În mijlocul verii călduroase toată lumea preferă un weekend la munte, așa că Brașovul este mereu o destinație inspirată pentru a ieși din rutine și a găsi un loc de relaxare activă. Căutările pentru asemenea experiențe se opresc lejer în Piața Sfatului, acolo unde diminețile sunt completate de cărți și experiențe culturale, așa cum se întâmplă de câțiva ani buni, în luna august, la poalele Tâmpei. Am fost matinali și în cea de-a treia zi de Libfest și i-am așteptat pe brașoveni și pe turiști, în centrul vechi al orașului, cu cafea proaspătă și pagini gata să fie răsfoite de cititori.
Primul eveniment al zilei a abordat o tematică relevantă în parentingul contemporan. Cei mici și cei mari au fost invitați la un atelier de lectură. Iordana Cărămidaru, psihopedagog și logoped a propus volumul de debut, parte a unei serii de 12 povești. EMOȚIILE BUFNIȚEI – IUBIREA. O POVESTE TERAPEUTICĂ este o carte ilustrată adresată adultilor, menită să faciliteze conexiunea părinților cu copiii, o zonă de vulnerabilitate în prezent în cabinetul de psihoterapie dar și dincolo de el. Irinel Merlușcă, din partea Editurii Creator, a lansat întrebări legate de autocunoaștere, educație, experiența de a lucra cu copiii cu deficiențe, iar interlocutoarea lui a subliniat importanța rolului iubirii, a vorbit despre experiența vie a construirii acestui volum, a vorbit despre colaborarea cu ilustratoarea și despre pasiunea neobosită de a se pregăti riguros pentru educarea emoțională a celor din jur.

Libfest a continuat cu lansarea volumului RENAȘTEREA, semnat de Veronica L. Costache. Un volum care încununează experiențele trăite ale autoarei, sub semnul armoniei între minte și emoții și corp, RENAȘTEREA. Cu o pregătire în zona trainingului în comunicare și relații publice, acrediată în UK, Veronica L. Costache implementează o mulțime de lecții de viață, în proiectele pe care le desfășoară, de facilitate a proceselor de dezvoltare personală și emoțională. Veronica L. Costache a împărtășit publicului repere din ritualul ei matinal care întreține o stare de bine, din care nu lipsesc dansul, exercițiile de exprimare a gratitudinii, dar a vorbit și despre caracterul terapeutic al scrisului, despre teama de schimbare, despre reziliența în fața unui diagnostic dificil și despre parcursul înțelegerii și potențialul transformator al bolii, care poate fi pilduitor pentru toți cei ce se confruntă cu experiența vulnerabilă a suferinței produsă de cancer.

I-am invitat apoi pe brașoveni la o întâlnire cu literatura română pe care Editura Litera o promovează solid prin colecția Biblioteca de Proză Contemporană coordonată de Doina Ruști. DORIAN DRON și ROXANA RUSCIOR, doi autori maturi din punct de vedere literar și-au lansat cele mai noi romane în Piața Sfatului. Roxana Ruscior vine din zona jurnalismului și a PR-ului și se inspiră în cărțile ei din situații limită, cataclismice, în povești la intersecția SF-fantasy-istorie. DIAVOLUL DIN FREISETZBURG este o ficțiune istorică cu elemente fantastice, o poveste despre bine și rău, despre aparențe înșelătoare, în care cititorii sunt invitați să evalueze moral, printre altele, faptele unui ofițer nazist. Dorian Dron este exponentul școlii de litere brașovene, aflat la al treilea roman, o narațiune complexă, confesivă, fragmentară, într-o minte divergentă marcată de traume, o proză cu puternice accente psihologice. Despre aceste romane a vorbit și scriitorul Alexandru Lamba, care a recomandat, de asemenea și volumul semnat de istoricul ADRIAN MAJURU, HOȚUL DIN CURTEA MIRACOLELOR, o poveste în care Bucureștiul interbelic este trecut prin filtrul perspectival al unui marginal, borfașul Ion Ștefănescu.

În paralel cu evenimentele desfășurate în Piața Sfatului, la Librăria Șt.O.Iosif s-au desfășurat ateliere dedicate celor mici menite să antreneze performanțele narative dar și artistice ale copiilor. ANA MARIA GĂLEȚEANU a propus un atelier pentru școlari dedicat ilustrațiilor, în timp ce DIANA VIGU a pregătit un atelier de storytelling și persuasiune, în Salonul Șt.O.Iosif, locul îndrăgit al lansărilor de carte dar și al Clubului de Lectură Bibliofeel din fiecare lună.

Literatura română a avut prioritate și la evenimentele următoare în Piața Sfatului. ALEXANDRU LAMBA, un scriitor cu state literare solide, editor al revistei online Galaxia 42 a propus publicului romanul ȘAPTE VIRTUȚI DEȘARTE ȘI O PĂCĂTOASĂ DE MOARTE. O poveste apărută tot în colecția BPC a Editurii Litera, un roman alert cu întorsături de situație și cu un final care a fost recompensat cu un premiu inaugural oferit de Revista Ficțiunea. Despre roman au vorbit Laurențiu Ciprian Tudor și Roxana Ruscior care au apreciat construcția tehnică a narațiunii și profunzimea personajului principal și au discutat apoi împreună cu autorul despre rolul literaturii SF, despre potențialul inteligenței artificiale de a depăși creația umană, despre felul în care un autor își alcătuiește creația și se raportează la personajele sale. La eveniment am avut parte și de o cronică orală, spontană a unei cititoare care și-a confruntat perspectiva de lectură cu intențiile cititorului.

În cadrul unui moment devenit tradițional, împreună cu Uniunea Scriitorilor Brașov și cu EDITURA TRITONIC am desemnat premiile Mystery and Thriller pe anul 2023. Adrian Lesenciuc, președintele juriului și al USR Brașov i-a recompensat pe autorii remarcabili ai momentului. ANDREI MANOLESCU a primit premiul de debut pentru CAZUL SCRIITORULUI DISPĂRUT (Editura Humanitas), LUCIA VERONA a primit premiul pentru autor consacrat (seria Anticariatul – Editura Tritonic), iar HORIA NICOLA URSU a fost premiat pentru traducerea unui roman semnat de James Castell la Editura Crime Scene Press.

Scena din Piața Sfatului a fost apoi spațiul în care actrița și scriitoarea CLAUDIA MOTEA i-a invitat pe brașoveni să îl redescopere pe cel mai celebru sculptor român. BRÂNCUȘI MON AMOUR, un volum publicat la Editura Creator, care a fost prezentat și în China, un suport foarte bun pentru un proiect dramaturgic, a fost introdus de Irinel Merlușcă și Elena Dițu. Adrian Lesenciuc, președintele USR a elogiat volumul pentru caracterul său inedit: reconstrucția imaginii lui Brâncuși din perspectiva a nouă prezențe feminine din viața sculptorului, într-un discurs consistent, fundamentat pe o documentare riguroasă și atentă care construiește un efect de multiplicare, reflectare, senzația unei opere nesfârșite. Cartea lansată la Brașov are parte de un turneu de promovore include tari precum Bulgaria, China, Statele Unite ale Americii și va fi completată de inițiativele scenice mereu surprinzătoare ale actriței canadiano-române Claudia Motea.

La Brașov a revenit ca într-o a doua casă poeta, traducătoarea și profesoara LILIANA URSU, cu prilejul lansării unui volum complex și complet, desprins chiar din condiția noastră umană existențială, aceea a dialogului. CARTEA PAȘILOR, o carte de literatură, istorie, memorii deschide de fapt o lume întreagă, cu toate developările obiective și subiective, o carte univers care are în prim plan personalitatea de răspântie a Lilianei Ursu, o scriitoare ilustrativă a generației 70. Convorbirile dintre cei doi poeți din decade diferite evocă reperele unui destin pilduitor trăit sub crezul unei estetici consistente dar și sub crezul în divinitate. Dincolo de amintirile legate de Brașov pe care le-a evocat Liliana Ursu, autoarea a oferit un scurt recital poetic, cu fragmente lirice parcurse chiar din volumul lansat.

MIHAI FIRICĂ și-a prezentat volumul DRAGOSTEA CU PARFUM DE MIGDALE AMARE, apărut la Editura Vinea, la care a fost invitat și Adrian Lesenciuc. Lansarea a fost completată de recitalul poetic pregătit de actrița CLAUDIA MOTEA.

Piața Sfatului a fost spațiul unui moment aniversar: DORIN DUȘA a fost omagiat de colegii săi dar și de Adrian Lesenciuc. Cu studii de inginerie, dar devenit apoi jurnalist, DORIN DUȘA a fost un contributor cheie la înființarea Radio România Brașov FM, un post în care funcția de informare a fost dublată de cea a educării. Așa cum a amintit și Nicoleta Ghișa, colega lui Dorin Dușa, jurnalistul brașovean a reușit să construiască o echipă solidă, să își pună la treabă calitățile de strateg și organizator, pentru a marca un moment durabil în istoria radioului, completată pe de altă parte de afinitățile sensibile concretizate într-un volum de poezie lansat la Brașov în urmă cu câțiva ani.

Vizitatorii târgului Libfest au fost expuși seducției prin poezie la următorul eveniment. Medicul și marinarul MIHAI DRAGNEA, cel care a avut ocazia să se conecteze psihologic cu repere perene, precum țărmul, iubirea și stelele de pe cer, în timpul călătoriilor sale pe mare a propus cititorilor volumul de poezii ÎNTRE ALTAIR ȘI ALCOR, apărut la Editura Letras. Medicul Adina Coman care a prezentat volumul lansat a oferit înainte de toate o pledoarie pentru lectura poeziei, o artă care ne face lumea suportabilă, ne schimbă starea ca să putem trăi, la fel ca psihoterapia. Poezia lui Mihai Dragnea vine exact în întâmpinarea acestei nevoi, prin creații în care se simt ecouri simboliste și neoromantice. MIHAI DRAGNEA a explicat trimiterea simbolică a titlului care crează un spațiu al contrastului între care se poate proiecta existența umană: Altairul este o stea care trimite la năzuința spre spiritualitate, în vreme ce Alcor face trimitere la nevoia noastră de concret.

Piața Sfatului a primit apoi vizita unuia dintre cei mai populari și vocali psihologi ai anilor 90 și 2000, o personalitate care prin cărțile pe care le-a semnat și emisiunile pe care le-a realizat la radio și televiziune a apropiat publicul larg de teme legate de psihologia de gen si sexualitate. Doctorul CRISTIAN ANDREI și-a lansat la Brașov volumul HARTA FEMEII, apărut la Editura Bookzone, în cadrul unui eveniment interactiv și dinamic. Într-un context marcat de discuții aprinse pe marginea identităților, pe marginea semnificației masculinului și femininului, o carte semnată de un specialist relațional cu o exepriență de ani de zile și cu activitate într-un institut de cercetare este cât se poate de binevenită. În dialogul pe care l-a avut cu ALINA ILIOI, medicul și psihoterapeutul CRISTIAN ANDREI a justificat apariția cărții ca o reacție profilactică la adresa ideologiei misogine perpetuată în spațiul public de diversi influenceri. Nevoia de a crea o hartă a femeii se leagă de persistența unui potențial misogin actualizat în mintea oricarui bărbat. Misoginia este o perspectivă creată și întărită atât de bărbați, cât și de femei, o perspectiva care crește pe terenul diferențierilor de gen fiziologice. Doctorul Cristian Andrei a vorbit și despre privirea masculină orientată asupra femeior, despre cum putem limita misoginia în dezvoltarea copiilor, despre reperele pe care le avem de învățat din interacțiunea cu femeile. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune generoasă de autografe.

În așteptarea apusului, vizitatorii s-au plimbat printre standurile expozanților, culegând noi aventuri ficționale de vacanță. In acelasi timp Aleea Cartii s-a dovedit un spatiu de expresie artistica, Piata Sfatului fiind traversata si de o multime de dansatori de tango.
Odată cu lăsarea serii, Piața Sfatului a devenit in cele din urma neîncăpătoare pentru evenimentele muzicale de la finalul celei de-a treia zi a Libfest. Încheierea a fost ca de fiecare dată memorabilă, cu jocuri de lumini și atmosferă la înălțime alături de două voci feminine cunoscute publicului.
ALINA MANOLE a adus ritmuri de chitară și piese antrenante pe scena târgului. Publicul a ascultat cu plăcere repertoriul propus de artista cu experiență.

Finalul serii a fost livrat la superlativ de IRINA RIMES care a oferit un show de excepție, alături de toți cei veniți în Piața Sfatului care au cântat și au dansat împreună cu artista, aproximând ideea unei nopți ideale de vară.

Ne revedem duminică, în ultima zi de Libfest din vara acestui an.
Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Brașov, cofinanțat de Primăria Brașov, organizat de Libris Cultural, susținut de libris.ro, sponsorizat de Raddison Blu Aurum Brașov, Mobexpert și realizat în colaborare cu UniTBv, Camera de Comerț Brașov, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor, Centrul Cultural Reduta și Mobexpert.

Articol realizat de Sever Gulea pentru libris.ro.
„Am studiat filosofia, medicina, am fost librar, în prezent sunt medic psihiatru. Celebrez în fiecare zi faptul că suntem oameni născocitori (homo fictus).
Trăiesc înconjurat de povești, fie că deschid cărți, fie că ascult (cu plăcere) oameni, fie că mă povestesc pe mine însumi. Gândesc adesea în povești, visez în povești.
Pentru mine lectura e pur și simplu o prelungire firească a existenței, o formă de a reactualiza esența experienței umane etern narativă.”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.
Un răspuns
De mic ti-a placut- sa citesti( cam de la 4-5ani)primul cuvant citit a fost OTET de pe eticheta unei sticle.Si tot de atunci si povestile devora zilnic.