile care nu reușesc să progreseze, iar cel de-al doilea volum urmărește parcursul a patru cupluri, drum care ajunge la un deznodământ în cel de-al treilea volum, aflat sub formă de manuscris încă nefinalizat.
Seria lansărilor și a întâlnirilor cu autorii din Piața Sfatului în prima zi de târg se încheie cu intervenția Ștefaniei Oprină care le vorbește cititorilor despre editura Seneca, despre titlurile editate și despre grija pentru mediu pe care editorii o au. Printate pe hârtie reciclată, cărțile editurii au fost de data aceasta reprezentate de două titluri și anume Manualul denumit de către distinsul autor Andrei Pleșu ca fiind antidepresiv la purtător și Discurs viu: Diactribe de Epictet.
Unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul LIBfest a fost fără urmă de îndoială conferința mult apreciatei Niculina Gheorghiță, cu titlul Merit să trăiesc ușor, frumos și bine. Dânsa le-a vorbit cititorilor despre nevoia schimbării rețelelor neuronale programate în copilărie și despre necesitatea dobândirii a trei aptitudini și anume motivația, voința și intenția. Am învățat astfel, cum să luptăm cu acele convingeri toxice care ne sunt întipărite în adâncurile sufletului.
Restul învățămintelor le puteți culege din evenimentul postat pe paginile de facebook LIBfest și Libris Cultural sau de pe canalul de YouTube al Asociației. Acolo veți găsi și restul evenimentelor de astăzi.
Seara a fost încheiată pe note muzicale, în acorduri de chitară și pe ritmul pieselor haioase ale celor de la Fără Zahăr și pe fundalul spectacolului oferit de concertul în 4 cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman.
Acesta este prima filă din jurnalul nostru de la această ediție LIBfest. Vă așteptăm și mâine în Piața Sfatului, pe facebook sau, aici pe blog, pentru a scrie împreună și următoarele pagini. Standurile, cărțile și librarii vă așteaptă pe aleea cărții.
Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Brașov, cofinanțat de Primăria Brașov, organizat de Libris Cultural, susținut de libris.ro, sponsorizat de Raddison Blu Aurum Brașov, Mobexpert și realizat în colaborare cu UniTBv, Camera de Comerț Brașov, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor, Centrul Cultural Reduta și Mobexpert.
Articol realizat de Iulia Totoianu pentru libris.ro.
Vezi alte articole scrise de acest autor: Iulia Totoianu
2 răspunsuri