Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii ianuarie.

Horoscopul Literar al Lunii Ianuarie 2024

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Anul 2024 începe pentru cititorii din zodia Capricorn cu dorința de a-și simplifica viața, de a aduce câteva schimbări necesare în traiul de zi cu zi. Vei simți să preiei controlul asupra lucrurilor din jur, al persoanelor și cel mai probabil și al lecturilor. Conștientizezi că multe din sursele tale de stres nu merită atenție și decizi să recurgi la simplificarea existenței. Fie că te gândești la găsirea unei locuințe într-o zonă ferită de zumzetul orașelor mari sau pornești în căutare locului de muncă în care să simți că orele trec cu sens, începutul anului este o perioadă prielnică pentru tine. Slow living se poate traduce și în slow reading, iar astrele știu exact ce se potrivește raftului din luna ianuarie. Labirintul de chiparoși de Fiona Valpy, de la editura Bookzone, îți oferă cheia de la Villa delle Colombe, cu grădina minunată a Francescăi și a lui Edoardo, care ascunde în inima sa un labirint de chiparoși, un adevărat bastion al speranței, unde te poți refugia.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Luna ianuarie începe cu organizări și luarea unor decizii restante din 2023. Ai finalizat anul cu gândul că viitorul „tu” se va ocupa de lucrurile lăsate „pe mâine”, iar acel moment a sosit. Dacă în general nu ești primul la a fi categoric(ă) în alegeri, luna aceasta ești hotărât(ă) și acționezi ca atare. Pleci la drum cu o gândire limpede, le iei treptat și reușești să faci curățenie în tot ce ai lăsat nerezolvat în anul anterior. Partenerii de viață sau de job vor fi impresionați și inspirați de atitudinea ta, așa că totul se va rezolva mai repede decât ai anticipat. Respectarea promisiunilor și a deadline-urilor își vor face apariția și în rutina de lectură, mai ales că lista de TBR face și ea parte din proiectele rămase moștenire de la tine, cel/cea din trecut. Și, dacă astrele prevăd că vei ajunge la zi cu cititul, o nouă carte poate să-și facă apariția în biblioteca ta. Icar 89 de Dan Perșa, apărut la editura Humanitas, este un roman început în anul 1986 și finalizat ani mai târziu, date fiind aspectele istorice care au schimbat realitatea.

Pești

20 februarie – 20 martie

2024 vine pentru cititorii din zodia Pești cu multă inspirație. Numele tău mijlociu pare să fie Creativitate și te folosești de el în toate aspectele vieții. Inspirația este prezentă acolo unde ai nevoie de ea; la locul de muncă pentru a veni cu propuneri pertinente care să atragă aprecierea superiorilor, în familie în ceea ce privește rezolvarea unor probleme sau propunerea unor noi moduri de petrecere a timpului sau în viața de cititor independent atunci când te gândești la ce ai putea să faci pentru a-ți diversifica rutina de lectură. Se prea poate să ai nevoie să încerci lucruri noi, să-ți pui la încercare inventivitatea, iar astrele par să îți susțină tacit alegerile prin oferirea unor semne pe care doar tu le poți observa. Astrele literare intră și ele în joc și îți așază pe raftul de recomandări în luna ianuarie cartea Migdală de Sohn Won-pyung, un roman de debut de la editura Alice Books, despre un băiat pe nume Yun-jae care s-a născut cu o afecțiune cerebrală numită alexitimie, ce îl împiedică să simtă emoții precum frica sau furia. Cartea te va provoca, cu siguranță, la un exercițiu de imaginație complet.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Ianuarie este luna în care cititorii din zodia Berbec vor avea cel mai mare boost de energie din întregul zodiac. Ești pus pe treabă și chiar dacă rezoluțiile setate la începutul anului sunt menite să fie bifate pe durata celor 12 luni, tu ești gata să pui la „done” jumătate din liniuțe. Ești pregătit(ă) cu energia și voința necesară pentru a da gata multe din task-urile și responsabilitățile setate, le faci cu profesionalism, iar efortul nu va trece neobservat. La locul de muncă vei atrage cu siguranță aprecieri, iar în familie lucrurile vor sta și mai bine. Voltajul la care vei funcționa va fi molipsitor, așa că întregul cerc de prieteni și oameni dragi va fi de partea ta atunci când propunerile de aventuri își vor mări numărul considerabil. Îți începi anul cu agenda plină și nu lași ferestre nici când vine vorba despre rutina de lectură. Lista de citit este deja făcută, însă la cum evoluează lucrurile, s-ar putea să rămâi repede pe 0. Astrele literare nu te lasă la greu și îți așază pe raftul de recomandări Încarcă-te cu energie! de Natacha Calestrémé, de la editura Philobia. Cartea te va ajuta să menții această vitalitate întregul an.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Anul Nou începe pentru cititorii din zodia Taur cu multă claritate. Dacă până acum ai simțit că trăiești într-un roman polițist și îi parcurgi paginile fără niciun indiciu, acum poți sta liniștit, misterul se dezleagă de la sine. Lucrurile capătă sens și în cel mai scurt timp încordarea care te-a însoțit la finalul anului se va dizolva cât ai spune Poirot. Eliberat de sentimentele apăsătoare simți să accepți câteva provocări pe care anul trecut cel mai probabil nu le-ai fi acceptat. Probele vor apărea în mai multe domenii din viața ta, acolo unde le vei face loc, și pentru că astrele literare sunt experte într-un singur sector, acela al lecturilor, ele lansează provocarea cu titlul Cutia cu nasturi de Rodica Ojog-Brașoveanu, apărută la editura Nemira, pentru a continua șirul misterelor, însă cu dezlegare.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Pentru cititorii din zodia Gemeni ianuarie va fi luna comunicării. Fie că îți dorești să-ți îmbunătățești relațiile personale sau ai de gând să renegociezi aspecte importante ce ține de locul de muncă, începutul anului este prielnic pentru astfel de decizii. Cuvintele îți vin ușor, păstrez o diplomație care poate de multe ori nu îți este fidelă și reușești să transmiți exact ceea ce gândești fără a oferi loc de întrebări sau îndoieli din partea interlocutorului. Este cel mai bun moment pentru a spune lucrurilor pe nume așa cum meriți, atât tu cât și cei din jurul tău. Și, pentru momentele în care ești extenuat de la atâtea povești, cărțile îți vin în ajutor pentru a schimba rolurile și a-ți lua locul de ascultător. Astrele literare îți așază la raft cartea Dulcele meu lăstar de portocal de José Mauro de Vasconcelos (editura Vellant) drept recomandare pentru orele de relaxare.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Cititorii din zodia Rac sunt determinați să-și înceapă noul an cu rezultate bune la locul de muncă încă din primele zile. Ești motivat, te simți revigorat după mini-vacanța de sărbători și simți că ești mai pregătit ca oricând să preiei câteva responsabilități noi la job. Te implici în proiecte noi, iar lucrul acesta nu va trece neobservat de către colegi sau șefi. Continuă să-ți fructifici energia și voința pentru că anul 2024 se arată a fiind unul de succes pentru cei care îl încep cu putere de muncă. Totuși, ca să nu uiți de relaxarea atât de necesară, astrele literare îți lasă o recomandare de carte ca să îți închei fiecare zi în cel mai frumos mod. Klara și soarele de Kazuo Ishiguro, al editurii Polirom este în măsură să facă asta.

Leu

23 iulie – 22 august

Începând noul an, cititorii născuți sub semnul Leu se bucură de o binemeritată pauză. Nu se spune este întâmplător că ceea ce faci la miezul nopții în prima zi a anului te va influența pe tot parcursul acestuia. Fie că artificiile te-au inspirat să visezi la călătorii sau poate le urmăreai deja din țări străine, un lucru este cert: în 2024, vei petrece mai mult timp în avion decât acasă. În luna ianuarie, îți propui să inițiezi călătorii atât fizice, cât și spirituale. Chiar dacă astrele literare se concentrează mai mult asupra conexiunii spirituale decât pe geografie, în domeniul literar, ele îți lasă o recomandare care îți poate aduce o valoare deosebită în noul an. Sfârșitul lumii e un tren de Daniela Rațiu, de la editura Cartier este romanul care se potrivește perfect nevoilor tale din luna ianuarie.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Cititorii din zodia Fecioară trec printr-un proces strict de standardizare a propriei existențe. Organizat și perfecționist din fire, vestea aceasta vine cu o doză mare de entuziasm. Fie că vorbim de locul de muncă sau de casă, ești pregătit să pui lucrurile în ordine, să îți faci liste și planuri pentru 2024, să prioritizezi aspectele cele mai importante și să simplifici procesele care în mod normal îți dau bătăi de cap. Pe scurt, îți începi noul an cu pregătiri care să-ți aducă liniște și armonie pe parcursul celor 12 luni care vor veni. Este posibil să te confrunți cu senzația că anul începe mai greu pentru tine, însă stai liniștit, acordă-ți tot timpul de care ai nevoie și oferă-ți timp pentru a te organiza și liniști înainte de a te avânta în 2024. Astrele literare îți sunt și ele alături și îți lasă la raftul de recomandări titlul Corporalizarea emoțiilor de Raja Selvam de la editura Herald pentru a învăța cum să menții totul în echilibru.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Pentru cititorii din zodia Balanță anul începe cu nevoia de a achiziții noi. Simți că a trecut ceva timp de când nu ai mai alocat bugete pentru cumpărături personale, iar un început de an aduce cu el dorința de a avea lucruri noi. Poate că o renovare își cerea de mult rândul sau garderoba și-a scos deja bănuții după atâtea purtări ori biblioteca pare să aibă câteva goluri care sigur pot fi umplute rapid. Orice ar fi, luna asta te poți baza pe instinct atunci când vine vorba de achiziții noi. Simți că munca din 2023 îți cere răsplata și deși ai poftă de shopping reușești să rămâi cumpătat. Analizezi, compari, cauți cele mai bune variante și doar apoi te hotărăști să plasezi comanda…doar n-o să te arunci la prima opțiune, nu ești degeaba balanță. La partea cu biblioteca astrele literare s-au pregătit să-ți vină în ajutor cu titlul Cartea formei și a vidului de Ruth Ozeki, apărută la editura Curtea veche. Cartea pare să fie o lectură bună de pus în așteptare pentru luna ianuarie, care are puterea de a remodela, rearanja niște gânduri în mintea cititorului.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Anul 2024 găsește cititorii din zodia Scorpion la raftul cu romane de dragoste. Ianuarie îți dăruiește primul capitol dintr-o frumoasă poveste sau, după caz, continuă cu „partea a doua” acolo unde personajele sunt deja stabilite. Dacă ești în căutarea iubirii, fii sigur că anul acesta nu se va mai lăsa așteptată, iar dacă îți setezi privirea înainte, s-ar putea ca ianuarie să fie luna ta. Setează-ți așteptările, fii sigur pe tine, pe ceea ce îți dorești de la partener și fii deschis oportunităților pentru că nu știi niciodată de unde apare prințul/prințesa pe cal alb. Astrele literare te pregătesc cum știu ele mai bine pentru romantism și îți așază la raftul din luna ianuarie romanul Dragoste la prima avere de Meghan Quinn, de la editura Leda.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Luna aceasta cititorii din zodia Săgetător vor străluci, la fel ca toate artificiile din noaptea de Revelion. Cam așa îți începe anul, cu lumină, energie și o explozie de idei. Îți dorești mai mult ca oricând să te faci auzit și oricât de greu ar fi, nu trebuie să te renunți la ceea ce crezi. Este momentul prielnic să impui niște limite de care te temi de ceva timp și să îți spui cuvântul în legătură cu situațiile care până acum te-au deranjat. Ești puternic, curajos și nimic nu poate să te dea la o parte atunci când îți propui ceva. Astrele literare îți sunt alături și în momentele în care simți că meriți o pauză, ele îți spun că o lectură e exact ceea ce ai nevoie. Cartea Anatomia unei reușite. Cum să depășești blocajele când contează cel mai mult de Adam Alter (editura Publica) este cea care te poate ajuta luna aceasta să ajungi acolo unde îți dorești.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 26, ianuarie 2024. Gazeta Libris se distribuie gratuit în colete.

Un răspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *