Secrete întunecate” este cel de-al doilea roman apărut la Editura Litera în colecția Buzz Books, după „O viață regăsită”, al Lisei Jewell – autoare supranumită de revista People „maestra suspansului”, care a avut cărțile în fruntea topurilor din Canada și Marea Britanie și a vândut milioane de exemplare din acestea în întreaga lume.

Secrete întunecate de Lisa Jewell

Dacă vă doriți să citiți un thriller captivant, care să vă ajute cu adevărat să vă deconectați și să evadați într-o altă poveste decât cea proprie, atunci ați ales cea mai potrivită carte: întunecată, aproape claustrofobă pe alocuri, cu o poveste bine legată și personaje bizare, bine conturate, unele dintre ele malefice dincolo de orice imaginație.

Povestea începe atunci când o fată de douăzeci și cinci de ani, Libby, care duce o viață relativ obișnuită, având o slujbă cu un salariu modest și un apartament mic și prost compartimentat, primește o scrisoare prin care este anunțată că este beneficiara unui fond fiduciar constituit de părinții ei biologici, pe care ea nu i-a cunoscut.

În momentul în care află că este moștenitoarea unei case care cândva a fost cea mai elegantă dintr-un cartier de lux din Chelsea, Libby vede în asta prilejul de a afla câte ceva despre originile ei. Deși casa este abandonată de foarte mulți ani, are un aspect sinistru și o poveste care îi dă fiori, ea vrea să afle tot ce poate despre familia ei, înainte de a decide ce va face mai departe cu ea.

Între timp, într-un alt colț de lume, o femeie fără adăpost cu doi copii, primește un mesaj care o anunță că bebelușul a împlinit douăzeci și cinci de ani. Deși este evident că viața nu a fost blândă cu ea, iar neputința o copleșește când nu mai are bani și își vede copiii flămânzi înnoptând în condiții improprii, mesajul acesta îi spune că este timpul să își adune ultimele resurse să se întoarcă acasă.

Primul lucru pe care îl află Libby când caută informații despre familia ei este că presa a vuit la scurtă vreme după nașterea ei din cauza tragediei întâmplate în casa din Chelsea: soții Lamb, care formau un cuplu monden nu cu multă vreme în urmă, fuseseră găsiți morți împreună cu un alt bărbat, în ceea ce părea a fi un pact de sinucidere, în timp ce în casă se afla un bebeluș de 10 luni.

Acel bebeluș era ea, iar despre ceilalți doi copii adolescenți ai familiei nu se mai știa nimic – au dispărut și nimeni nu a reușit să le dea de urmă în timpul anchetei desfășurate. De asemenea, se părea că ar mai fi fost și alți locatari în acea casă, despre care nu a ieșit nicio informație la iveală.

Toată această poveste are un aer extrem de bizar și tot ce citim pare să indice că este mult mai mult de atât în spatele aparențelor. După ce ia naștere această impresie, nu durează mult până când firul epic al cărții se împarte în două, iar o voce din trecut începe să depene o istorie care nu seamănă nici de departe cu cea presupusă din frânturile apărute în ziarele vremii.

Încet-încet, piesele puzzle-ului par să se așeze, dar chiar și așa, vom mai fi deturnați și vom mai descoperi piste false și reașezări ale acestora pe măsură ce lucrurile devin tot mai limpezi. Și povestea se va dovedi în cele din urmă a fi chiar mai sinistră decât ne-o imaginam.

Cel care ne spune cum s-au întâmplat lucrurile este Henry, fiul mai mare al soților Lamb. Familia lor a fost inițial foarte bogată, iar ei își afișau ostentativ avuția și lipsa de griji financiară. Erau personalități influente, lăsau o impresie puternică asupra celorlalți și aveau planuri mari pentru educația copiilor lor, care erau, bineînțeles, niște răsfățați ai sorții.

Toate acestea, însă, au  început să se schimbe în momentul în care în casa lor, din motive învăluite în mister, se mai mută două cupluri, unul dintre ele împreună cu copiii. Treptat, părinții lui și până și casa lor își schimbă personalitatea, devin din ce în ce mai șterși, energiile se schimbă, iar polii dominanți ai gospodăriei devin alții.

Henry întrezărește pericolul și încearcă să îi trezească la realitate pe părinții săi, încearcă să oprească inevitabilul, dar constată curând că forțele malefice care au pus stăpânire pe viețile lor sunt mult prea puternice pentru a fi oprite de un copil și nu poate decât să asiste neputincios la ducerea la îndeplinire a unui plan diabolic împotriva familiei sale.

Vă invităm să descoperiți voi înșivă toate dedesubturile poveștii, toate personajele misterioase și felul în care se va termina cartea, promițându-vă o lectură alertă, enigmatică și plină de suspans. Vă propunem și două citate pentru a vă testa compatibilitatea cu stilul Lisei Jewell, o autoare de care vom mai auzi în ceea ce privește acest gen de thriller noir, care pare a-i veni foarte la îndemână:

În clipa aceea am înțeles: ei erau de vină. Ei erau cei care, asemenea unor vampiri, goleau casa de energie, de dragoste, de viață și de bunătate, o goleau ca să absoarbă ei totul, ospătându-se din nefericirea noastră.

Aceasta era povestea pe care o scria iar și iar. O scria și apoi rupea foile din carnet, le mototolea într-un ghemotoc și le arunca la coș, în mare, într-o curte interioară jilavă. Le dădea foc sau le uda, sau le rupea în bucățele. Dar avea nevoie să scrie, astfel încât să construiască o poveste în locul adevărului despre viața ei.

Titlu original: The Family Upstairs

Editura Litera , 2021, Colecția Buzz Books

Alina Mocan

Articol realizat de Alina Mocan pentru Libris.ro.

„Cu ani în urmă, eram librar și le spuneam oamenilor povești despre cărți. Acum, lucrez în domeniul financiar-contabil și “ascult” poveștile spuse de cifre. Nu sunt filolog sau critic literar, ba chiar am numai studii de profil real, așa că citesc și scriu recenzii doar din drag de cărți și dorință de a descoperi – și apoi împărtăși cu ceilalți – noi povești bine scrise”.

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *