LIBfest, în cea de a doua zi – Lansări, ateliere și povești

Cea de-a doua zi a început tot în Piața Sfatului, cu aceleași standuri pline de cărți, jocuri și accesorii și cu cititorii matinali care ne-au vizitat încă de la prima oră. Soarele încălzește așa cum ne-a obișnuit încă de ieri și sperăm să ne ofere cât mai multă lumină și în următoarele zile. Zonele de umbră din corturile editurilor sunt și ele apreciate și căutate de către vizitatorii noștri.

Tot la ora 10, odată cu deschiderea standurilor, a început și seria atelierelor cu o sesiune de lectură cu Anda Ansheen la librăria Șt. O. Iosif.

Foto credit: Dan Străuți

Cel de-al doilea eveniment ne-a găsit în Piața Sfatului la lansarea volumului Miracolul lumii într-o lume nesfârșită de Mariana Popa-Potaisa. Numărul mare de participanți care au luat loc în spațiul dedicat evenimentelor nu este întâmplător, ci este dovada aprecierii pe care i-o poartă cititorii.

Foto credit: Dan Străuți

Editura Creator aduce și cel de-al treilea eveniment al zilei și anume dubla lansare a volumelor Stele pe gânduri. Trepte spre cer în scânteieri diamantantine transformatoare de Corina Ioana Dițu și Realitățile mele colorate de până acum de Bogdan Ioan Dițu. Cititorii au asistat la o discuție spirituală, plină de emoție despre un titlu apropiat sufletului și unul dedicat copiilor, care îl are în prim-plan pe Bogdy.

Foto credit: Dan Străuți

Între timp, la librăria Șt. O. Iosif, împreună cu Ana-Maria Gălețeanu copilașii s-au distrat, s-au jucat și au creat baloane cu aer cald. 

Următorul eveniment a invitat cititorii din Piața Sfatului la o discuție pe baza volumelor Atentat la nemurire de Eugenia Tofan, Firiță Carp și Petru Frăsilă și Viața pe tabla de șah de Petru Frăsilă. Cel dintâi volum a fost numit „cartea prieteniei” care a unit cele 3 orașe Iași, Chișinău și București la Brașov. Cel de-al doilea titlu vorbește cititorilor despre ideea că orice pion are rolul lui și că în orice moment pionul poate deveni nebun. 

Foto credit: Dan Străuți

Jumătatea zilei a adus lansarea titlurilor Radu Stanca și Sibiul, Dialog Epistolar.

Radu Stanca și a DVD-ului Constelația Sibiu. Aflăm că pentru Anca Sîrghie Radu Stanca a reprezentat o preocupare veche și constantă, iar întâiul volumul în discuție este o completare firească, care vorbește despre perioada petrecută de către protagonist în orașul în care s-a refugiat în 1940, de la Cluj, după dictatul de la Viena. 

Foto credit: Dan Străuți

Lansarea volumului Aripi și cer de Elisabeta Furtună a adunat în continuare cititorii la cortul de evenimente. Invitații ne dezvăluie unul dintre simbolurile cărții și anume pasărea măiastră care vine din inima pământului, zboară către cea a cerului și se înfățișează doar celor aleși. Cartea de față este un act de curaj, iar poezia pe care o conține nu este una comună, ci una comparabilă cu cea a marilor autori. Volumul de față este dedicat cititorului inițiat care are experiența descifrării metaforei scriitorilor consacrați.

Foto credit: Dan Străuți

Următorul eveniment începe cu întrebarea prezentă și în titlul cărții lansate și anume „Când ți-a spus cineva ultima dată Te iubesc?”. Invitații vorbesc despre meritul autoarei Adriana Bogatu și înaintează propuneri ca aceasta să intre în programa școlară. Cărțile dânsei pregătesc copii pentru viață și oferă rezolvări pentru problemele sufletului. Aflăm că titlul de față vorbește despre iubire, despre starea ideală a ființei. Este o carte dedicată femeilor, recomandată și bărbaților.

Foto credit: Dan Străuți

Evenimentul care a colorat scena lansărilor a fost atelierul de lectură al cărții Carte de teatru și colorat despre compozitori de Andreea Condei. Invitații autoarei au fost micuții din Trupa de teatru Nectar care și-au demonstrat talentul prin lectură. Am aflat astfel că urmează și un al doilea volum care va continua seria compozitorilor deja menționați.

Foto credit: Dan Străuți

Distinsul Andrei Marga ne-a onorat cu prezența și de această dată la Târgul de cArte și Experiențe culturale LIBfest. Lansarea cărții Stăpânirea complexității a adus la cunoștința cititorilor o temă discutată de matematicieni, astronomi, dar încă netratată de ziariști, scriitori sau filosofi, aceea a complexității care ne înconjoară în fiecare moment al existenței, la fiecare decizie. Autorul afirmă că este un admirator al lui Dostoievski și menționează romanul Idiotul în care unul dintre personaje reflectează la drepturile omului, concluzia fiind aceea că cei care susțin cu tărie acest concept ajung să fie cei mai nedrepți și intoleranți, sesizând și aici complexitatea lucrurilor. În carte se fac referiri și la științele actuale, tratate tot prin prisma complexității pe care o constatăm acum în mod conștient. Autorul menționează de asemenea că o problemă mare a modernității este controlul deciziilor. Idealul democrației de a păstra în puterea cetățenilor luarea deciziilor este unul greu de atins. 

Foto credit: Dan Străuți

În continuare cei prezenți în Piața Sfatului au putut lua parte la lansarea volumului Turiști fericiți și camioane de-a latul. Știrea din spatele știrii de Mariana Sebeni-Comșa. La eveniment au participat jurnaliști ai Brașovului și nu numai care au povestit publicului despre meseria de redactor și transformările prin care a trecut aceasta. Autoarea dezvăluie experiențele care au stat la baza alegerii titlului și anume Sărbătorile Naționale. Acestea creează imagini aflate în total contrast cu turiștii aflați în vacanță, fericiți, relaxați, iar pe cealaltă parte regăsim imagini cu traficul greoi și cu circulația blocată din cauza vremii sau în cazuri mai nefericite din cauza accidentelor rutiere. Autoarea amintește totodată despre parcursul dânsei ca și jurnalist, despre prezența acesteia la momentul nașterii și morții presei. Vorbește despre munca depusă între aceste repere, despre zumzetul redacției și despre energia primită atunci din muncă, vibrație care a rămas de neînlocuit. De menționat este că amintirile bogate promit o continuare a volumului, așadar cititorilor li s-a oferit speranța unei noi cărți în viitorul apropiat.

Foto credit: Dan Străuți

Cititorii iubitori de artă au putut asista la dialogul despre meseria de ilustrator susținut de Ana-Maria Gălețeanu, Bianca Anton, Alexandra Caras, Beatrice Gherghel și Corina Drăgan. Invitatele noastre ne-au vorbit despre procesul creativ, despre tipurile de ilustrare – tradițional sau digital, despre importanța oferirii vitalității fiecărei opere, despre imaginile care nu sunt simple desene ci completări vitale ale textului în cărțile pe care le acompaniază.

Foto credit: Dan Străuți

Seria evenimentelor literare din Piața Sfatului a continuat cu titlul Povești cu pași mici de Raluca Moldovan. Autoarea ne destăinuie că în grupul de prietene al fiicei ei este considerată mama cool și că acest titlu se datorează înțelegerii copilăriei într-un mod unic. Ea încurajează cititorii să trateze viața cu răbdare, să se oprească o secundă și să își ia putere pentru a-și recâștiga aripile. Cartea oferă posibilitatea reconectării cu copilul, cu amintirea sentimentului de bucurie, a puterii de a face față timpului care pare că fuge. 

Foto credit: Dan Străuți

În continuare cititorii au fost invitați la librăria Șt. O. Iosif, unde un bun prieten al grupului Libris, Decanul Facultății de Litere din Brașov, Adrian Lăcătuș, a purtat unul dintre cele mai așteptate dialoguri din cadrul LIBfest cu mult apreciata scriitoare Gabriela Adameșteanu despre proza dânsei, despre felul în care explorează contemporaneitatea și despre modul în care își imaginează și își practică ficțiunea. Discuția s-a axat și pe cea mai recentă carte apărută sub semnătura autoarei, editată de Polirom, cu titlul Voci la distanță. Aflăm că literatura Gabrielei Adameșteanu împlinește 40 de ani de la apariția romanului care a adus aprecierea cititorilor și a criticilor din întreaga lume, Dimineața pierdută, titlu publicat la aceeași editură într-o ediție aniversară. Dorim să vă lăsăm plăcerea de a descoperi sau a redescoperi autorul din spatele cărților, într-un dialog care nouă, librarilor, ne-a adus multă bucurie. El este de găsit, la fel cum sunt și multe din evenimentele întâmplate astăzi, pe pagina de Facebook LIBfest, pagina de facebook Libris Cultural și pe canalul de YouTube al Asociației cu același nume. 

Foto credit: Dan Străuți

Seara s-a încheiat așa cum am promis, în ritmul pieselor rock. Trupa Pedestrians a urcat pe scena de acasă, fiind deja al doilea an la rând când aceștia ne acceptă invitația.

Foto credit: Dan Străuți

Piața Sfatului a răsunat apoi în vibrația basului celor de la Vița de Vie, care ne-au demonstrat încă o dată că o zi plină de evenimente culturale nu este completă fără muzică.

Noi vă salutăm și vă așteptăm și mâine să scriem împreună o nouă pagină de jurnal LIBfest. Să ne citim cu bine!

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Brașov, cofinanțat de Primăria Brașov, organizat de Libris Cultural, susținut de libris.ro, sponsorizat de Raddison Blu Aurum Brașov, Mobexpert și realizat în colaborare cu UniTBv, Camera de Comerț Brașov, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor, Centrul Cultural Reduta și Mobexpert.

Articol realizat de Iulia Totoianu pentru libris.ro.
Vezi alte articole scrise de acest autor: Iulia Totoianu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *