În Piața Sfatului soarele a dogorit, cu mici excepții, de dimineața până seara. Însă, acest lucru nu a împiedicat pe absolut nimeni să vină pe aleea cărții și să se delecteze cu titlurile prezente pe standuri, cu lansările literare și cu oferta muzicală propusă ceasurilor serii. Astfel că ne-am dat și astăzi întâlnire la cea de-a opta ediție a Festivalului de Carte și Muzică.

lansare de carte

Primele lansări ale zilei au stat sub semnul Libris Editorial. Astfel, primii autori prezentați au venit din zona de scriere Young Adult. În fața publicului brașovean s-a aflat Ionela Raluca Barbu, „Rose nort”, Bogdan Ispas, „Proscrișii. Fiicele lunii” și Adrian Stepan, „Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraș”.

lansare de carte

Am părăsit zona Young Adult și am intrat în zona de romance cu o serie de autori tineri care au pășit rând pe rând în fața publicului pentru a-și prezenta cărțile proaspăt ieșite de sub tipar. Am început cu Ștefan T. Iancu și cartea sa „Aripi în pahar”. Au urmat Ioana Popoviciu, „Pe moșia Bristenei” și Ana Maria Niculescu, „Ploaia de stele”. Apoi, rând pe rând s-au aflat în față cu cititorii Petruța Petre, „Întâmplări cu puști”, Ramona Dogaru, „Nu mai caut succesul”, Roxana Lazăr, „Răzbunarea perpetuă”, Monica Tonea, „Piatra de hotar” și Dan-Emilian Tinică, „Sindromul aroganței vol.1”. Seria s-a încheiat cu Nicoleta Beraru și a sa carte „Luluța și Petrișor, povestea cuiburilor părăsite”.

lansare de carte

După-amiaza a fost dedicată genului polițist/thriller. Nimeni din România nu se pricepe mai bine la acest gen decât editura Tritonic. Sub îndrumarea lui Bogdan Hrib – editor ce încearcă să arate lumii că și românii pot scrie romane polițiste și thrillere la fel de bine ca și cei din străinătate – au fost prezentate Brașovului cele mai noi apariții ale genului. Astfel, s-au aflat în fața publicului Johana Gustawsson, „Block 46”, Monica Ramirez, „Protocol 9”, Lucian Dragoș Bogdan și Jacky Schwatzmann, „Femeia din portbagaj”, Anamaria Ionescu, „Zodiac”, Teodora Matei, „Castele de nisip” și Dănuț Ungureanu, „Conspirația femeilor”.

lansare de carte

Lansările de carte au continuat. Cartea „Am aflat cine sunt” de la editura Adoram a fost prezentată publicului brașovean de către autoarea sa Ioana Podina. Aceasta a vorbit de scris și despre condiția de scriitor tânăr, iar la final a oferit o carte gratuită unui admirator din public.

Spre seară, la zona de evenimente, a poposit muzicianul Johnny Bota, basist în cunoscuta trupă Bega Blues Band. Pe lângă spectacolul pe care avea să-l prezinte pe scena mare la o oră mai târzie, Johnny Bota a vrut să facă cunoscută cartea sa „Nostimade muzicale”. Deși nu și-a dorit neapărat să scrie o carte de anecdote și snoave, viața sa trăită în lumea muzicii l–a adus alături de oameni și împrejurări de pe urma cărora s-au născut foarte multe povești nostime. Așa că era păcat ca aceste povești să nu fie cunoscute de publicul larg. Autorul însuși a ținut să treacă pe coperta cărții că textele au fost culese mai degrabă decât scrise.

Odată cu lăsarea serii, atenția ni s-a îndreptat către scena mare amplasată în Piața Sfatului. Programul artistic a fost deschis cu un moment inedit – o premieră în cadrul Festivalului de Carte și Muzică. Este vorba de o piesă de teatru contemporan prezentată de trupa Arthesium – o trupă independentă înființată de studenții unei facultăți particulare de teatru. Cei de la Arthesium au binedispus publicul prezent cu sketchuri comice gândite, scrise și regizate chiar de ei. Spectatorii au râs alături de actori și i-au aplaudat așa cum se cuvine la final.

teatru

Un alt moment inedit a urmat pe scena festivalului atunci când ea a fost cuprinsă de muzica celor de la Iarba Fiarelor. Iarba Fiarelor este o trupă extrem de interesantă pe care cu greu o poți încadra într-un gen muzical anume. Ei însăși spun despre ei că sunt o formație de rock neaoș adică un folk-rock cu puternice influențe etnografice cântat într-un grai ardelenesc fermecător. Publicul i-a ascultat și privit cu fascinație confirmând faptul că trupa se află pe drumul corect către succes.

iarba fiarelor

Cvintetul Anatoly se simte ca acasă pe scena festivalului pentru că an de an, vară de vară, spun prezent la invitația noastră. Și asta pentru că publicul îi adoră, nu doar în Brașov, ci în toată țara. Orice concert Anatoly nu poate fi decât un succes de fiecare dată. Cele cinci voci de excepție (Gabriel Baciu, Ciprian Cucu, Ciprian Țuțu, Marius Modiga și Andrada Mureșan) au încântat publicul numeros trecând în revistă melodii de muzică ușoară, populară, music-hall, aparținând repertoriului românesc, dar și internațional.

anatoly

O minune de copil cu o voce de aur; așa a fost denumită Laura Bretan. Învățând să cânte de la vârsta de patru ani de la mama ei, Laura Bretan – originară din Hațeg, județul Hunedoara – a urcat pe scene din Statele Unite, Germania, Italia, Emiratele Arabe Unite, iar în România pe scenele Sălii Palatului, Ateneului Român și a Operei din Cluj. Cvartetul Gaudeamus, din cadrul Filarmonicii Brașov, cu peste 30 de ani de activitate și numeroase premii în țară și în străinătate, au acompaniat-o pe tânăra solistă care a vrăjit pur și simplu publicul brașovean. Printre altele, Laura Bretan este câștigătoarea îndrăgitului concurs „Românii Au Talent” și finalistă la selecțiile Eurovision România 2019. La festivalul nostru, Laura Bretan alături de Cvartetul Gaudeamus i-a cucerit pe absolut toți cei prezenți încă de la prima notă.

laura bretan

Festvitiățile celei de-a treia zi a Festivalului de Carte și Muzică, ediția a opta s-a încheiat într-o cheie cât se poate de bună; o cheie muzicală pe ritmuri de blues. Pe scenă au urcat să încheie seara Bega Blues Band din Timișoara, cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Brașovul se mândrește cu faptul că botezul lor, în 1983, a fost făcut pe o scenă a orașului. Așadar, după foarte mulți ani, Bega Blues Band s-a întors în orașul nostru pentru a încânta publicul prezent în Piața Sfatului.

bega blues

Și uite așa s-a încheiat și cea de-a treia zi a Festivalului de Carte și Muzică, ajuns la ediția a opta. Ne revedem și duminică pentru a lua parte la mai multe surprize și pentru a ne spune la revedere.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *