Această recenzie, mai presus de a fi o pledoarie pentru a citi cartea lui Tony Robbins, este o pledoarie pentru educație financiară, în general. Acesta este, din păcate, un subiect căruia de cele mai multe ori nu îi acordăm importanța cuvenită.

De neclintit - Tony Robbins

De ce se întâmplă acest lucru? Probabil, de cele mai multe ori, din cauza convingerilor noastre limitative despre bani: ori avem impresia că este un subiect prea superficial, ori considerăm că dacă nu avem venituri mari, nu are de ce să ne preocupe pentru că nu avem destule resurse, ori ne este rușine să vorbim despre bani sau acest subiect pur și simplu „nu este pentru noi”.

Realitatea din teren, însă, ne afectează pe toți, indiferent dacă suntem pregătiți pentru asta sau nu. Realitatea este că lumea în care am trăit până acum se îndreaptă cu pași repezi către schimbare. Nu mai avem siguranța unei pensii îndestulătoare la sfârșitul anilor de muncă, care să  vină de la stat, fără a ne preocupa să avem și alte fonduri puse deoparte. Acest lucru este valabil în toată lumea, este și realitatea noastră, nu doar a autorilor de genul lui Tony Robbins.

Prin urmare, dacă educația financiară nu era absolut necesară pe vremea părinților noștri, ea devine vitală pentru noi și în special pentru copiii noștri, al căror viitor are atât de multe necunoscute, încât trebuie să fie pregătiți pentru orice scenariu posibil. În această lume nouă numai cine se adaptează – și o face repede – supraviețuiește și, mai mult decât atât, prosperă.

În consecință, trebuie să ne adaptăm și noi vremurilor și să ne străduim să învățăm cum ne putem asigura cel puțin o bătrânețe liniștită și cum putem deveni de neclintit orice fel de vremuri vor veni asupra noastră – ceea ce în accepțiunea lui Robbins se traduce prin „prezență, liniște sufletească și o stare de calm în toiul furtunii”.

Cartea De neclintit. Manualul de strategii pentru libertatea ta financiară este scrisă într-un limbaj foarte accesibil, pe înțelesul tuturor și conține o serie de instrucțiuni, principii și strategii simple, dar cu efect, pune punctul pe „i” în privința multor aspecte privind finanțele cu atâta lejeritate, încât ne întrebăm cum de noi nu ne-am gândit la asta până acum.

Spre exemplu, câți dintre noi știu ce comisioane plătesc pentru administrarea pensiei private (obligatorii sau facultative)? Chiar și cei care știm că este nevoie să economisim nu ne punem, adesea, niște întrebări foarte importante pentru starea noastră financiară.

Chiar dacă autorul aduce în discuție sistemele de pensii private din străinătate, aspectul legat de comisioane se aplică (pe verificate) și fondurilor din țara noastră, deci nu trebuie să ne cramponăm de denumirile diferite, ci să păstrăm ideea de a ne forma niște reflexe de a verifica mereu cât ne costă cu adevărat un serviciu oferit de instituțiile financiare și a alege alternativa cea mai bună.

Un alt aspect pe care trebuie să îl înțelegem în ceea ce privește banii este conceptul de dobândă compusă – pe care se spune că Albert Eistein ar fi numit-o „cea de-a opta minune a lumii” – și efectele ei de multiplicare a sumelor investite.

Cartea ne face să înțelegem cum putem face timpul să lucreze în favoarea noastră când vine vorba de bani, datorită dobânzii compuse. Aflăm astfel că, mai importantă decât suma investită, este perioada de timp în care investim cu consecvență, care, cu cât este mai lungă, cu atât ne va aduce câștiguri spectaculoase.

Avem parte de exemple simple și concrete, din care putem vedea cum funcționează aceasta și ce rezultate putem avea cu sume mici, care demontează mitul conform căruia ai nevoie de mulți bani pentru a face investiții.

În afară de fondurile de pensii private, cartea lui Tony Robbins ne aduce în atenție și ale metode de a ne păstra și a ne înmulți banii. Unul dintre ele este reprezentat de fondurile mutuale, care sunt oferite de diferite bănci și care sunt un instrument foarte la îndemână pentru oricine.

Autorul analizează în cadrul acestui ghid care sunt avantajele și dezavantajele acestora, pentru a putea decide singuri dacă beneficiile pe care le aduc ele fac să merite costurile destul de crescute cu comisioanele, care în timp, pot eroda mult câștigurile înregistrate.

Dacă din prezentarea de până acum pare că totul legat de bani se poate face numai cu cheltuieli mari, vom descoperi mai departe că ne sunt oferite și alternative mai puțin costisitoare, dar care necesită puțin mai multă implicare din partea noastră, prin investițiile directe pe bursa de valori.

Deși a investi pe bursă poate părea foarte complicat și, mai ales, riscant, cartea nu se referă la speculații pe bursă, la genul acela de tranzacții cum vedem în filmele americane când toată lumea vinde și cumpără încontinuu, încercând să prindă momentul cel mai profitabil pe piață.

Dimpotrivă, Tony Robbins ne oferă o serie de strategii și principii prin care să învățăm să ne creem un portofoliu echilibrat, care să ne protejeze banii de devalorizarea care apare în mod natural și inevitabil pe măsură ce trece timpul, pentru că prețurile cresc și, în același timp, să nu genereze pierderi mari în perioadele de criză.

De asemenea, odată ce înțelegem principiile și stabilim strategia pe care dorim să o urmăm, acest portofoliu nu ne va solicita foarte mult timp, ci doar să alimentăm și să verificăm periodic situația fondurilor noastre și să îl recalibrăm, dacă este nevoie.

În ceea ce privește investițiile la bursă, descoperim una dintre cele mai importante lecții învățate de la oamenii geniali din domeniul financiar pe care Tony i-a intervievat timp de șapte ani (Warren Buffet, Ray Dalio ș.a.) și anume că nu este nevoie sa prezici viitorul pentru a ieși câștigător, ci poți câștiga bani atât în perioadele bune, cât și în cele proaste.

De asemenea, nu este neglijat factorul psihologic, care este foarte important în această metodă de a investi și ne este dezvăluită o regulă foarte importantă în lumea finanțelor care spune să te concentrezi pe ceea ce poți controla, nu pe ceea ce nu poți și să înveți cum să profiți de anotimpurile schimbătoare ale pieței pentru a-ți maximiza rezultatele.

Și mai presus de toate acestea, nu este uitat nici scopul. De ce ne dorim acești bani? Ce ne vor aduce ei? Liniște, stabilitate, confort, libertate? Prin această lectură vom învăța să nu ne pierdem din vedere niciodată scopul și, în același timp, să nu lăsăm scopul să ne definească, să nu uităm cine suntem și cum vrem să ne trăim viața, ce ne aduce bucurie și satisfacție dincolo de bani.

Autorul reușește prin acest ghid să predea câteva lecții esențiale celor fără abilități financiare avansate pe un ton extrem de lejer, simplu și prietenesc, în mod accesibil și practic, cu exemple și asocieri la îndemâna tuturor. Este un adevărat manual de instrucțiuni care ar fi trebuit să însoțească primii bani ai fiecăruia dintre noi, pentru a ne ușura viața considerabil.

Dacă De neclintit vă va deschide apetitul pentru această lume a investitorilor și veți dori să aflați mai multe despre strategiile și principiile pe care le aplică cei mai buni dintre aceștia, printre care și cei doi menționați mai devreme, puteți continua lectura cu o altă carte a lui Tony Robbins, Banii: Stăpânește jocul, o carte de dimensiuni biblice la propriu, apărută tot la Editura Act și Politon în 2016.

Deciziile creează destinul. Deciziile pe care le vei putea lua după citirea acestei cărți îți pot aduce un cu totul alt nivel de pace interioară, împlinire, confort și libertate financiară la care majoritatea oamenilor doar visează. Știu că pare o exagerare. Dar așa cum vei descoperi și singur, nu este deloc.

Oamenilor le place să repete că informația este putere. Dar adevărul este că ea nu este decât putere potențială. Știm amândoi că este inutilă dacă nu acționezi pe baza ei. Această carte îți oferă un plan de acțiune foarte eficient pe care îl poți pune imediat în aplicare – pentru că execuția e întotdeauna mai importantă decât cunoașterea.

Titlu original: Unshakeable: Your financial Freedom Playbook

Editura Act și Politon, 2017

Alina Mocan

Articol realizat de Alina Mocan pentru Libris.ro.

„Cu ani în urmă, eram librar și le spuneam oamenilor povești despre cărți. Acum, lucrez în domeniul financiar-contabil și “ascult” poveștile spuse de cifre. Nu sunt filolog sau critic literar, ba chiar am numai studii de profil real, așa că citesc și scriu recenzii doar din drag de cărți și dorință de a descoperi – și apoi împărtăși cu ceilalți – noi povești bine scrise”. – Alina Mocan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *