Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii noiembrie.

Horoscopul Literar al Lunii Noiembrie 2023

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Noiembrie este pentru cititorii din zodia Scorpion o lună a proiectelor finalizate. În cazul în care ai tot simțit că multe inițiative ți-au fost refuzate sau lucrurile pur și simplu nu păreau să aibă o traiectorie dreaptă și clară, stai fără griji, finalul de an vine cu ale lui linii de finish. Singura condiție impusă de către astre este aceea de a accepta ajutorul și de a coopera atunci când situația cere lucrul în echipă. Evident, și cărțile lăsate pe noptieră cu semnele de carte pe la jumătate au potențial de dispariție luna aceasta. Și pentru că te pui serios pe citit, este cazul să le înlocuiești cu unele noi. Mâine începe o nouă viață de Virginie Grimaldi, editura Univers, este un titlu sugestiv pe care astrele îl pun cu prioritate în wishlistul tău de luna aceasta.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Penultima lună din an este pentru cititorii din zodia Săgetător prevestitoarea succesului. Simți că în sfârșit s-au deblocat tastele de la mașina de scris interioară și că poți să-ți lași mintea să viseze și să creeze. Ai inițiative și idei cu „raftul” și ești pregătit/ă să le faci cunoscute lumii. Nu te temi să dai culoare paginilor alb-negru din viața ta. Așadar, succesul își face loc prin tot ceea ce creezi. Astrele literare te îndrumă să-ți iei inspirația și din creațiile altora, așa că un titlu care te poate ajuta să deblochezi zone ale minții nedescoperite încă este titlul Kanashibari. Povestiri japoneze pe jumătate visate de George Moise (editura Curtea Veche), o mărturie intimă și universală despre găsirea unui loc pe care să-l numești acasă, acel loc în care granițele minții se dizolvă și odată cu ele ficțiunea, în realitatea visată de autor.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Cititorii din zodia Capricorn își doresc stabilitate în luna lui Brumar și exact asta primesc. Dacă ultimele luni au înclinat ba în stânga, ba în dreapta, fii sigur/ă că noiembrie vine cu un echilibru de funambul. Ca o carte cu mii de pagini și cotor gros, îți găsești și tu stabilitatea necesară pentru a rămâne în poziția pe care ți-o dorești. Fie că vorbim despre stabilitate financiară, mintală sau spirituală, toate par să-ți fie aliniate. Limboul specific lunilor precedente dispare și lasă loc armoniei, armonie care se răsfrânge și în biblioteca ta, mai ales dacă aduci pe unul dintre rafturi titlul Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru de Silviu Dragomir, editura Trei.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Pasiunea iese la iveală în luna noiembrie pentru cititorii din zodia Vărsător. Tot ce faci, faci cu exaltare, iar entuziasmul pe care îl emani ajunge să fie molipsitor. Atât în viața personală, cât și în cea profesională lucrurile par să iasă conform planului și asta numai datorită devotării de care dai dovadă. Totuși, astrele știu prea bine că prea multă pasiune poate aduce cu ea și multă încordare, așa că ar fi bine să acorzi multă atenție și ocaziilor de relaxare. Așa că, orele de lectură merită prioritizate, mai ales dacă adaugi la listă titlul Piatră și umbră de Burhan Sonmez, de la editura Pandora M.

Pești

20 februarie – 20 martie

Noiembrie începe cu „noi” pentru cititorii din zodia Pești. Ești plin/ă de entuziasm și nerăbdare să cunoști oameni noi, iar energia pe care o emani te va ajuta cu siguranță în găsirea sufletului pereche. E luna în care cauți iubirea mai mult decât oricând, însă astrele îți recomandă să mergi la raftul de noutați pentru acest capitol din viața ta. Desigur, un bestseller deja citit, care a lăsat un gol în biblioteca ta merită revizitat, însă oportunitatea descoperirii unei noutăți care să detroneze orice preferat este de luat în considerare. Și, dacă tot am apelat la metafore, o noutate literară care nu trebuie ratată luna aceasta este fără doar și poate Ultimele ore la Paris de Ruth Druart, roman de dragoste apărut la editura Litera, în colecția Blue Moon.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

În noiembrie cititorii din zodia Berbec sunt prinși în multe proiecte, atât personale, cât și profesionale. Energia e prezentă, lucrurile ies așa cum trebuie, însă gestionarea resurselor va fi o provocare pentru tine, dar, evident, nu una imposibilă. Se prea poate să te confrunți cu o anxietate străină ție, dar stai fără grijă, cărțile sunt mereu acolo să aline orice stare inconfortabilă și, de ce nu, să ofere sprijin prin informațiile de care ai nevoie. Redistribuirea resurselor și alegerile corecte se pot face mai ușor după ce citești Cum să decizi. Instrumente simple pentru a face alegeri mai bune de Annie Duke, carte care face parte din oferta editurii Publica. Astrele literare recomandă adăugarea titlului la wishlist.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Cititorii din zodia Taur încep deja să viseze la viitor și folosesc luna noiembrie pentru a pune țara la cale. Se apropie finalul anului, iar tu îți pui deja pe hârtie planurile pentru 2024. S-ar putea ca oamenii din jur să nu fie pe aceeași pagină cu tine și să se arate deranjați de felul tău categoric și organizat, iar de aici pot să apară tensiuni pe care, de altfel, nu le-ai programat pentru perioada curentă. Totuși, stai fără griji, lucrurile se pot clarifica ușor, iar cartea Arta perfecțiunii. Cum să fii perfect într-o lume imperfectă de Michael Schur (editura Globo) este exact ce ai nevoie pentru a trece cu brio peste neînțelegeri.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Luna noiembrie aduce nostalgie în casa cititorilor din zodia Gemeni. Apropierea de finalul anului aduce mici tentații de a te întoarce în trecut, la fostele iubiri, joburi sau lecturi. Cele din urmă sunt puternic recomandate, însă ce cele mai multe ori, noutățile rămân preferatele majorității, în orice domeniu. Revizuirea edițiilor vechi din biblioteca personală poate aduce surprize plăcute, însă ca în orice poveste, curajul este esențial când vine vorba de alegerile cu adevărat bune. Așadar, nu este nevoie să îți îmblânzești nostalgia, însă fii atent(ă) la ceea ce pot aduce acțiunile mânate de sentimente. Cafeneaua Speranței de Beth Morrey, de la editura Litera poate fi lectura perfectă pentru perioada pe care o parcurgi.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Pentru cititorii din zodia Rac noiembrie este despre detașări. Dacă ai avut o perioadă încărcată și simți că paginile din viața ta par să se răsfoiască constant, fără oprire, stai fără griji, luna aceasta este despre eliberare și detașare. Înveți să lași lucrurile cauzatoare de stres pe planul doi, te îndepărtezi de persoanele și situațiile care nu-ți mai aduc fericirea și îți reorganizezi viața. Desigur, în cazul de față se acceptă retururi dacă deciziile de separare au fost cu termen limită, însă o reîmprospătare a anturajului este mereu binevenită, precum este și una a bibliotecii. Contracronometru de Anthony Mccarten (editura Litera) este titlul pe care îl poți adăuga la raft cu siguranța că te va ajuta în procesul tău de detașare pentru că un thriller bun are mereu propria rețetă de succes.

Leu

23 iulie – 22 august

În noiembrie cititorii din zodia Leu sunt preocupați de finanțe. Finalul anului se apropie și odată cu el apare și nevoia de a verifica bifele din bucket list-ul din 2023. În cazul în care numărul de check-uri nu este cel pe care l-ai așteptat, stai fără griji, mai sunt două luni în care lucrurile se pot schimba. Totuși, situația asta se prea poate să te pună pe gânduri și să îți alimenteze analizarea limitărilor care îți vin în cale. Vei începe cu cele financiare pe care luna aceasta le poți lărgi considerabil. Este o perioadă prielnică pentru luarea deciziilor legate de venit, așa că orice oportunitate îți apare în cale merită să fie luată în considerare. Și, pentru că astrele literare nu te lasă niciodată la greu, Principiile prosperității de Daniel Crosby, de la editura Curtea Veche, este o carte bună de avut la purtător în astfel de ocazii.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Cititorii din zodia Fecioară sunt puși pe treabă mai mult decât oricând în penultima lună din an. Contrar trendului, noiembrie se poate transforma pentru tine în luna cu cele mai multe activități. Ești mai permisiv/ă, lași spontaneitatea să te aducă puțin în afara zonei de perfecțiune și trăiești o lună care se va încheia cu foarte multe amintiri neprețuite. La job ești plin/ă de energie și oferi mai mult decât este necesar, însă o faci din drag de muncă și dedicare. Toate lucrurile acestea nu vor rămâne neobservate de către cei dragi, așa că să nu îți fie cu mirare când vei deveni influencer-ul cercurilor de prieteni sau familie. Și, pentru că agenda îți e încărcată, luna aceasta poți merge la raftul de proză scurtă și să te oprești la titlul Adevărul despre vacanțe de Cătălin Pavel (editura Humanitas), care a pregătit treizeci de povestiri, câte una pentru fiecare zi din lună, numai bune de parcurs înainte de culcare.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

După o perioadă în care cititorii din zodia Balanță au fost preocupați de ceea ce se întâmplă în afara lor, luna aceasta revin în interiorul propriu. Vei simți nevoia de a afla cât mai multe despre tine, despre sentimente, despre cei dragi și evident, despre noutățile din lumea literară care îți pot aduce mai multe clarificări personale. Investigațiile pornesc cu o introspecție minuțioasă pe cont propriu, urmată de sesiuni de socializare cu cei dragi și, în final, ajung la bibliotecă. Cu un titlu sugestiv, Toată dragostea dintr-o fotografie arsă. Cine suntem după ce râmânem singuri? de Maria Orban pune reflectorul pe relația dintre trei generatii de femei, care înțeleg lumea în moduri aproape incompatibile unul cu celălalt. Cartea apărută la editura Nemira scoate la iveală universuri interioare și propune subiecte care te vor ajuta în călătoria ta de luna aceasta.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 24, noiembrie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în colete.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *