Libris Days – Sărbătorește cu noi 31 de ani în lumea cărții și 13 ani de librărie online de Ziua Libris!

Dragă cititorule, astăzi sărbătorim 𝟑𝟏 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐜𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 și 𝟏𝟑 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐞 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞! 

Pe 21 mai, sărbătorim 13 ani de când suntem online pe libris.ro, aducând volume mult așteptate pe rafturile cititorilor din întreaga țara și din neașteptate colțuri ale lumii.

Povestea Libris a început acum 31 de ani cu librăria fizică Libris – Șt. O. Iosif, care-și întâmpină și azi cititorii cu zâmbetul pe buze, în aceeași locație fermecătoare din centrul Brașovului.

Suntem ușor nostalgici privind în urmă, plini de energie, entuziasm și emoții la gândul provocărilor viitoare. 

Îți mulțumim că ne-ai fost alături și sperăm că te vom avea aproape și în anii ce vor urma.

De-a lungul anilor, povestea Libris s-a îmbogățit cu noi capitole, iar astăzi este momentul în care ne oprim pentru o clipă, răsfoindu-le cu drag alături de tine:

31 de ani, 3 generații de librari

Povestea a început cu o fetiță, pe numele ei Ana Oniță, căreia îi plăcea să citească și care a îndrăznit să viseze. Anii au trecut și fetița a crescut, la fel și dragostea ei pentru carte, pentru oameni, pentru creatorii de frumos. În 1991, Ana Oniță înarmată cu pasiune și mult curaj a deschis porțile primei librării privatizate din țară, Libris Șt. O. Iosif din Brașov. Dragostea sa pentru universul cărților a inspirat mulți oameni de-a lungul timpului, iar soțul ei, domnul Virgil Oniță a fost printre primii care s-a lăsat vrăjit sub influența ei de lumea cărților, părăsind domeniul ingineriei și pășind cu entuziasm în lumea literelor.

Spațiul librăriei a devenit o oază de liniște și relaxare, un loc de întâlnire a oamenilor din lumea artelor, în care și-a găsit în mod firesc locul reprezentantul celei de-a doua generații de librar, Rodica Totoianu, care a poposit inițial temporar ca librar al Libris Șt. O. Iosif. Absolventă a Facultății de Inginerie, Rodica Totoianu a prins, la rândul ei, drag de oameni, de cărți, de lumea literelor, fiind în prezent director comercial al grupului Libris, poziție din care aliniază  armonios cifre, bugete, iar contractele, evenimentele sunt conduse aparent facil, căci totul pare ușor când ingredientul principal este dragostea.

A treia generație este reprezentată de Augusta Oniță-Bagoly, managerul librăriei fizice, și Laura Țeposu, CEO Libris. 

Pasiunea pentru carte și lectură, învățare continuă și descoperirea de lucruri noi izvorăște din această librărie atât de dragă nouă. Rafturile sale aranjate cu grijă și pline de aroma cărților proaspăt tipărite își așteaptă cu drag, oricând, cititorii.

În 2009, pasiunea pentru carte s-a transpus și în online, cu rafturi virtuale pentru cititorii avizi de lecturi proaspete și rafturi generoase în depozitul nostru de carte care adăpostește sute de mii de volume și ale cărui metri pătrați sunt parcurși fără oboseală, cu drag de carte și entuziasm de librarii noștri pricepuți.

TIMELINE Libris

1991 – se deschide prima librărie privatizată din țară: Libris Șt. O. Iosif

2005 – se înființează Asociația Libris Cultural, implicată activ în organizarea târgurilor de carte, festivalurilor culturale 

2009 – se deschide librăria online libris.ro

2010 – celebrăm prima postare pe Blogul Libris, destinația pentru recenzii care te inspiră și interviuri cu unii dintre cei mai apreciați autori români

2014 – este înființată editura Libris Editorial, devenită între timp editura Creator. Peste 550 de titluri: autori români și traduceri ale unor romane și cărți non-fiction care se bucură de aprecierea cititorilor din întreaga lume

2018 – libris.ro se mută în casă nouă, într-unul dintre cele mai mari depozite de carte din țară, cu spațiu de birouri primitoare și aromă de hârtie proaspăt tipărită

2019 – apare primul număr al Revistei Literare Libris, un periodic remarcabil, ce apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, fiind editată cu sprijinul editurii Creator. Editorialul revistei este semnat de prof.univ. dr. Adrian Lesenciuc. 

2021 – are loc prima ediție online LibFest, Târg Online de cArte și experiențe culturale

2021 – site-ul libris.ro îmbracă haine noi: o nouă siglă, un nou logo, noi opțiuni și funcționalități, un rebranding reflectând maturitatea și dezvoltarea grupului Libris

2021 – începând cu luna noiembrie Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris. Interviuri, articole, recenzii și noi apariții editoriale, toate alese cu grijă și menite să-ți extindă orizonturile literare. Horoscopul literar include la rându-i recomandări de lectură, făcute într-un mod jucăuș pentru că „Secretul umorului este surpriza.” după cum a spus Aristotel.

2022 – inițiem seria de evenimente #LibrisTalks, dialoguri lunare pe teme relevante, cu invitați de renume ai scenei culturale românești

2022 – luna august va readuce târgul de cArte și experiențe culturale LibFest în format fizic la Brașov, după trei ani de zile în care, dat fiind contextul pandemic, ne-am întâlnit cu cititorii doar în mediul online.

Ne bucură astfel să realizăm o continuare firească și armonioasă a Târgului de Carte și Muzică, ce a bucurat cititorii de-a lungul a 16 ediții organizate la Brașov, în luna martie a fiecărui an, și a Festivalului de Carte și Muzică de la Brașov, care de-a lungul celor 8 ediții a adus evenimente pentru cei ce apreciază cartea, muzica și frumosul.

Prin libris.ro am ajuns la cititori pasionați din întreaga țară și, chiar, din întreaga lume. Dorința noastră arzătoare este ca fiecare colet Libris să-ți aducă zâmbetul pe buze, să fim mereu din ce în ce mai buni și să putem împărtăși atât din expertiza noastră de carte, cât și din pasiunea pentru această lume îmbogățită mereu și mereu de idei, simțiri și universuri nesfârșite.

Coletele Libris străbat lumea-n lung și-n lat

Uneori, visăm să călătorim și noi alături de cărțile ce pleacă din depozitul nostru. Împachetate cu grijă și dragoste, învelite cu semn de carte și gazetă, volumele se îndreaptă către rafturi de cititori din destinații nebănuite: Armenia, Brazilia, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Haiti, Indonezia, Jamaica, Japonia, Nepal, Oman, Singapore, Taiwan și multe alte locuri îndepărtate în care ne putem transporta oricând cu ajutorul cărților.

Alegem să nu fim indiferenți

De-a lungul anilor, am căutat mereu să ne implicăm în proiecte care ne dau posibilitatea să ne implicăm în comunitate, să realizăm proiecte frumoase prin care încercăm să inspirăm oameni, să oferim sprijin și să oferim o șansă celor mici, astfel încât și ei să pot face la fel într-o bună zi.

Salvați Copiii. Un gest pentru o viață

Parteneriatul libris.ro și Salvați Copiii a început în anul 2014. Cu ajutorul vostru, de-a lungul a 7 ani de zile am făcut posibile:

  • 15 dotări în 11 spitale din țară
  • Peste 530.000 euro donați în cadrul proiectului „Un gest pentru o viață” 
  • 100.000 de lei donați Fondului pentru spitale

CarteTeca. O singură carte, șanse infinite

Proiect în parteneriat cu Salvați Copiii și cititorii Libris

Misiunea noastra este aceea ca în 5 ani CarteTeca să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură. Fiecare an ne aduce mai aproape de acest obiectiv. Începutul anului 2022 a marcat: 

  • 3 ediții
  • 149 unități de învățământ
  • peste 14.500 volume noi pe rafturile bibliotecilor școlare

Curiozități din lumea cărților, în universul Libris

Depozitul Libris – Un alt fel de atelier al lui Moș Crăciun

Zilnic: Într-unul dintre cele mai mari depozite de carte din țară se lucrează cu drag și spor în fiecare zi. Peste 70 de „spiriduși” împachetează cu grijă colete, făcând în așa fel încât ele să ajungă cât mai repede la cititorii nerăbdători. Acest lucru înseamnă o medie de 10 km parcurși zilnic printre rafturile depozitului Libris, adică aproximativ 12.000 de pași.

Săptămânal: 35 de mașini, dubițe și tiruri intră pe poarta depozitului Libris și pleacă prompt, încărcate cu pachete fremătând de dragoste, emanând aroma fermecătoare a cărților proaspăt scoase din tipar.

Lunar: în fiecare lună 60.000 de noi volume ajung pe rafturile noastre pentru a putea livra cele mai noi și mai dorite titluri.

Libris Reading Resort

Sala de Lectură Libris, proiectată cu drag pentru angajații Libris și destinată exclusiv acestora. Pauzele de lectură, cele mai bune pauze!

Libris Șt. O. Iosif – O librărie de suflet

Librari dedicați te așteaptă cu drag în centrul Brașovului

Suntem încântați să anunțăm că după doi ani de pauză, se reia tradiția clubului de lectură. În cadrul primei ediții a clubului de lectură Libris, BiblioFeel, din acest an  vom discuta despre cartea 𝙈𝙞𝙧𝙖𝙘𝙡𝙚 𝘾𝙧𝙚𝙚𝙠. 𝙇𝙤𝙘𝙪𝙡 𝙪𝙣𝙙𝙚 𝙨𝙚 î𝙣𝙩â𝙢𝙥𝙡ă 𝙢𝙞𝙧𝙖𝙘𝙤𝙡𝙚, scrisă de Angie Kim, tradusă și editată de colegii noștri de la Editura Creator.

Am mai împlinit un an și, conduși de curiozitate, privim spre cele mai dorite cărți ale ultimelor 12 luni. Împărtășim cu tine: 𝐓𝐨𝐩 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐦𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐌𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟏 – 𝐀𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐.

Așteptăm, plini de entuziasm, noile apariții care vor intra în topul de anul viitor🤓.

  • Top Vânzări pe libris.ro Mai 2021 – Aprilie 2022 

1.Când corpul spune nu – Gabor Mate

2.500 de adevăruri uimitoare și amuzante

3.Cum să ne păstrăm copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate

4.Arta manipulării – Kevin Dutton

5.Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl

6.Despre somn – Matthew Walker

7.Iernile sufletului – Katherine May

8.Băiatul cu pijamale in dungi – John Boyne

9.O chestiune de viață și de moarte – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom

10.Biblia ingrijirii tenului. Ghidul tău onest pentru o piele minunată – Dr. Anjali Mahto

Îți mulțumim că ne ești aproape!

Te așteptăm să parcurgem și paginile următoare împreună așa cum ne știi: cu entuziasm, pasiune, recomandări de lectură și, în plus, multe surprize!

Mulțumim că ești alături de noi și de echipa noastră!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *