Atacă Titanii! Attack on Titan | Atacul Titanilor de Hajime Isayama

Înfruntă-ți temerile, descoperă misterul din spatele zidurilor și alătură-te luptei pentru supraviețuire!

Seria manga Attack on Titan, Shingeki no Kyojin în japoneză și Atacul Titanilor, așa cum a fost tradusă recent în limba română de imprintul Nezumi al editurii Nemira, este semnată de Hajime Isayama.

Seria, un adevărat fenomen mondial, ca urmare și a succesul animeului care surprinde colosal atât groaza, violența, cât și epicul acțiunii din paginile manga, a captivat imaginația cititorilor din întreaga lume prin conceptul său unic, acțiunea captivantă și subtextul filosofic profund. Lumea creată de Isayama este fascinantă, plină de provocări și oferă o introspecție profundă legat de natura umană și de relația omului cu dilemele morale.

Dincolo de a fi o manga care se bucură doar de puterea de a șoca cu ajutorul reprezentării grafice a violenței și a răsturnărilor de situație aproape sadice imaginate de Isayama, Atacul Titanilor este un fenomen cu un motiv, iar acesta este metoda impecabilă prin care este redată povestea, capacitatea de a echilibra groaza cu speranța și sălbăticia agresiunii titanilor cu vulnerabilitatea umană. Se simte că seria este mediul artistic ales de mangaka pentru a-și exprima viziunea despre lumea în care trăim.

Deja un clasic, seria este un must-read pentru toți cei pasionați de manga și anime, dar nu numai. Dacă vrei să-ți lărgești orizonturile literare și să experimentezi un nou fel de lectură, îți recomandăm cu drag această poveste care promite să te sfâșie emoțional, dar care o să te și pună puțin pe gânduri. Chiar această putere pe care o exercită asupra emoțiilor cititorilor săi este, cu adevărat, marele plus al seriei. Nu poți rămâne indiferent parcurgându-i paginile, fiind absorbit inevitabil de determinarea lui Eren, stoicismul lui Levi și de teroarea pe care o reprezintă Titanii care se hrănesc cu oameni – prietenii și familiile protagoniștilor.

Dacă vrei să afli mai multe despre manga care tocmai și-a făcut debutul la Nezumi printr-un omnibus care cuprinde primele două volume ale seriei, îți lăsăm mai jos câteva idei despre intriga, acțiunea, conceptul, personajele și chiar ideile filosofice ce reies din această extraordinară serie manga (pe care nu o putem recomanda îndeajuns).

Concept, Acțiune și Filosofie

Conceptul și Acțiunea:

Universul seriei manga Atacul titanilor este unul distopic. Omenirea se află în pragul extincției și este forțată să trăiască în interiorul unor ziduri concentrice imense pentru a se proteja de giganții antropofagi numiți „Titani”. Acțiunea debutează în momentul în care un Titan Colosal gigantic (Colossal Titan) și un Titan Blindat (Armored Titan) pătrund prin zidurile exterioare ale orașului, ducând la moartea brutală și sângeroasă a numeroși oameni.

Eren Yeager este eroul principal al seriei. Acesta, împreună cu prietenii săi Mikasa Ackerman și Armin Arlert, devin membri ai Corpului de Explorare (Survey Corps), o organizație militară înființată pentru a investiga, lupta și dezvălui secretele din spatele Titanilor. Pe măsură ce se desfășoară povestea descoperim răsturnări de situație șocante, relații interpersonale complicate și dezvăluiri tulburătoare despre originile Titanilor și ale lumii în care trăiesc.

Filosofia din „Attack on Titan”:

Una dintre caracteristicile remarcabile ale seriei este subtextul filosofic, care explorează teme precum libertatea, moralitatea, identitatea și prejudecățile. O întrebare centrală este dacă oamenii sunt cu adevărat liberi în interiorul zidurilor sau dacă sunt doar pioni într-un joc de o amploare tulburătoare. Lupta pentru libertate și independență este reprezentată prin intermediul lui Eren, care dorește să elibereze umanitatea de sub tirania Titanilor.

Pe măsură ce sunt acumulate noi și noi informații despre Titani și lumea exterioară, personajele se văd forțate să ia decizii dificile, fiind adesea puse în fața dilemelor etice și a sacrificiilor personale pentru binele colectiv. De asemenea, seriei îi sunt atribuite valențe filosofice legate de natura umană și cea a răului. Ideea că oamenii și Titanii au legături profunde și complicate ridică întrebări despre dualitatea umană și despre cum binele și răul sunt în continuă luptă cu toate că, în același timp, pot coexista în fiecare individ.

Poveste și Intrigă – Spoiler alert!

Așa cum spuneam, povestea din Attack on Titan, este plină de răsturnări de situație surprinzătoare și dezvăluiri tulburătoare care țin cititorii cu inima cât un purice și îi fac să dorească să afle mai multe despre această lume fascinantă și personajele sale intrigante.

Distrugerea zidurilor

Povestea începe cu introducerea personajelor principale – Eren Yeager, Mikasa Ackerman și Armin Arlert. Ei sunt martori la distrugerea zidurilor care îi protejează pe oameni de Titanii care doresc să-i devoreze. În urma acestui atac, Eren decide să se alăture Corpului de Explorare pentru a lupta împotriva Titanilor și a descoperi adevărul din spatele lor.

Corpul de Explorare

Eren și prietenii săi încep antrenamentul pentru a deveni membri ai Corpului de Explorare, singura organizație cu scopul de a investiga și lupta împotriva Titanilor. În timpul acestei perioade, sunt dezvăluite relații complicate între personaje, iar descoperirile despre trecutul și originile lor încep să pună din ce în ce mai multă presiune asupra acțiunii.

Lupta cu Titanii Abnormi

Corpul de Explorare se confruntă cu Titanii mai puțin obișnuiți numiți „Abnormi”, care par să aibă comportamente neașteptate. Într-o răsturnare de situație uimitoare, Eren este învins și devorat de un Titan  în timpul unei misiuni de luptă, doar pentru a reveni la viață într-o formă nouă – titanică, o dezvăluire șocantă despre abilitățile sale secrete.

Titanul Feminin și lupta cu Titanii Înălțați

O nouă amenințare apare sub forma Titanilor Înălțați și a Titanului Feminin, care forțează echipele Corpului de Explorare să ducă lupte intense, care rezultă în pierderi semnificative de vieți omenești. Eren, presat de îngrozitorul măcel, descoperă că-și poate controla parțial titanismul, oferind astfel o șansă colegilor săi cu ajutorul abilităților nou descoperite. În același timp, se simte din ce în ce mai responsabil să-și salveze camarazii și prietenii.

Titanii Originari

Povestea începe să dezvăluie adevăruri tulburătoare despre originile Titanilor și ale lumii în care trăiesc. Descoperirea unui carnet misterios dezvăluie că istoria umanității a fost manipulată, iar adevărul a fost înlocuit cu minciuni pentru a menține controlul asupra oamenilor.

Confruntarea cu Titanii Părintești

Adevărul despre identitatea Titanilor Colosal și Blindat este dezvăluit, iar lupta pentru răzbunare și eliberare se intensifică. Eren și aliații săi se confruntă cu inamici formidabili și încearcă să elucideze misterele din spatele Titanilor.

Înainte de Apocalipsă

Misterul asupra adevărului din spatele Titanilor și al lumii se adâncește, iar personajele se confruntă cu alegeri imposibile și consecințe devastatoare. Confruntarea finală cu forțele care controlează lumea îi obligă pe protagoniști să-și pună întrebări cu privire la natura adevărului absolut și a prețului libertății.

Mesajul final

Finalul seriei Attack on Titan oferă răspunsuri la multe dintre întrebările ridicate pe parcursul poveștii, dezvăluind adevăruri șocante și provocând reflecții asupra naturii umane, a puterii și a consecințelor acțiunilor noastre. În timp ce povestea se încheie, filosofia subiacentă a seriei persistă, încurajând cititorii să își examineze propriile credințe și să înțeleagă complexitatea lumii și a identității umane.

Despre ANIME

Anime-ul Attack on Titan a adus povestea captivantă și filosofia profundă din manga pe ecranele din întreaga lume. Cu o animație impresionantă și o coloană sonoră extraordinară, acest anime a adus la viață lupta umanității împotriva Titanilor într-un mod spectaculos. Într-un mix de acțiune intensă, dezvăluiri șocante și explorare a dilemelor morale, animeul a câștigat o bază largă de fani și a devenit o parte semnificativă a culturii pop contemporane.

Până aștepți sezonul final al anime-ului, noi îți recomandăm să-ți potolești curiozitatea cu seria manga, urmând ca apoi să savurezi pe îndelete experiența epicului transpus atât de bine de artiștii vizuali și muzicali ai anime-ului.

Sugestia noastră? Citește seria manga ascultând OST-ul animeului pentru o experiență cu adevărat epică.

Atacul Titanilor a apărut într-o publicație shonen, dar seria se încadrează cu ușurință și în categoria seinen, fiind, deci, potrivită atât adolescenților, cât și tinerilor adulți – cu mențiunea că seria prezintă scene extrem de violente. Dacă vrei să afli mai multe despre shonen, senien și alți astfel de termeni, te invităm să tragi cu ochiul pe Scurtul nostru DICȚIONAR din lumea MANGA.

În concluzie, „Attack on Titan” nu este doar o serie manga plină de acțiune, mister și răsturnări de situație care-și șochează întreaga comunitate de fani, ci poate fi chiar o meditație profundă asupra naturii umane, a libertății și moralității. Prin personajele sale complexe și povestea mereu imprevizibilă, Attack on Titan reușește să abordeze teme filosofice profunde, provocându-și cititorii să reflecteze asupra propriilor valori și credințe într-o lume în continuă schimbare și marcată de incertitudine.

Ți-a plăcut acest articol? Despre ce serie manga ți-ai dori să scriem în viitor? Lasă-ne sugestiile tale în comentarii.

Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.
„Cărțile m-au urmărit, uneori mai timid, alteori mai hotărât, întreaga viață. Începând cu povestirile lui Ion Creangă citite de tatăl meu (cu savurosul și autenticul său accent), continuând cu nopțile nedormite, luminate de magia lecturii din liceu, până la bazele teoretice acumulate în cadrul Facultății de Litere și apoi la descoperirea rotițelor din spatele industriei odată ce am devenit parte din echipa Libris, viața m-a împins, spre norocul meu, din ce în ce mai aproape de lumea cărților.

Lectura este, pentru mine, un exercițiu continuu de empatie. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat și în profunzime viața altei persoane. Fiindcă ne lipsește această capacitate, avem nevoie de resurse, de exercițiu. În acest sens, lectura este esențială. Trebuie să citim, să avem contact cu poveștile de viață a zeci, sute de alți oameni, povești mai mult sau mai puțin codate, ca măcar să începem să înțelegem noi și noi perspective, care să ne ajute să fim mai înțelegători, mai toleranți, mai buni, mai umani.”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *