Am avut parte de zile memorabile în Piața Sfatului din Brașov, acolo unde Libfest, târgul de carte și experiențe culturale și-a întâmpinat vizitatorii cu atmosfera familiară și totuși plină de surprize a evenimentelor dedicate lecturii și muzicii. Aleea Cărții este mereu un loc viu, un loc al întâlnirilor între public și creatorii de cultură, un loc din care pleci cu amintiri frumoase și îți dorești să revii. Tocmai de aceea asigurăm, de ani de zile, continuitatea acestui proiect în aer liber, în inima istorică a Brașovului, care susține conectarea dintre creatori și cititori și aduce o contribuție la amprenta culturală a Brașovului în fiecare lună august.

Pe vizitatorii matinali din Piața Sfatului i-am invitat să participe la primul eveniment al zilei : un atelier de lectură susținut de CRISTINA TOHĂNEAN. Psihoterapeut cu o experiență de peste 15 ani în lucrul cu copiii, invitata a adus în atenție volumul ÎMPRIETENEȘTE-TE CU EMOȚIILE DIFICILE PE TĂRÂMUL POVEȘTILOR TERAPEUTICE. Cartea este parte dintr-o serie care susține părinții în gestionarea emoțiile dificile, prin trei povești terapeutice dedicate fricii (frica de întuneric, frica de medic, frica de greșală), respectiv două povești terapeutice dedicate furiei. Cristina Tohănean a vorbit despre diferența dintre o poveste obișnuită (carte transmite anumite valori, lecții de viață) și una terapeutică (centrată pe probleme psiho-comportamentale) și despre avantajul acestor abordări pentru părinți (îl ajută pe părinte să găsească un limbaj alternativ în abordarea vulnerabilității produsă de emoțiile negative, fără să devină critic). Cartea include și câteva explicații fundamentate științifice, sfaturi practice și repere de aplicabilitate a poveștii terapeutice.

Am lăsat spiritul ludic să se exprime pe scena mare din centrul vechi al Brașovului, dar și în Librăria Șt.O.Iosif Brașov. Cei mici au avut de ales între un spectacol de pantomimă destinat familiei, COLȚIȘOR, DRAGONUL EDUCATOR susținut de Bogdan Gontineac sau între poveștile îndrăgitei Găști Zurli. MIRELA RETEGAN a făcut cunoștință copiilor și părinților cu cei mai noi membri ai lumii Zurli : mascotele Zurli. Împreună cu ele, cunoscuta psiholoagă a animat atmosfera din Piața Sfatului și a dansat pe piese precum Eu sunt zurli, A ram sam sam sau Un elefant se legăna, alaturi de toți cei care și-au mâncat micul dejun și au venit plini de energie. După jocuri si dans, familiile au avut ocazia să se destindă la Cortul Zurli, unde au primit și autografe din partea MIRELEI RETEGAN.

La ora prânzului ne-am reîntors în zona de evenimente Libfest pentru lansarea volumului ACROBAȚII CULINARE ALE MAMELOR CURAJOASE ÎN LUPTA CU ALERGIILE ALIMENTARE, o carte venită în întâmpinarea bolii mileniului, așa cum a numit-o CLAUDIA ADRIANA NICOLAE, medic primar alergolog. Dată fiind că frecvența fenomenelor de hipersensibilitate este în creștere iar societatea din România nu are momentan reursele și circuitele să le gestioneze adecvat, doi medici, un dermatolog și un alergolog împreună cu mai mulți părinți au creat în urmă cu 5 ani o asociației destinată susținerii intervențiilor și familiarizării cu problema alergiilor, o asociație care dezvoltă proiecte de educație (adresate cadrelor didactice și părinților) dar și proiecte legislative. La eveniment au participat autoarele volumului, mame de copii care se confruntă cu alergii. ELENA VÎRLAN și COSTINA SURDEANU au povestit despre experiența de a îngriji copii cu alergii alimentare severe, situație care le-a stimulat să găsească soluții adaptate, gătite, sigure care să mențină o dietă echilibrată celor mici. Printre provocările întâlnite de autoare s-au numărat și integrarea socială a copiilor cu alergii, atâta timp cât la spital sau la școală aceștia întâmpină dificultăți în a găsi meniuri adaptate, dificultăți în a găsi resurse de preparare a hranei, dificultăți de a urmări etichete alimentare (uneori traduse greșit). Cartea cuprinde rețete cu alimente care se găsesc în România, fără cei mai frecvenți alergeni.

Duminica la Libfest a continuat cu lansarea volumului MUNI, LA RĂSĂRITUL LUNII, ilustrat de Ana Maria Gălețeanu apărut la Editura Creator. Evenimentul prezentat de Georgiana Chiratcu, din partea Editurii Creator i-a avut ca participanți pe Claudia Senescu, realizator la Radio Brașov și pe semnatara cărții, ADINA-MARINA TABACU. Claudia Senescu a mărturisit că e legată de o prietenie longevivă de autoare, fundată pe o pasiune și o energie comune și a apreciat volumul lansat ca o poveste convingătoare de menit să învingă frica de întuneric. Adina-Marina Tabacu a împărtășit câteva lucruri despre propriile anxietăți și de emoțiile trăite la întâlnirea cu copiii. Cele două invitate au propus celor prezenți câteva modalități pentru a diminua intensitatea fricii, printre evocat tehnici de respirație dar și dialog pe marginea emoției trăite.

Pasionații de literatură au avut parte de o întâlnire memorabilă cu RODICA BRETIN, o autoare cu peste 25 de cărți la activ care explorează în romane sau proză scurtă universuri fantastic-istorice. După ce a adus în atenția publicului ultimul roman VIKINGII lansat joi tot în cadrul Libfest, Rodica Bretin a revenit în Piața Sfatului pentru a discuta despre AMURGUL ELKILOR, respectiv ECOURI DIN TENEBRE. Eugen Gomboș a reabilitat valoarea literaturii SF , prin intersecția cu teme filosofice și a apreciat curajul scriitoricesc al Rodicăi Bretin, o autoare care se documentează minuțios, care se încumetă să reconstruiască atmosfera unor timpuri îndepărtate (cu până la 30 000 de ani în urmă), greu de abordat pentru un autor. Amurgul Elkilor aproximează evoluția naturii umane aflată la începuturile ei, oameni care iau contact cu propriile sentimente și reflecții de sine. Rodica Bretin a vorbit despre felul în care se documentează în funcție de epoca în care își integrează poveștile și despre efortul imaginativ conjugat cu explorarea antropologică pentru a reda o realitatea a strămoșilor umani. Despre acest volum a vorbit și Anca Ianchiș care a remarcat că lectura cărții Rodicăi Bretin sunt provocatoare, lăsând cititorul la final cu o serie de întrebări filosofice.

După amiaza la Libfest a fost dedicată dezvoltării personale. După ce ne-a împărtășit repere de reziliență în lupta cu cancerul, prin volumul RENAȘTEREA lansat în ziua precedentă tot în Piața Sfatului, VERONICA I. COSTACHE a adus în atenția publicului o colecție de carduri intitulat REFECTEAZĂ ȘI EXPLOREAZĂ. DESCOPERĂ-ȚI PASIUNLE ASCUNSE, CUNOAȘTE-ȚI FRICILE, DEZVOLTĂ-ȚI CREATIVITATEA ȘI DESCOPERĂ CINE EȘTI CU ADEVĂRAT, câteva instrumente potrivite pentru aprofundarea procesului de autocunoaștere, ce pot fi folosite ca borne biografice în dinamică, asupra cărora putem să ne oprim periodic și să ne reevaluăm răspunsurile la întrebările personale.

Următorul eveniment a avut o tematică din sfera parentingului. O colaboratoare longevivă a Librăriei Șt.O.Iosif, conf univ dr. ANCA OLGA ANDRONIC, cadru didactic la Facultatea de Psihologie, a Universității Spiru Haret, a pregătit un atelier care a avut ca miză reconectarea cu copilul nostru. Într-o desfășurare interactivă, în care părinții și-au exprimat dificultățile pe care le au în relația cu cei mici, vorbitoarea a explicat practic felul în care putem facilita comunicarea în situațiile provocatoare. Ținând cont de nevoile elementare ale copilului, nevoia de a fi văzut, nevoia de competență, nevoia de autonomie și control, dar luând în considerare și gradul de (i)maturitate cerebrală a celor mici, ANCA OLGA ANDRONIC a ilustrat prin exemple concrete modalități de a veni în întâmpinarea acestor nevoi și a susține împlinirea lor.

La Librăria Șt.O.Iosif Brașov, ANTOANETA GALEȘ (Tony Mott), cunoscută autoarea de literatură crime-thriller dar și autoare de cărți de dezvoltare personală, a venit cu un eveniment devenit tradițional în cadrul târgurilor de carte brașovene : un atelier de scriere creativă, de data aceasta autobiografică.

Chiar dacă norii s-au așezat deasupra Brașovului, în ultima zi a Libfest, i-am invitat pe vizitatorii Pieței Sfatului la o explorare istorică, o incursiune în publicistica locală dar și o sinteză a proiectului CULTURAMA – o publicație lunară, un ghid cultural pentru o serie de evenimente asociate cu prospătul înființata Banca de Cultura, o extensie a CENTRULUI CULTURAL APOLONIA HIRSCHER. Andrei Pena a evocat desfășurarea bogată aflata sub umbrela Culturama din ultima lună care a inclus proiecții de film, dansuri populare, fanfară, concert de jazz și un concert coorganizat cu Filarmonica Brașov. Asociatia Apolonia are în vedere un program consistent și în următoarele luni, inclusiv reinserția în circuitul cultural al Cetățuii Brașovului.
Conf. univ. dr. CARMEN GHEORGHE a propus un pod peste timp, de la trecut la prezent pentru a descoperi revistele Brașovului ieri și azi. Participanții la eveniment au avut ocazia rară să privească ediții din Revista Luminița, Cutezătorii (care includeau și seriale de benzi desenate), Bumburi, Dealul Melcilor iar vorbitoarea a făcut câteva observații legate de conținuturile acestora și a urmărit traseul spiritului epocii transparent în acestea.

Seara a fost una înălțătoare, în ciuda instabilității meteorologice. La aniversarea a 70 de ani de activitate, OPERA BRAȘOV a pregătit un spectacol de excepție, în seara de bun rămas a Libfest, un spectacol care ne-a făcut să anticipăm entuziaști ediția următoare a târgului de carte și experiențe culturale.

Mulțumim tuturor pentru participare la încă o ediție care a cristalizat amintiri plăcute și a reafirmat potențialul cultural al Brașovului.
Libfest a fost un eveniment finanțat de Consiliul Județean Brașov, cofinanțat de Primăria Brașov, organizat de Libris Cultural, susținut de libris.ro, sponsorizat de Raddison Blu Aurum Brașov, Mobexpert și realizat în colaborarea cu Universitatea Transilvania Brașov, Camera de Comerț Brașov, Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. Ne revedem în 2024!
Dacă doriți să revedeți poveștile din Piața Sfatului sau dacă nu ați ajuns la Libfest, aveți ocazia să urmăriți evenimentele care au avut loc pe Aleea Cărții, prin canalul de youtube Libris Cultural.

Articol realizat de Sever Gulea pentru libris.ro.
„Am studiat filosofia, medicina, am fost librar, în prezent sunt medic psihiatru. Celebrez în fiecare zi faptul că suntem oameni născocitori (homo fictus).
Trăiesc înconjurat de povești, fie că deschid cărți, fie că ascult (cu plăcere) oameni, fie că mă povestesc pe mine însumi. Gândesc adesea în povești, visez în povești.
Pentru mine lectura e pur și simplu o prelungire firească a existenței, o formă de a reactualiza esența experienței umane etern narativă.”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.