În acest roman intitulat Lista de invitați, tradus și publicat în limba română de Editura Trei  personajele nu dispar, unul câte unul, după un plan riguros, ca în povestea lui Christie, însă, reimaginat într-o versiune contemporană de către Lucy Foley, scenariul grupului de oameni între care se află un răuvoitor, aflați într-o zona unde scăparea nu este la îndemână, se dovedește convingător.

Lista de invitați de Lucy Foley

În unul dintre cele mai celebre romane semnate de Agatha Christie, anume Crima din Orient Expres, autoarea de povești polițiste se folosea din plin de ambianță pentru a amplifica senzația de claustrofobie în puzzle-ul criminal contra cronometru. Spațiul îngust în care se petrece asasinatul, prelungit în compartimentele izolate conturează pe de o parte o proximitate amenințătoare, în care oriunde se poate afla un pericol și, pe de altă parte, oglindește penumbra biografiei și motivațiilor călătorilor care au fiecare ceva de ascuns. E o tehnică destul de la îndemână pentru un autor care vrea să dozeze și să monteze suficient suspans să apeleze la un cadru potrivit care să-i potențeze povestea. Poate și pentru că, atunci când ne aflăm într-un spațiu restrâns, izolat în care simțim geografic și mental distanța față de civilizație, față de convențiile sociale suntem mai vulnerabili la a elibera fațetele întunecate ale personalității noastre.  

Aceeași Agatha Christie valorifică o dimensiunea misterioasă și izolată a unei insule din Devon în construcția unei alte celebre povești, Zece negri mititei, o provocare pentru Hercule Poirot. Pe urmele veteranei scrierilor polițiste, o altă autoare britanică, anume Lucy Foley ne poartă într-o ambianță similară, pe o insulă irlandeză, deopotrivă sălbatică și fascinantă, cu un istoric enigmatic pentru a monta o poveste polițistă pe care cu greu o poți lăsa din mână.

În acest roman intitulat Lista de invitați, tradus și publicat în limba română de Editura Trei  personajele nu dispar, unul câte unul, după un plan riguros, ca în povestea lui Christie, însă, reimaginat într-o versiune contemporană, scenariul grupului de oameni între care se află un răuvoitor, aflați într-o zona unde scăparea nu este la îndemână, se dovedeste convingător.

Narațiunea lui Foley este o lume a contrastelor. E vorba de e o insulă izolată, cu contururi sinistre,  marcată de capricioasa vreme din spațiul Regatului Unit. Acolo se pregătește un eveniment fastuos, o nuntă de mare ținută. Will Slater și Jules Keegan par să fie perechea perfectă. Frumoși, realizați profesional, atractivi, populari, plini de viață, sunt exact genul de cuplu care inspiră deopotrivă admirație și invidie, cel puțin la prima vedere. 

Will Slater este un actor al unui cunoscut show de televiziune, un bărbat seducător, îngrijit, sociabil pe care nu ai cum să nu îl remarci, indiferent de gen. Jules Keegan este directoarea unei reviste de succes, o femeie frumoasă dar mai ales ambițioasă, la limita dependenței de muncă (este mai retrasă și cu mai puține contacte sociale decât Will, tocmai din cauza implicării profesionale). Cei doi se cunosc de ceva vreme, suficient cât să considere că vor să se căsătorească iar nunta pe care au de gând să o pună în scenă e planificată în acest cadru inedit, insular, prin concursul organizatoarei, Aoife, și a soțului acesteia. Cu multă experiență în spate în pregătirea evenimnetelor, Aoife și partenerul ei vor să fie percepuți în buna tradiție organizatorică, drept niște prezențe invizibile, niște instrumente insesizabile, astfel încât nunta să pară că se desfășoară de la sine.

Având drept punct central noaptea nunții și un incident care îi sperie pe invitați, povestea lui Foley se desfășoară în sistem puzzle, alternând planurile temporale și perspectivele personajelor pentru a ne introduce în mister. Cine și de ce ar avea vreun interes să tulbure criminal o nuntă? Va fi vorba de instabilitatea psihică a unora dintre participanți? Sau mai degrabă de secrete din trecut ieșite la iveală? De trădări și relații proiectate într-o altă lumină, după câteva incidente pur întâmplătoare? Va fi vorba de un cumul de factori neprevăzuți care vor conduce spre dezastru sau e vorba de un plan premeditat la fel ca în romanele Agathei Christie? Vă rămâne să descoperiți. 

Lucy Foley dozează bine alibiurile și montează echilibrat suspiciunea asupra personajelor. În relațiile oarecum lipsite de transparență și în fragmentele de trecut asupra cărora se aruncă lumină doar ocazional se află resorturi care pun la îndoială aparențele din prezent ale cuplului glam. Vechi rivalități amicale sau familiale, intimități ascunse, invidii sau limite de autocontrol, fiecare vor livra măcar un motiv, dacă nu chiar vor oferi un prilej pentru ca lucrurile să capete altă întorsătură decât cea așteptată, festivistă matrimonială. 

Ce s-a întâmplat la petrecerea burlacilor, pe care colegii lui Will o tot evocă, cu un oarecare subînțeles misterios? Ce s-a întâmplat între Charles, unul dintre prietenii buni ai lui Jules și mireasă? Hannah, soția lui Charles cu atât mai puțin știe. Ce impact va avea  Olivia, domnișoara de onoare,  tânăra depresivă și volatilă emoțional, sora lui Jules? Dar Johnno, unul dintre apropiații lui Will, un însoțitor atipic și rupt parcă dintr-un alt film, dintr-o altă etapă biografică a adolescenților cu sindrom Peter Pan, care nu vor să se maturizeze? 

Este posibil ca acest cuplu Jules și Will atât de spectaculos și aparent bine sudat să fie fisurat, chiar în ziua în care își celebrează angajamentul public? Sau va rezista și va sfida toate intrigile și potențialele linii de falie trasate de invitați? Să mai punem la socoteală și faptul că insula are și ea o istorie în care umbrele trecutului încă își proiectează prezența și avem o intrigă pulsatilă în supans în care amenințarea ar putea veni de oriunde, atât de afară cât și dinăuntrul celor prezenți, fără însă să transgreseze dimensiunea plauzibil-reală?

Cine va scăpa cu viață de la această nuntă? Nu e o întrebare ironico-amuzantă, ci chiar una dintre interogațiile care împing povestea mai departe, pe măsură ce secretele vor ieși la iveală. Lucy Foley scrie o poveste în care operează convingător cu reperele unui thriller solid, fragmentând suficient povestea și perspectivele, modulând jocul de lumini și umbre în ceea ce privește biografia și motivațiile personajelor, mizând pe efecte de contrast. Chiar dacă nu este la fel de elaborat sau de elegant precum un roman de Agatha Christie, Lista de invitați rămâne o lectură captivantă de vacanță, într-un decor irlandez de efect.

sever gulea

Articol realizat de Sever Gulea pentru libris.ro.

„Am studiat filosofia, medicina, am fost librar, în prezent sunt medic psihiatru. Celebrez în fiecare zi faptul că suntem oameni născocitori (homo fictus).
Trăiesc înconjurat de povești, fie că deschid cărți, fie că ascult (cu plăcere) oameni, fie că mă povestesc pe mine însumi. Gândesc adesea în povești, visez în povești.
Pentru mine lectura e pur și simplu o prelungire firească a existenței, o formă de a reactualiza esența experienței umane etern narativă.”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *