Cine este Gabor Maté ?
Gabor Maté este unul dintre cei mai citiți autori de dezvoltare personală de pe libris.ro, din ultimele luni. Cu o poveste de viață impresionantă și un traseu încărcat cu provocări, Gabor Maté este la ora actuală un cunoscut speaker internațional și autor a mai mult bestseller-uri precum „Când corpul spune nu”, „Pe tărâmul fantomelor înfometate”, „Minți împrăștiate.Originile și vindecarea tulburarii de deficit de atenție”, „Cum să ne păstrăm copiii aproape”. Experiența acumulată de-a lungul timpului a fost pusă cu grijă în aceste opere ce au ajuns să fie traduse în peste douăzeci și cinci de limbi.

Medic canadian de origine maghiară, Gabor Maté este evreu supraviețuitor al Holocaustului. El a trăit, așadar, separarea de familie, bunicii săi materni fiind uciși la Auschwitz, mătușa sa fiind dispărută în timpul războiului, iar tatăl său fiind supus muncii forțate impuse de naziști.
Renumit specialist în domeniul dependențelor și al traumei, Maté ne invită prin cărțile sale la conștientizarea trăirilor interioare. Înțelegerea profundă și conștientizarea sunt elemente cheie pe care orice adult ar trebui să le integreze în gândire și comportament, pentru a învăța ulterior cum să se raporteze la momentele de suferință, pentru a-și da voie să simtă, pentru a se elibera și pentru trăi o viață în armonie atât cu propria persoană, cât și cu cei dragi.
De ce să-i citești cărțile lui Gabor Mate?
Dr. Gabor Maté este foarte citit datorită expertizei sale pe subiecte precum adicția, dependența, tulburările de hiperactivitate cu deficit de atenție, stresul și impactul acestuia asupra omului, trauma și evoluția copilăriei, cauzalitatea directă dintre minte și sănătatea fizică. Dincolo de experiența vastă în aceste domenii, Maté nu oferă soluții de rezolvare rapidă pentru aceste probleme complexe, ci vine cu o viziune în care pune laolaltă cercetarea științifică, istoricul cazurilor sale, cunoștințele și experiența sa de viață, având astfel o perspectivă largă prin care încurajează oamenii să apeleze la compasiune în procesul de vindecare. El face apel ca pacienții să fie tratați cu compasiune, mai ales cei cu dependențe, și este de părere că oamenii trebuie să înceteze în a-i mai judeca pe ceilalți prin felul în care se străduiesc să facă față vieții lor. Astfel, Gabor Maté a îmbinat știința și compasiunea, iar rezultatul a fost metoda care poartă numele de „Compassionate Inquiry”. Acesta este un procedeu psihoterapeutic dezvoltat de Dr. Gabor Maté care ajută la dezvăluirea a ceea ce se ascunde sub aspectul de aparență pe care îl afișăm lumii înconjurătoare. Folosită în terapie, pacientul poate recunoaște care este dinamica inconștientă care îi conduce viața și cum se poate elibera de ea, adoptând noi comportamente sănătoase.
Cărțile lui Gabor Maté s-au bucurat de un real succes pentru că acesta își deschide cu adevărat sufletul în lucrările sale și povestește fără rețineri despre viața sa, uneori pornind chiar de la propriile adicții.
Idei esențiale din cărțile lui Gabor Mate
„Când corpul spune nu” aduce în prim-plan relația dintre corp și stres, dintre corp și traumă. Într-o lume în care stresul este considerat normal, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi, explicând pe larg cum experiențele stresante din viață duc la apariția bolilor. Premisa de la care pornește Dr. Maté este că mintea și corpul nostru se influențează și conviețuiesc reciproc, iar stresul timpuriu, emoțiile reprimate constant, durerea neprocesată, duc la consecințe serioase atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății psiho-emoționale.
În „Cum să ne păstrăm copiii aproape” Dr. Gabor Maté și Dr. Gordon Neufeld vorbesc despre tendința copiilor și a tinerilor de a se îndrepta spre cei de aceeași vârstă cu ei. Copiii vor încerca să găsească la egalii lor sentimentul de acceptare, valori similare și coduri de comportament. Conceptele, principiile și sfaturile practice oferite în această carte îi vor împuternici pe părinți să îndeplinească una din nevoile esențiale ale copiilor: nevoia înnăscută de a-și găsi direcția. Astfel, copiii își vor lua drept modele valorile familiei și nu pe cele ale egalilor.
Printr-un stil al narațiunii cald, dar clar, în cartea „Minți împrăștiate.Originile și vindecarea tulburarii de deficit de atenție”, Gabor Maté ne apropie încă o dată de natura umană, ne determină să ne simțim ca acasă în mintea și corpul nostru și ne ajută să-i cunoaștem și să-i înțelegem pe cei afectați de tulburarea de deficit de atenție, cunoscută ca ADHD. Oamenilor cu această tulburare li se spune constant că sunt prea sensibili și că ar trebui să înceteze să fie atât de fragili. Însă este de datoria noastră să-i ajutăm pe cei dragi care suferă de de ADHD prin realizarea potențialului lor, nu prin limitare.
Aflăm în cartea „Pe tărâmul fantomelor înfometate” că dependența ia multe forme și că aceasta reprezintă un continuum, fiecare dintre noi căzându-i pradă sub diverse forme. Astfel, într-o stare de lipsă spirituală, vom fi ademeniți de orice are capacitatea de a ne face insensibili față de frica și durerea noastră, dependența fiind, așadar, o exprimare a suferinței umane pentru care persoana în cauză nu a găsit o strategie mai bună de a-i face față. Îmbinând detalii din povestea personală de viață cu poveștile pacienților săi, Gabor Maté invită la compasiune, flexibilitate și acceptare. El vorbește despre durere, traumă și frică, dar și despre puterea autenticității și relației umane.
Curiozități pe care nu le știai despre Gabor Maté
În anul 2010 Gabor Maté a făcut cunoștință cu medicina amazoniană tradițională, prin intermediul plantei ayahuasca, un amestec de plante cunoscut pentru capacitatea de a trata dependențele și de a atinge vindecarea psiho-emoțională. Fiind introdus în tainele acestei practici, Gabor Maté începe să organizeze tabere cu scopul tratării dependențelor, însă Guvernul Federal Canadian l-a amenințat cu un eventual arest pentru folosirea unei substanțe interzise. Gabor Maté subliniază în continuare beneficiile vindecătoare ale acestei plante, munca sa fiind greu înțeleasă de către autorități.
Cartea „Pe tărâmul fantomelor înfometate” a fost premiată în anul 2009 cu Hubert Evans Prize pentru literatură non-ficțiune, iar în 2012 a primit Premiul Umanitar Martin Luther King din partea Mothers Against Teen Violence.
Pe lângă povești care ne inspiră și lecturi care ne relaxează, este important să citim și cărți care ne ajută să ne înțelegem atât corpul, cât și mintea, pentru a avea un trai armonios și pentru a ține afecțiunile la distanță.

Articol realizat de Melania Strâmbeanu pentru libris.ro.
„Cartea a fost aproape de sufletul meu încă din copilărie atunci când Mark Twain era un partener de nădejde în călătoria mea literară. În anii de liceu, pasionată de poveștile lui Mircea Eliade am studiat filosofia yoghină, devenind ulterior profesor de yoga. În prezent, atât din rolul de profesor de yoga, cât și din rolul de specialist marketing, împărtășesc plăcerea și bucuria lecturii.Cred că lectura ne aduce mai aproape de propria ființă, ne deschide inima, ne rafinează emoțiile și percepțiile, depășindu-ne, astfel, condiția. Scriitoarea Maya Angelo susținea că ,,oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”. Așa este și în lumea cărților; nu vei uita niciodată cum te-a făcut să te simți o carte, ce a trezit în tine, ce a vindecat sau prin ce lumi te-a purtat. Lectura în sine este o experiență revelatoare, care te trimite către centrul ființei tale și te învață să trăiești conștient și din plin momentul prezent. ”
Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.
Un răspuns