Vă prezentăm cu bucurie un invitat special care aduce în prim-plan frumusețea naturii și relația omului cu aceasta. Este vorba despre Alexandru N. Stermin, biolog și scriitor, dar și explorator curajos care transmite frumusețe și înțelepciune atât prin scrierile sale, cât și prin călătoriile în unele dintre cele mai îndepărtate și sălbatice colțuri ale lumii.
Licențiat în biologie și teologie, Alexandru N. Stermin a absolvit un masterat în filosofie și un program de formare în psihoterapie pozitivă. În prezent predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș‑Bolyai cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Cărțile lui Stermin sunt ca niște jurnale de călătorie pline de inspirație în care cultura filosofică se îmbină armonios cu biologia și neuroștiințele. Astfel că, prin scrierile sale, el reușește să ne poarte în călătorii imaginare prin peisaje incredibile, să ne dezvăluie misterele fascinante ale lumii vii și să ne provoace să reflectăm asupra legăturii profunde cu natura.

LIBRIS: Care crezi că este relația omului modern cu natura?
Alexandru N. Stermin: Cred că relația omului modern cu Natura este una îndepărtată mult de potențialul ei. Intrăm în relație cu ea fie din perspectiva materială, a felului în care o putem exploata ca pe o resursă, fie din perspectivă ambientală, a unui spațiu pe care îl folosim ca decor (frumusețea Naturii) sau ca habitat (loc în care trăim, casă). Este bine să vedem Natura așa, dar nu-i suficient, și când spun suficient, nu mă gândesc din perspectiva Naturii, ci din perspectiva noastră. Noi, oamenii, pierdem foarte mult restrângându-ne orizontul relației cu Natura doar la cele două-trei perspective. Ca orice relație autentică, sănătoasă, apropiată de firea noastră, relația cu Natura ar trebui să cuprindă și o perspectiva emoțională (afectivă) și o perspectiva existențialistă (de sens, filozofică). Din Natură venim, am devenit ceea ce suntem plecând din ea și continuând să facem parte din ea. Natura este cea care a generat cultura, felul nostru de a ne raporta la lume, la existență. Din Natură am învățat prima dată că ființele se nasc și mor, și așa a început aventura confruntării noastre cu frica de moarte, aventură care astăzi s-a mutat pe planul cultural al existenței, dar care, evident, vine din relația pe care cândva am avut-o cu Natura. Recuperând și cultivând aceste planuri care ne pot îmbogăți relația cu Natura nu facem decât să ne recuperăm pe noi, să ne cultivăm pe noi, căci toate nu-s decât planuri de experimentare a „umanului“. Putem astfel să trăim și să experimentăm viața și existența mai aproape de ceea ce înseamnă a fi om. Cultivarea relației noastre cu Natura din cât mai multe perspective nu face decât să ne ajute să devenim oameni.
LIBRIS: Nu mai este niciun secret faptul că natura crește speranța de viață a ființei umane, iar cu cât stă mai mult în preajma naturii, omul are o sănătate mai bună. Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să-și îmbunătățească relația cu natura?
Alexandru N. Stermin: Să înceapă de la Natura de lângă ei. Nu trebuie să mergi până în mijlocul junglei; o pădure, o luncă sau un deal sunt un bun prilej de întâlnire cu Natura. Evident, ca în orice plan al vieții noastre, totul ține de exercițiu și ca în orice exercițiu, dacă suntem la început, atunci pornim de la lucruri simple. Să ai grijă de o floare, să ai grijă de un balcon cu flori sau de o grădină. Să te gândești și să observi relațiile dintre plantele de pe balcon și polenizatori, să pui un hotel de insecte undeva lângă un ghiveci și să încerci în drumul spre serviciu să vezi vietățile cu care împarți orașul. Aceștia sunt primi pași în relația noastră cu Natura și în creșterea calității vieții. Evident, urmează apoi implicare în protecția și conservarea ei, lucruri care contribuie la sensul și semnificația vieții noastre.
LIBRIS: Ce noutăți literare ne pregătește scriitorul Alexandru Stermin?
Alexandru N.Stermin: Înainte de a răspunde la această întrebare, trebuie să fac o precizare, și anume că pe mine mirarea și curiozitatea m-au salvat de-a lungul vieții. Și mă ajută în continuare să văd splendoarea și magia Lumii și, în egală măsură, să fac față umbrelor ei și să-mi păstrez mereu o doză de optimism sănătos. M-am gândit astfel să împărtășesc cu cei mici bucuria descoperirii minunățiilor din jurul nostru și să încercăm împreună, curioși, să pornim într-o aventură a mirării prin fascinanta lume în care trăim. Așa se face că, după două cărți pentru adulți, Călătorie în jurul omului și Căzuți din junglă, publicate la Humanitas, am pregătit o carte cu poze și cu ilustrații frumoase pentru publicul Humanitas Junior, intitulată Cum am devenit vrăjitor: din carnetul unui explorator. Sunt povești din călătoriile mele, care chiar s-au întâmplat cu adevărat. Din ele copiii o să afle cum am văzut păsări-dragon și cum am căutat păsări-de-foc şi am găsit lighioane cu trei ochi prin cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Interviu realizat de Melania Strâmbeanu pentru libris.ro. Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 19, iunie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

„Cartea a fost aproape de sufletul meu încă din copilărie atunci când Mark Twain era un partener de nădejde în călătoria mea literară. În anii de liceu, pasionată de poveștile lui Mircea Eliade am studiat filosofia yoghină, devenind ulterior profesor de yoga. În prezent, atât din rolul de profesor de yoga, cât și din rolul de specialist marketing, împărtășesc plăcerea și bucuria lecturii.Cred că lectura ne aduce mai aproape de propria ființă, ne deschide inima, ne rafinează emoțiile și percepțiile, depășindu-ne, astfel, condiția. Scriitoarea Maya Angelo susținea că ,,oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”. Așa este și în lumea cărților; nu vei uita niciodată cum te-a făcut să te simți o carte, ce a trezit în tine, ce a vindecat sau prin ce lumi te-a purtat. Lectura în sine este o experiență revelatoare, care te trimite către centrul ființei tale și te învață să trăiești conștient și din plin momentul prezent. ”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.