Scriitori la infinit – Stephen King, regele horrorului, bestsellerurilor și ecranizărilor de succes

Stephen King este un autor american recunoscut pentru romanele sale de groază, pentru ficțiunea supranaturală, de suspans, crime, science-fiction și fantezie. Cărțile sale s-au vândut în peste 350 de milioane de exemplare și multe au fost transformate în filme, seriale de televiziune și cărți de benzi desenate.

Scriitori la infinit - Stephen King, regele horrorului, bestsellerurilor și ecranizărilor de succes

În cărțile sale, autorul a explorat aproape orice temă care poate produce teroare, de la vampiri, câini turbați, ucigași, piromani, fantome, percepție extrasenzorială și telekinezie, până la războiul biologic.

Stephen King deține Recordul Guinness pentru cele mai multe adaptări cinematografice ale unui autor în viață. Până în 2017, au fost realizate 34 de filme după cărțile scriitorului.

Autorul a afirmat că scrie în medie cam 2.000 de cuvinte într-o zi, impresionând fanii din întreaga lume cu darul său deosebit de a crea povești captivante.

Stephen King deține, de asemenea, recordul pentru cele mai bine vândute cărți (New York Times). În 1995 avea patru cărți pe listă – Thinner, The Talisman, Skeleton Crew și The Bachman Books.

King se pare că aproape a renunțat la romanul Carrie, pe care a vrut să-l arunce la gunoi. Din fericire, soția sa, Tabitha King, a găsit manuscrisul și l-a scos în ultima clipă din coșul de gunoi, contribuind mai apoi la publicarea acestuia.

Stephen King atrage atenția și prin implicarea în filmele realizate după cărțile sale; are peste 22 de apariții în filmele realizate după romanele sale. De exemplu, în Cimitirul animalelor/Pet Sematary, joacă rolul unui preot. De obicei, aparițiile sale sunt scurte, la fel ca rolul său de șofer de camion, din Creepshow.

Cu atât de multe romane de groază scrise, poate mulți se întreabă dacă autorului îi este teamă de ceva. Se pare că Stephen King are fobie de numărul 13. De asemenea, autorul a declarat că îi este frică să zboare și preferă să conducă de cele mai multe ori.

Dintre toate cărțile sale, Stephen King are ca preferat romanul Salem’s Lot, care abordează tema orașului mic și pune focusul pe interacțiunile dintre locuitori. Aceasta este o temă des întâlnită în multe dintre romanele autorului.

În 1986, multe dintre cărțile sale, printre care Carrie, Shining, The Dead Zone și Cujo, fuseseră ecranizate, atunci când Stephen King a decis că va regiza singur un film pe baza cărților sale. Astfel, autorul și-a asumat sarcina de a regiza Maximum Overdrive, un film cu Emilio Estevez în rolul principal, ecranizare după romanul Trucks. Maximum Overdrive a fost întâmpinat de la recenzii călduroase până la unele dureroase, descurajând autorul să se mai implice în alte proiecte cinematografice similare.

Ultimii ani ai carierei sale l-au surprins pe Stephen King aventurându-se în afara zonei sale de confort, începând, așadar, să scrie romane science-fiction.

Seria Turnul întunecat este romanul SF cheie al lui Stephen King. Începând cu Pistolarul și terminând cu volumul Turnul intunecat, seria se concentrează pe viața personajului Roland Deschain, membru al unui ordin de cavaleri cunoscuți sub numele de pistolari, într-o lume distopică paralelă cu a noastră, asemănătoare cu lumea western americană.

Roland pornește pe urmele unui vrăjitor cunoscut sub numele de Omul în negru. Acesta este cel care îl poate conduce la turn pe Roland. Turnul întunecat este o saga cuprinzătoare care combină elemente de groază marca Stephen King cu fantezia epică, punând în scenă unele dintre cele mai bune personaje ale sale. Într-un sens mai profund, este compilația metaforică a opiniilor lui Stephen King despre povestiri.

Poate cel mai cunoscut roman al lui Stephen King, The Stand, tradus de editura Nemira cu titlul Apocalipsa aparține genului științifico-fantastic, dar și spectrului post-apocaliptic. Apocalipsa urmărește un grup eclectic de supraviețuitori răspândit în două facțiuni – una bună, una rea ​​- în urma unei pandemii catastrofale care distruge cea mai mare parte a populației lumii. Cele două facțiuni se luptă pentru a-și reconstrui diferitele viziuni asupra societății, fiind atrase către o confruntare inexorabilă.

The Long Walk povestește viața unui adolescent pe nume Ray Garraty care se alătură unui concurs denumit Walk pentru o șansă la un premiu care ar putea să-i aducă un câștig pe viață.

Firestarter concentrează întreaga acțiune în jurul vieții unei tinere pe nume Charlie, care moștenește abilități speciale de la părinții ei, care, la rândul lor, au căpătat aceste abilități telekinetice și telepatice după ce au fost supuși unor experimente de către o agenție guvernamentală. Când agenția află despre abilitățile lui Charlie, încearcă să o răpească, dar și să o omoare pe mama ei.

The Talisman este o fantezie pură și întunecată și, la fel ca Pistolarul, a fost una dintre incursiunile timpurii ale lui King în conceptul de lumi fantastice paralele. În acest roman, un tânăr pe nume Jack Sawyer trebuie să-și croiască drum simultan în SUA și într-o lume paralelă cunoscută sub numele de Teritorii, unde timpul și distanța funcționează diferit, în încercarea de a localiza un talisman misterios pentru a-și salva mama. Deși, în anumite privințe, Teritoriile reflectă propria noastră lume, aceasta este asemănătoare cu o lume mitică întunecată, populată de vârcolaci, mutanți grotești și regine de basm.

Stephen King a început să scrie acest gen de romane după ce, copil fiind, a făcut o descoperire întâmplătoare în podul casei în care locuia. Autorul își petrecea mare parte din copilărie citind cărți și într-o zi, a urcat în mansarda casei pentru a explora volumele nerăsfoite și prăfuite din acea încăpere. Acolo, tânărul Stephen King a descoperit una dintre cărțile vechi ale tatălui său: o colecție de povești de groază semnate de H.P. Lovecraft. Cartea aceea avea să-i schimbe tot cursul vieții. După cum a declarat mai târziu: „Am știut că am ajuns acasă când am citit acea carte”.

Dacă dorești să citești nuvela care a devenit mai târziu îndrăgitul film Închisoarea îngerilor/ The Shawshank Redemption (votat ani la rând cel mai bun film al tuturor timpurilor în listele IMDB), te așteptăm să răsfoiești volumul Anotimpuri diferite. Tot pe pagina dedicată regelui genului horror de pe Libris.ro vei putea găsi și cea mai recent lansată carte a scriitorului, Mai tâziu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *