Cu un sentiment puternic de împlinire în suflet, ne-am adunat cu toții în Piața Sfatului pentru a încheia cum se cuvine cea de-a opta ediție a Festivalului de Carte și Muzică. De la editori de carte și până la vizitatori și turiști, toată lumea a profitat din plin de încă o zi cu soare, zi în care, din păcate, ne luăm la revedere, pe anul acesta, de la Aleea Cărții. Dar faptul că ne luăm la revedere nu înseamnă că nu putem petrece încă o zi minunată în cadrul festivalului, participând la lansări de carte și spectacole de muzică și dans.

Final cu soare la Festivalul de Carte și Muzică

Conform tradiției stabilite parcă încă din timpuri imemoriale, diminețile de duminică sunt dedicate celor mici. Festivalul nostru nu face excepție de la această regulă. Așadar, ziua a fost deschisă cu o serie de lansări de cărți dedicate picilor, apărute la Libris Editorial. La zona de evenimente s-au aflat Veronica Cozma, „Sămânță de păpădie” și „Copilul – lumina”, Simina Ciobanu, „Roșcatul și musafirul nepoftit” și Irene Postolache, „Vreau să urc pe munte”. Tot la zona de evenimente a fost prezent un alt proiect foarte drag nouă; un proiect de educație financiară pentru copii apărut sub coordonarea Danei Lupșa, „Aventurile lui Mimi”. La lansarea acestei cărți au fost prezente trei femei de excepție care au participat activ la scrierea acestei cărți: Alina Moldovan, Alexandra Ciucanu și Bianca Bucă.

bianca buca

Pe la orele amiezii, atenția ne-a fost îndreptată către scena mare unde am avut parte de dans, dans și iarăși dans, pentru toate gusturile. Am început cu „Ansamblul Horița” venit din Țara Făgărașului, mai exact din satul Lisa, locul de naștere al scriitorului Octavian Paler. Înființat la mijlocul anului 2017, „Ansamblul Horița”, format din copii de toate vârstele și coordonat de doamna Mia Greavu și domnul Ovidiu Moga, a prezentat publicului obiceiul Plugarul, dansul de fete Crihalma și un dans de pe Târnavă. Momentul celor de la „Horița” a avut și trei momente solistice susținute de Ioana Stan, Eliza Paler și însăși Mia Greavu.

ansamblul horita

Am schimbat registrul dansului și am trecut la tango, mai precis tango argentinian. Grupul de dans „Libertango” își împrumută numele de la celebra melodie a la fel de celebrului Astor Piazzolla. Grupul coordonat de Claudiu Grosaru există de zece ani și a venit pe scena de la Brașov pentru a oferi publicului o mostră de milonga – dans social.

libertango

A urmat un spectacol extrem de frumos pus în scenă de ProDance Studio, condus de către Ioana Mihalcea. Aceasta a făcut prezentările necesare pentru ca publicul să înțeleagă minimul necesar din tainele dansului cu scopul de a avea o apreciere și mai mare pentru această artă. Pe scenă au fost dansatori aparținând mai multor categorii de vârstă: de la copii de 5-6 ani și până la adolescenți.

ProDance Studio

Ziua de duminică s-a încheiat cu o oră de zumba în compania lui Codrin Rotaru, cunoscut de brașoveni ca fiind coordonatorul Ansamblului de Dansuri Grecești Efthymos. De data aceasta, el a venit alături de colegii săi de la Codrin Dance Studio pentru a transmite energia pozitivă specifică dansului celor aflați în Piața Sfatului. Oamenii au fost încurajați să danseze alături de cei de pe scenă pentru că mișcarea înseamnă viață. La finalul orei de dans, Codrin Rotaru a ținut să precizeze că zumba înseamnă, în primul rând, distracție.

Codrin Rotar

Și astfel am ajuns și la final. Din păcate, pe anul acesta, a trebuit să spunem la revedere Aleei Cărții, Pieței Sfatului și iubitorilor de carte și muzică prezenți. Cu promisiunea certă că ne vom revedea și în 2020, vă urăm o vară frumoasă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

2 Responses

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *