Oricât de mult ne-am dori, de cele mai multe ori iubirea nu este de ajuns într-o relație, la fel cum nici un gest grandios nu poate să transmită cu adevărat ce simțim pentru celălalt. Desigur, baloanele în formă de inimă și aromele de vin spumant aduc momente de bucurie în relație, însă ca aceasta să fie cu adevărat profundă, sănătoasă și conștientă este nevoie ca partenerii să își cultive inteligența relațională, emoțională și cea erotică.

Dimensiunile atracției, încrederea, conectarea, plăcerea și respectul sunt doar câteva elemente care contribuie la o relație de cuplu armonioasă. Cum luna iubirii este aici, am pregătit pentru tine, dragul nostru cititor, cinci recomandări de cărți care sperăm să te inspire în a iubi conștient. 

1. O educație emoțională de Alain de Botton

Pentru a ne bucura cu toată inima de o relație de cuplu sănătoasă și fericită, unul dintre cele mai importante elemente este cel al cunoașterii de sine. Fără o cunoaștere profundă a ceea ce suntem, nu vom reuși să dobândim nici profunzimea relației de cuplu, ci din contră, vom continua să ne trăim relațiile din ignoranță, perpetuând la infinit comportamente disfuncționale, tipare și impulsuri de moment la care nu vom găsi explicație. 

Să ai o cunoaștere de sine înseamnă să fii în contact cu corpul, emoțiile și valorile tale, să-ți cunoști convingerile, gândurile, credințele, tiparele de comportament, obiectivele, să îți cunoști atât istoricul și trecutul familial, cât și traumele. Toată această autocunoaștere duce la explorarea, vindecarea și acceptarea sinelui. Întreaga învățătură a filosofului Socrate ar putea fi rezumată la „Cunoaște-te pe tine însuți”. Plecând de la această idee, putem să intuim că, dacă aplicăm și în viața de cuplu morală filosofică a lui Socrate, ne putem construi relația ideală. 

În cartea „O educație emoțională” scrisă de Alain de Botton și publicată la Editura Vellant, autorul pornește chiar de la această premisă, a importanței cunoașterii de sine. Aflăm așadar că este esențial să facem pace cu trecutul nostru și să ne dezvoltăm această calitate de a iubi, căci până la urmă iubirea nu este doar un sentiment, ci și o calitate la care trebuie să lucrăm în mod constant și care presupune vulnerabilitate, încredere, umor și înțelegere sexuală. 

Acest volum-ghid invită la introspecție și interiorizare și este un Must-Read pentru orice tip de cititor, mai ales pentru cei care se află într-o relație de cuplu. 

➡️Recenzie carte: „O educație emoțională” de Alain de Botton

2. Ce fel de partener ești? de Veronique Kohn în colaborare cu Adele Van Eiszner

Felul în  care noi ne comportăm în relația de cuplu nu este nici întâmplător, și nici supus sorții, ci este un program descărcat în subconștient încă de la începutul existenței noastre. Aceste programe sau tipare sunt cauzate și de traumele din copilărie, iar pe baza acestora noi suntem atrași în mod inconștient de anumiți parteneri. Astfel, relația de cuplu devine un mediu de reapariție a unor răni din trecut, un mediu în care ajungem să ne confruntăm cu experiențe traumatizante, fără să facem vreo conexiune între felul în care ne comportăm și acele experiențe traumatice avute în copilărie, dar și un mediu oportun în care ne putem vindeca. Toată această dinamică se desfășoară în subconștient, iar fără o muncă terapeutică sau o practică profundă, e de ajuns un gest mărunt, nepotrivit pentru ne simți în pericol, a ne închide în noi înșine sau a avea inima frântă.

Psihoterapeută, speaker cunoscut, specialistă în relațiile de cuplu, Veronique Kohn ne prezintă în cartea sa Ce fel de partener ești? cinci profiluri psihologice în funcție de traumele principale trăite în copilărie. Cele cinci tipare de parteneri sunt următoarele:

  1. Temătorul are o traumă de respingere, iar provocarea lui în relație este de a se implica și ancora în realitate. 
  2. Altruistul a suferit trauma de abandon, iar provocarea lui în relație este aceea de a depăși vidul interior. 
  3. Alfa a avut trauma trădării, este obsedat de control, iar provocarea lui în relație constă în a fi vulnerabil. 
  4. Cameleonul s-a confruntat cu trauma de umilire, iar provocarea lui este aceea de a fi el însuși și autonom. 
  5. Dihotomicul a suferit trauma de respingere, are o structură rigidă, iar provocarea lui este să coreleze inima cu sexul. 

Autoarea ne invită la conștientizare prin recunoașterea profilului psihologic din relația de cuplu, fapt care va contribui la evoluția relației.

➡️Recenzie carte: „Ce fel de partener ești?” de Veronique Kohn 

3. Iubește și fii iubit(ă) de Domnica Petrovai

În această carte, Domnica Petrovai ne învață că bunăstarea emoțională a cuplului este o resursă veritabilă, care necesită constant atenție, spațiu de manifestare, dedicare, dar și blândețe, vulnerabilitate și înțelegere din partea ambilor parteneri. Scriitoare a cărții „Iubește și fii iubit(ă)”, fondatoare a unei Școli pentru Cuplu, psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, Domnica Petrovai ne oferă în acest volum, nu o cale rapidă de a repara o relație, ci mai degrabă informații prețioase menite să ne ducă atenția către interior. La fel precum Alain de Botton, și Domnica Petrovai ne invită într-un proces de autocunoaștere, prin care schimbarea să pornească întâi de la noi, înainte de a-l schimba pe partener. 

Această carte este ca o îmbrățișare caldă, bine-venită în acele momente din relație în care avem nevoie de un sfat de la o persoană de încredere. Mai mult decât atât, cartea cuprinde multe recomandări de filme și de cărți despre iubire și relații. Un volum ideal de citit în cuplu, un volum care ne învață să iubim într-o manieră autentică și să ne păstrăm inimile deschise. 

➡️Recenzie carte:  Iubește și fii iubit(ă) de Domnica Petrovai

4. Inteligența erotică de Esther Perel

Una dintre cele mai apreciate cărți despre psihologia cuplului este fără îndoială „Inteligența erotică” scrisă de Esther Perel. Acest volum tratează reconcilierea vieții erotice cu viața de familie, autoarea invitându-și cititorii într-o discuție clară, sinceră și provocatoare despre una dintre cele mai dificile probleme ale modernității.

Lăsând ușile deschise spre viața erotică și viața de familie, vă invit să punem accentul pe sex.” – (fragment din carte)

Terapeută de cuplu și de familie, Esther Perel și-a dedicat peste 30 de ani salvării cuplurilor care se confruntă cu probleme în relație. În „Inteligența erotică” scriitoarea ne invită să ne uităm la sexualitate din alt unghi, privind cu încredere, curaj, dar în același timp printr-o atitudine simplă, dar directă. De cele mai multe ori avem nevoie de o nouă perspectivă în relație, perspectivă care nu este întotdeauna în raza noastră de vedere. Cum zicea și romancierul francez Marcel Proust, cunoscut datorită romanului său „În căutarea timpului pierdut”, „Adevărata călătorie de descoperire nu constă în căutarea unor peisaje noi, ci în a privi cu alți ochi”. Esther Perel ne invită să privim sexualitatea și relația de cuplu cu alți ochi. Aceasta este de părere că dragostea sigură și confortabilă intră în conflict cu pasiunea și plăcerea, iar de aici viața sexuală devine mai complicată. 

Această carte-ghid este ideală pentru orice cuplu deoarece ea oferă exemple și soluții pentru a ne ajuta să găsim acel echilibru între familiaritate și erotism, dezvoltându-ne, astfel, inteligența erotică.

➡️Recenzie carte: Inteligența erotică de Esther Perel

 5. Jurnal de cuplu. Primește iubirea pe care o dorești de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt

Cartea „Jurnal de cuplu. Primește iubirea pe care o dorești” este scrisă de soții Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt și reprezintă un adevărat ghid practic de regăsire a fericirii în relație. Scriitoarea a fost prezentă în cadrul celei de-a treia ediții Libfest din 11-14 aprilie 2022 unde a avut un eveniment dedicat special lansării acestui volum.

Publicată la Editura Herald, această carte funcționează mai degrabă ca un caiet de lucru, dovedindu-se un instrument util în dezvoltarea și evoluția relației de cuplu, ajutând milioane de oameni să se bucure de relații armonioase. Important de menționat este că acest jurnal vine ca o extensie a cărții „Primește iubirea pe care o dorești”. Astfel, jurnalul împreună cu cartea sunt ghizii ideali către o sursă neîntreruptă de iubire și împlinire. 

Dacă îți dorești să readuci romantismul în cuplu sau să elimini negativitatea din interacțiunile zilnice, atunci adaugă în Wishlist „Jurnal de cuplu. Primește iubirea pe care o dorești” și cartea „Primește iubirea pe care o dorești”. 

Iubirea este, așadar, o celebrare a vieții în cel mai profund și vindecător mod, iar fiecare poveste de dragoste este unică în felul ei. Cum susține și Alexandru Stermin în cartea sa „Călătorie în jurul omului”, unele povești de dragoste sunt  fugitive, durează doar câteva clipe precum acele călătorii scurte care îți dau energie, dar care se încheie foarte repede, aducându-te cu picioarele pe pământ, în timp ce alte povești de iubire sunt precum acele călătorii trăite cu intensitate, care te inspiră, îți deschid inima și te fac să plângi de emoție atunci când se termină. 

Indiferent de poveștile de dragoste pe care le trăim, un lucru este sigur, suntem ființe condiționate biologic să formăm relații de atașament cu alte persoane, așa că este important să ne informăm și autoeducăm în acest sens pentru ca relațiile de cuplu să fie sănătoase, armonioase și împlinitoare. 

Articol realizat de Melania Strâmbeanu pentru libris.ro.

„Cartea  a fost aproape de sufletul meu încă din copilărie atunci când Mark Twain era un partener de nădejde în călătoria mea literară. În anii de liceu, pasionată de poveștile lui Mircea Eliade am studiat filosofia yoghină, devenind ulterior profesor de yoga. În prezent, atât din rolul de profesor de yoga, cât și din rolul de specialist marketing, împărtășesc plăcerea și bucuria lecturii.Cred că lectura ne aduce mai aproape de propria ființă, ne deschide inima, ne rafinează emoțiile și percepțiile, depășindu-ne, astfel, condiția. Scriitoarea Maya Angelo susținea că ,,oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”. Așa este și în lumea cărților; nu vei uita niciodată cum te-a făcut să te simți o carte, ce a trezit în tine, ce a vindecat sau prin ce lumi te-a purtat. Lectura în sine este o experiență revelatoare, care te trimite către centrul ființei tale și te învață să trăiești conștient și din plin momentul prezent. ”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *