Recenzie carte „Biblioteca de la Miezul Nopții” – Matt Haig

Biblioteca de la Miezul Nopții” este genul de carte care ne poate induce în eroare după ce citim primele pagini părând puțin prea previzibilă, poate o lectură prea ușoară sau un roman de ficțiune speculativă încărcat de clișee.

Recenzie carte Biblioteca de la Miezul Nopții - Matt Haig

Totuși, singura parte adevărată din această primă impresie, este că, într-adevăr, avem de-a face cu o lectură ușor de parcurs, lejeră, fără foarte multe înflorituri și metafore, dar este exact cum trebuie pentru a fi luată în vacanță sau a fi devorată într-un weekend liniștit, petrecut la căldură, cu o cană de ceai alături.

În ciuda faptului că intuim încă de la început direcția în care ne duce cartea, autorul reușește să ne facă suficient de curioși pentru a o citi mai mult pentru călătorie în sine și mai puțin pentru destinație. Pe măsură ce citim, prima impresie se diluează și romanul începe să capete mai multă consistență.

Povestea debutează cu prezentarea vieții Norei Seed, protagonista cărții, care se află într-un punct de cotitură. Nora este o femeie care deși a avut ocazii în viață să se remarce și să fie ori olimpică la natație ori vedetă rock sau soție a unui bărbat aparent minunat, la vârsta de treizeci și cinci de ani nu este nimic din toate acestea.

Întotdeauna teama, anxietatea, un sentiment puternic de inadecvare și nepotrivire în contextul propriei vieți ca o piesă de puzzle integrată greșit printre celelalte, o rețin pe Nora de la a deveni fie ceea ce alții doresc ca ea să devină fie a-și clarifica sieși ce dorește de la această existență.

Aflându-se într-un punct în care nu mai are nicio perspectivă, depresivă (în sensul clinic al cuvântului) și copleșită de sentimente de regret că nu a reușit să mulțumească niciuna dintre persoanele din viața ei, că nu a fost nici o fiică bună, nici o soră sau o prietenă așa cum și-ar fi dorit și că a eșuat pe toate planurile și fiind convinsă că nimeni nu are nevoie de ea, Nora decide să își ia viața.

Totuși, după ce Nora înghite pilulele care ar trebui să o ajute să pună punct acestei existențe marcate de nereușite, ea se trezește într-o bibliotecă, la miezul nopții, alături de o persoană care a fost un reper de bunătate în copilăria ei și i se dă posibilitatea de a alege să trăiască alte vieți, în care să fi luat alte decizii, iar regretele care au urmărit-o mereu, să nu mai facă parte din ele.

Bibliotecara, doamna Elm, o ghidează pe Nora printre volumele de pe rafturile nesfârșite, iar Nora se trezește în postura de a putea alege dintr-o infinitate de vieți, pornind de la un anumit regret pe care dorește să îl elimine, fără a ști dacă acea viață va fi mai bună sau mai rea decât cea pe care a decis să o lase în urmă.

Astfel, călătorim alături de Nora prin diferite vieți și devenim din ce în ce mai curioși ce ar putea-o mulțumi, care ar fi viața ideală pentru ea, în care dintre ele va decide să trăiască până la sfârșit, care este secretul unei vieți cât mai reușite, fără regrete, care este până la urmă răspunsul tuturor întrebărilor ei care uneori par să se înmulțească pe măsura căutării, în loc să se împuțineze.

În această călătorie a Norei căutându-și sensul vieții, Matt Haig ne oferă o tratație formată dintr-o mulțime de citate filosofice,  nenumărate referiri la fizica cuantică, la starea de moarte clinică, la psihologia Gestalt, toate aducând argumente pentru a face credibilă această teorie în care, în paralel, viața noastră poate avea o infinitate de alternative, toate desfășurându-se simultan, fiind necesar un singur punct în care să putem pătrunde dintr-o anumită versiune a existenței noastre în cu totul alta.

Viața are tipare…Ritmuri. E atât de simplu ca, în timp ce ești blocat într-o singură viață să-ți imaginezi că tristețea, tragedia, eșecul sau teama sunt rezultatul acelei existențe aparte. Că ea reprezintă un derivat al faptului că trăiești într-un anumit fel, în loc să trăiești pur și simplu.

Tot ce trebuie să faci este să găsești o modalitate de a înainta. Pătrățică cu pătrățică. Poți ajunge în capătul opus al tablei, unde să descătușezi tot felul de puteri.

„Biblioteca de la Miezul Nopții” reprezintă o continuare firească a parcursului literar al lui Matt Haig, după alte cărți precum „Câteva motive să iubești viața”, unde tratează problema depresiei într-un mod foarte intim și personal (după o încercare de a se sinucide la vârsta de 24 de ani), pe care o reia și în cartea de față, temperată totuși de tonul optimist al omului care a orbecăit printr-un întuneric dens, dar acum se află într-un punct mult mai luminos al existenței sale.

„Biblioteca de la Miezul Nopții” este nominalizată printre cele zece cărți de anul acesta pentru Goodreads Choice Awards la categoria Ficțiune.

Titlu original: The Midnight Library

Editura Nemira, 2020

Dacă doriți să citiți și părerile altor cititori despre „Biblioteca de la Miezul Nopții” de Matt Haig, vă invităm să consultați secțiunea Review de pe pagina cărții din librăria online libris.ro.

Alina Mocan

Articol realizat de Alina Mocan.
„Cu ani în urmă, eram librar și le spuneam oamenilor povești despre cărți. Acum, lucrez în domeniul financiar-contabil și “ascult” poveștile spuse de cifre. Nu sunt filolog sau critic literar, ba chiar am numai studii de profil real, așa că citesc și scriu recenzii doar din drag de cărți și dorință de a descoperi – și apoi împărtăși cu ceilalți – noi povești bine scrise”. – Alina Mocan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *