Recenzie carte „Cele 5 alegeri” de Kory Kogon, Adam Merril, Leena Rinne

În aceste vremuri în care timpul a devenit o resursă extrem de prețioasă, cu toții simțim nevoia tot mai presantă de a privi în interiorul nostru și a ne analiza alegerile, a ne reevalua prioritățile și metodele pe care le folosim pentru a ne atinge obiectivele.

Recenzie carte „Cele 5 alegeri” de Kory Kogon, Adam Merril, Leena Rinne

Dacă în vechea concepție a managementului timpului, eficient era cel care reușea într-un anumit interval să facă mai multe lucruri decât alții, în prezent lucrurile nu mai stau la fel. Devine din ce în ce mai clar că a face lucrurile pe pilot automat și a ne aștepta la rezultate excelente este o dovadă de naivitate.

De asemenea, devine tot mai evident că trebuie să luăm decizii în mod conștient și asumat pentru a realiza mai multe din lucrurile cu adevărat importante, cu impact major în viața noastră personală și în munca noastră. Nu mai contează doar câte lucruri reușim să facem, ci câte lucruri semnificative realizăm în intervalul respectiv.

Cele 5 alegeri” ne poate ajuta dacă suntem în situația în care ne simțim copleșiți de volumul foarte mare de sarcini mai mari sau mai mici, deraiați de la activitățile importante de distrageri periodice sau doar ne aflăm în situația mai fericită de a fi în căutare de idei noi care să ne îmbunătățească productivitatea și să câștigăm timp pentru familie, vacanțe și pentru a face lucruri doar pentru noi.

Cartea este un ghid de psihologie practică care ne ajută să ne folosim mai puțin creierul reactiv și mai mult pe cel rațional, dar și de dezvoltare personală – în adevăratul sens al cuvântului – pentru că ne învață să ne asumăm conștient rolurile din viața noastră care ni se par cele mai importante și să ne creem niște matrici simple și algoritmi care să ne ajute să ne atingem obiectivele.

Ea ne arată care sunt cele cinci alegeri pe care trebuie să le facem în fiecare zi, constant și neclintit pentru a obține cele mai bune rezultate cu un consum de resurse cât mai mic, în așa fel încât să avem sentimentul de împlinire, de muncă bine făcută, fără a ne simți incapabili de a ne mai bucura și de alte aspecte ale vieții noastre și a neglija sănătatea sau familia.

Institutul FranklinCovey, sub egida căruia a fost publicată cartea, a folosit știința creierului, biologia, tehnologia și psihologia performanței pentru a găsi o formulă cât mai aproape de ideal pentru motivare și îmbunătățirea productivității, ba chiar, mai mult de atât, pentru o viață echilibrată, de calitate, pe care să o trăim fără a ne lăsa duși de tăvălug, în care să facem ce este mai bine pentru noi ca întreg: fizic, psihic și emoțional.

În această nouă concepție, productivitatea nu este văzută doar ca rezultat al acțiunilor din timpul programului de serviciu, ci ca o consecință inclusiv a vieții noastre sociale, a ceea ce mâncăm, a mișcării și odihnei sau a lipsei lor, a golurilor din viața personală sau, dimpotrivă, a împlinirii noastre datorată familiei sau prietenilor.

Toate aceste aspecte sunt interdependente și fără ele nu ne putem echilibra astfel încât să fim mulțumiți de noi și realizările noastre. De aceea, autorii, ne învață cum să recunoaștem și să deosebim lucrurile importante de cele urgente sau care reprezintă doar o distragere a atenției și o risipă de energie și să ne asigurăm că înclinăm mai mult balanța în favoarea celor dintâi.

De asemenea, Kory Kogon, Adam Merril și Leena Rinne dedică un întreg capitol tehnologiei, care, deși este un mijloc excelent de transmitere a informației în timp foarte scurt, poate deveni o sursă inepuizabilă de stres și ne poate face să ne simțim copleșiți de multitudinea de lucruri care ne solicită atenția și luarea unei decizii. Cartea e foarte utilă pentru a învăța să nu permitem notificărilor de tot felul să ne acapareze timpul și atenția și a rămâne focusați pe ceea ce contează cu adevărat.

Per ansamblu, „Cele 5 alegeri”, ne ajută să identificăm cauzele și tiparele pe care le urmăm fără a fi conștienți care duc la un consum ridicat de energie, dar care nu are generează rezultate pe măsură și oferă soluții concrete pentru a acționa în așa fel încât beneficiile să fie mult mai mari decât ceea ce investim.

Aceste trei cauze ale paradoxului productivității – un flux constant și de neoprit al deciziilor care trebuie luate, bătălia din fiecare secundă pentru atenția ta și solicitările care îți consumă energia – au un impact real asupra gradului de împlinire pe care îl resimți în orice zi la locul de muncă, acasă și în comunitate.

Vă mai recomandăm pe această temă o altă carte apărută la editura ALL, care se regăsește pe orice listă a celor mai bune volume de dezvoltare personală și anume „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Lecții importante pentru schimbarea personală” semnată de Stephen R. Covey, o carte care a ajuns în biblioteca a peste 15 milioane de oameni de-a lungul timpului.

Nerespectarea în totalitate a angajamentului conștient față de ceea ce este important înseamnă un angajament inconștient față de ceea ce nu este important. (Dr. Stephen R. Covey)

Titlu original: The 5 Choices. The path to extraordinary productivity

Editura ALL,  2016

Alina Mocan

Articol realizat de Alina Mocan.
„Cu ani în urmă, eram librar și le spuneam oamenilor povești despre cărți. Acum, lucrez în domeniul financiar-contabil și “ascult” poveștile spuse de cifre. Nu sunt filolog sau critic literar, ba chiar am numai studii de profil real, așa că citesc și scriu recenzii doar din drag de cărți și dorință de a descoperi – și apoi împărtăși cu ceilalți – noi povești bine scrise”. – Alina Mocan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *