În aceste timpuri în care există o ofertă generoasă de ghiduri care ne învață cum să înfăptuim tot felul de lucruri în cinci sau zece pași, subtitlul cărții – „Rețeta pentru o viață frumoasă” – ne-ar putea induce impresia că avem de-a face cu un astfel de volum. Am presupus că este bine să lămurim încă de la începutul recenziei că „Învață să te bucuri” este o carte de alt gen.

Învață să te bucuri de Frédéric Lenoir

Mai exact, volumul acesta este o incursiune în filosofia bucuriei pornind de la convingerile autorului și trăirile sale. Altfel spus, Frédéric Lenoir își exprimă propriile păreri legate de acest subiect, întărindu-le printr-o multitudine de citate ale unor înțelepți orientali și occidentali, care au avut ca subiect principal al gândurilor și operei lor bucuria.

Deși nume ca Spinoza și Nietzsche pot fi foarte intimidante pentru oamenii care au studii de profil real, de exemplu, trebuie să știți că autorul a pornit de la dorința de a face cât mai accesibilă cartea pentru cât mai multe persoane, astfel că a împletit propriile idei cu cele ale marilor filosofi într-un mod ușor de parcurs, fluid, coerent și, mai mult decât atât, plăcut.

Primul capitol al volumului propune diferențierea bucuriei de plăcere și fericire, noțiuni care de multe ori se confundă și ne îngreunează uneori definirea adevăratului scop pe care vrem să îl urmărim în viață și favorizează căderea în anumite extreme care ne deviază de la traseul pe care ar trebui să îl parcurgem.

Această secțiune ne ajută să identificăm starea pe care o căutăm în realitate, spre care tindem și să ne punem întrebarea cea mai importantă, care va fi catalizatorul întregului proces de căutare, de cunoaștere declanșat mai departe: cum putem să cultivăm această experiență?

În continuare, în a doua parte a cărții, aflăm care sunt filosofii bucuriei și aprofundăm definiția acesteia prin câteva citate minunate care ilustrează cum vede fiecare dintre ei acest subiect. Avem ocazia de a alege un concept cât mai apropiat de viziunea noastră asupra vieții și a căpăta mai multă claritate în a ne trasa calea. 

Spre exemplu, potrivit lui Nietzsche, atingem bucuria desăvârșită atunci când suntem într-o stare de spirit în care acceptăm viața pe deplin, necondiționat, în care acceptăm existența fără a refuza nimic din ea, nici măcar părțile ei negative sau dureroase, în care iubim tot ceea ce ni se întâmplă și nu doar îndurăm.

Dar aceasta este doar o idee, care se poate plia pe personalitatea și felul vostru de a fi sau nu. Frumusețea cărții este că aveți mai multe variante din care puteți alege ce vi se potrivește și puteți parcurge restul capitolelor călăuziți de ea, privind condițiile care duc la înflorirea stării noastre de spirit prin prisma ei.

Un alt capitol al cărții este dedicat devenirii sinelui pentru a găsi împlinirea în interiorul nostru, indiferent de factorii externi. O cale prin care putem realiza acest lucru este prin a ne muta focusul de pe obiecte care ne diminuează puterea, vitalitatea și a acționa în conformitate cu natura proprie și, astfel, a deveni liberi.

Acest lucru nu presupune însă izolarea noastră de cei din jur, ci dimpotrivă, avem o secțiune întreagă dedicată relațiilor, iubirii, legăturilor pline de semnificație cu oamenii, animalele și natura, care ne ajută să ne dezvoltăm, să ne împlinim și să devenim cea mai bună versiune a noastră.

Penultimul capitol al cărții tratează legătura noastră cu divinitatea, văzută din perspectivă religioasă și filosofică, eliberarea de ego și conectarea cu tot ceea ce ne depășește – armonie sau frumusețe – și inducerea în acest fel, prin muzică sau artă, a unor experiențe ale bucuriei creatoare dintre cele mai frumoase și copleșitoare, care ne scot din sentimentul de individualitate și ne lărgesc orizontul.

Cel mai înalt nivel al acestei stări de spirit ale cărei secrete căutam să le deslușim în această carte, conform filosofiei lui Lenoir, cel de puritate supremă, este bucuria de a trăi naturală și spontană a copiilor. Ultima parte a volumului „Învață să te bucuri” explorează modalitățile prin care putem înlătura straturile de obstacole puse în calea ei de către ego și minte și a regăsi izvorul bucuriei de a trăi cu care am venit pe lume.

Se spune că cei cărora le este cel mai greu să găsească împlinire în bucuriile simple ale vieții sunt tocmai gânditorii și savanții, ceea ce denotă faptul că mintea poate pune piedici prin tendința ei de a fundamenta totul pe rațiune și experiență și demonstrează faptul că acestea nu pot fi suficiente pentru a fi fericiți.

În epilogul cărții puteți citi mai multe despre înțelepciune și rolul ei în aceste proces ce are ca rezultat bucuria și care sunt în opinia autorului celelalte ingrediente de care are nevoie omul alături de rațiune pentru a atinge acest deziderat.

Poate cel mai important fragment al volumului este cel în care sunt aduse în discuție suferința și răul. Acesta este punctul culminant al cărții, care ne ajută să ne raportăm la momentele grele ale existenței noastre într-un mod constructiv, practic, manifestând iubire față de viață și responsabilitate față de celelalte ființe și natura care ne înconjoară.

Fiecare dintre noi este, de asemenea, responsabil pentru fericirea proprie, dar, totodată, fiecare dintre noi poate aduce o contribuție la bunăstarea colectivă. Un început bun poate fi a citi această carte, a hrăni și crește bucuria din noi, iar apoi a transmite mai departe măcar o fărâmă și a aprinde o mică scânteie de bine și frumos în lume.

Vă lăsăm mai jos și un citat (dintre cele multe pe care le-am extras), care sperăm să pledeze pentru a alege să adăugați în biblioteca voastră cartea „Învață să te bucuri”:

Calea către bucuria desăvârșită poate părea abruptă, anevoioasă, aproape inaccesibilă. Și, fără îndoială, chiar așa va fi dacă ne-o imaginăm ca pe o bruscă schimbare de direcție, ca pe o tranziție fulgerătoare între un înainte și un după. În realitate, e un drum care se parcurge progresiv. Bucuria desăvârșită nu e o recompensă obținută la capătul călătoriei: este o binecuvântare care ne însoțește pe tot parcursul acestui drum al libertății și al dragostei.

Titlu original: La puissance de la joie

Editura Philobia, 2017, Colecția Ecologia interioară

Alina Mocan

Articol realizat de Alina Mocan pentru Libris.ro.

„Cu ani în urmă, eram librar și le spuneam oamenilor povești despre cărți. Acum, lucrez în domeniul financiar-contabil și “ascult” poveștile spuse de cifre. Nu sunt filolog sau critic literar, ba chiar am numai studii de profil real, așa că citesc și scriu recenzii doar din drag de cărți și dorință de a descoperi – și apoi împărtăși cu ceilalți – noi povești bine scrise”.

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *