Horoscopul Literar al Lunii Septembrie 2023

Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii septembrie.

Horoscopul Literar al Lunii Septembrie 2023

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Luna septembrie începe cu schimbări în cazul cititorilor din zodia Fecioară. Nu doar garderoba și biblioteca primesc noi adiții, ci și grupul tău de prieteni sau colectivul de la locul de muncă. Astrele te sfătuiesc să primești venirea noilor membri cu entuziasm pentru că începutul unui nou sezon poate însemna și începutul unei noi relații romantice sau de prietenie. Și în cazul în care nu știi cum să începi o conversație cu noii veniți, întrebarea „Ce cărți citești?” este întotdeauna un icebreaker bun. În cazul în care alegi să aduci schimbări și în rutina de lectură, o carte pe care astrele au decis să o lase la raftul tău luna aceasta este Goodbye Ceaușescu de Romain Dutter, un road trip documentar prin România postcomunistă, văzută prin ochii unui francez.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Pentru cititorii din zodia Balanță, toamna începe cu o doză de claritate în toate aspectele vieții. Vezi totul așa cum este, fără filtre adăugate și fără note de subsol care să necesite o explicație suplimentară. Și pentru că o citire clară a aspectelor din viața ta vine și cu înțelegerea că fericirea nu e de găsit doar în cărți, te convingi că merită să dai o șansă realității, așa că îți permiți să te apropii mai mult de cei din jurul tău, de persoanele cu adevărat importante. Totuși, ficțiunea e ficțiune și pentru că acum mai mult ca oricând poți să empatizezi cu personajele tale preferate, astrele literare îți așază la raft titlul Dragoste și alte cuvinte de Christina Lauren, ca să ai o lectură de suflet înainte de a trece la nostalgicele romane de toamnă.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Septembrie este pentru cititorii din zodia Scorpion o lună plină de dezvăluiri. Simți că ai pus mâna pe un glob de cristal care pare să-ți clarifice toate nedumeririle ce te macină de ceva timp și începi să-ți citești realitatea cu ușurința cu care ai lectura o carte de copii; simplu, rapid și fără urmă de întrebări. Astrele îți oferă un răgaz de la a căuta înțelesuri, așa că luna aceasta misterele trebuie deslușite doar în cărți. Un titlu care ar putea să facă această perioadă notabilă este Zeii vinovăției de Michael Connelly.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Nestăviliții cititori din zodia Săgetător încep toamna cu dreptul. Chiar dacă anotimpul rece bate la ușă, ești mai hotărât(ă) ca niciodată să combați monotonia, așa că îți aduni toate contactele din telefon și începi să îți programezi ieșirile din timpul săptămânii și aventurile de weekend. O rubrică separată în calendar privește orele de lectură, iar aici astrele literare au câteva recomandări, iar dacă te vei expune în medii unde cărțile îți pot cădea direct în mână, vei avea surpriza ca unul dintre titluri să fie Lucky de Marissa Stapley, un roman ca un roller-coaster, numai bun de citit într-o perioadă în care aventura e prezentă în toate aspectele vieții tale.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Nu doar natura trece prin schimbări majore luna aceasta ci și cititorii din zodia Capricorn. Culorile îți rămân aceleași, stai fără teamă, însă cu siguranță vei simți nevoia de a umbla puțin la cuprinsul capitolelor următoare din viața ta. Fie că te-ai hotărât să-ți schimbi locul de muncă, locul bibliotecii sau încerci apele cu mici modificări precum ar fi lecturarea a 50 de pagini în loc de 30 înainte de culcare, toate sunt binevenite. Orice schimbare alegi să faci, este scris în stele că va fi un real succes și pentru că învingătorii merită să fie înconjurați de alții asemenea, astrele te conduc către cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Liosa, autor distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2010 și anume Războiul sfârșitului lumii.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Pentru cititorii din zodia Vărsător începutul toamnei marchează deznodământul anului, aflat de mult sub penița universului, care tot nu reușea să-l publice. Ei bine, poți sta liniștit(ă) pentru că luna aceasta totul capătă un sens, iar toată munca depusă își va primi în sfârșit răsplata. Fie că vorbim de o promovare la locul de muncă sau de o împlinire pe plan personal, finalul acestui capitol este promițător și aduce personajul principal în cel mai bun spațiu pentru trup și suflet. Astrele literare se conformează bucuriilor și îți lasă la raftul de luna aceasta un titlu care să-ți aducă sentimente intense și anume Colțul de rai de Emily Henry.

Pești

20 februarie – 20 martie

Septembrie vine cu belșug pentru cititorii din zodia Pești. Chiar dacă în mod normal sensibilitatea ta nu se deschide și în preajma banilor, luna asta te găsește înotând către succesul financiar. Toate sacrificiile făcute și toate orele lucrate se lasă răsplătite și îți aduc meritele care s-au lăsat așteptate. Așadar, pregătește-ți listele de cumpărături pentru că următoarea perioadă va fi despre shopping, experiențe noi și călătorii. Și că tot vorbim de liste cu dorințe, pe cea de pe libris.ro este indicat să adaugi cartea recomandată de astrele literare pentru luna aceasta și anume Trăiește bine, cheltuiește mai puțin de Ruth Soukup.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Cititorii din zodia berbec au parte de un septembrie cu mult avânt. Toate planurile pe care le-ai schițat în timpul anului sunt gata de a fi lansate și puse în practică. Ai multă energie și entuziasm, ingredientele perfecte pentru a da startul unor noi proiecte. Prietenii și familia îți vin în ajutor, iar astrele îți recomandă să primești suportul oferit de cei din jurul tău cu brațele deschise, chiar dacă de multe ori sfaturile nu sunt pe placul tău. În energia care te alimentează zilele acestea este și recomandarea lunii, Fortitude. Descoperă secretele forței interioare de Bruce Daisley.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Luna septembrie vine cu nostalgie și dorință de izolare în cazul cititorilor din zodia Taur. Nu te speria, schimbarea anotimpului este factorul principal care îți stârnește această stare și poate că, în final, nu strică puțină pauză de la socializare și evenimente care ți-au tot ocupat programul în ultima perioadă. Simți să te axezi pe propria persoană, poate găsești un hobby nou sau reiei o activitate indoors de care îți era dor. Sau, evident, poți folosi momentele acestea ca să ajungi la zi cu lista de TBR. Dacă tot ai intrat în spiritul frunzelor galbene, o carte care să te țină cât mai mult în spațiul tău de lectură este Maestrul enigmelor de Danielle Trussoni.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Începerea școlii îi inspiră pe cititorii din zodia Gemeni. Te lași influențat(ă) de ghiozdanele pline de cărți și îți dai frâu poftei de învățare care îți dă târcoale încă de la începutul lunii. Nu simți să mergi neapărat la ore, însă este și asta o variantă pentru cei activi. Studiul pe cont propriu rămâne la îndemâna oricui. Poți accesa platformele dedicate cursurilor sau, așa cum poate te-ai obișnuit deja, poți trece pe la rafturile de specialitate. Și pentru că înainte de a începe să învățăm, trebuie să știm cum să învățăm, astrele literare îți lasă drept recomandare cartea Învață să înveți de Peter C. Brown, Henry L. Roediger III și Mark A. McDaniel.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Cititorii din zodia Rac sunt destul de receptivi la mișcarea planetelor din luna aceasta. Jupiter retrograd aplică un filtru deosebit de rațional pe viziunea ta, fapt care te va face să vezi lucrurile într-o nouă lumină. Este momentul perfect pentru introspecție și analiză a relațiilor în care te afli și, după caz, pentru luarea deciziilor care să îți aducă mai multă liniște și fericire. Te afli într-un spațiu temporal care îți permite să analizezi la rece hotărârile luate în trecut cât și pe cele din viitor. Și pentru că biblioteca este și ea un aspect important al vieții tale, cu siguranță gândirea critică va bifa și rafturile. Astrele literare îți lasă drept recomandare cartea Răzbunarea geografiei de Robert D. Kaplan.

Leu

23 iulie – 22 august

Toamna începe pentru cititorii din zodia Leu cu o schimbare. Nu te teme, tu ești doar cel care se bucură de beneficii. În cazul în care ai simțit în ultima perioadă că eforturile tale nu îți sunt recunoscute la locul de muncă sau chiar în viața personală, astrele te asigură că în septembrie lucrurile se vor schimba. Vei fi totuși nevoit să-ți menții eforturile la un nivel constant, însă cu siguranța că de data aceasta vei străluci în ochii celor care până acum nu reușeau să treacă de prefață în cazul tău. Și că tot suntem aici, pare că și biblioteca ta are nevoie de puțină strălucire, așa că recomandarea de luna aceasta este Fiori de Delia Marc. Pregătește-te de un roman care te va zdruncina până în temelii în cel mai bun sens posibil.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 22, septembrie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *