Lectura, rutina mea de Self-Care. Dimineața ta devine magică cu o carte lângă cana de cafea

Bună dimineața, dragi cititori și amatori de răsărituri! Astăzi îți propunem să începi ziua alături atât de aroma cafelei proaspăt măcinate sau de ceaiul preferat, cât și de cea a filelor de carte.  

Așa cum promiteam în articolul precedent, Lectura, rutina mea de Self-Care. Ritualuri de citit și îngrijire de sine, pornim împreună în misiunea de a descoperi acele momente din zi în care putem încorpora lectura în ritualul de îngrijire personală. Astfel că, ne-am gândit să începem cu începutul. Ce alt moment din zi poate fi mai potrivit pentru citit, decât acele câteva minute de liniște și pace ale dimineții? Suntem de părere, așadar, că primul pas pentru un stil de viață sănătos este acela de a strecura câteva pagini de lectură în rutina de dimineață.

Lectura, rutina mea de Self-Care. Dimineața ta devine magică cu o carte lângă cana de cafea
De ce să încorporezi lectura în rutina ta de dimineață?

Liniștea, amorțeala în timp și energia specifică dimineților pot fi parte din motivele pentru care lectura dis de dimineață să fie alegerea potrivită pentru tine.

Cafetiera aburindă și aroma îmbietoare a cafelei sunt deja parte din ritualul tău matinal? Ce zici de câteva minute de liniște, relaxare și, chiar, dezvoltare personală, petrecute în compania unei cărți? Lectura poate fi modalitatea ideală prin care să-ți începi ziua cu un moment dedicat doar ție, învăluit de liniște și aerul proaspăt al unei noi zile. Astfel, îți poți începe ziua alături de o carte care să te inspire, să te relaxeze, să te ajute să-ți înfrunți temerile ori să te pregătească pentru ziua ce abia a început.

Dacă te numeri printre norocoșii care sunt matinali din fire, probabil că ziua ta începe deja foarte devreme. Îți va fi mai ușor, deci, dacă te trezești devreme, să adaugi în rutina ta și câteva zeci de minute dedicate cititului. Tot ce rămâne de făcut este să îți dai seama ce fel de carte ți s-ar potrivi mai bine și să perseverezi câteva săptămâni la rând, după care te vei surprinde într-o zi că ai pornit spre bucătărie pentru a-ți pregăti cafeaua însoțit/ă de o carte.

În schimb, dacă se întâmplă ca trezitul de dimineață să te facă să suferi puțin, noul obicei va fi ceva mai greu de împământenit, însă nu imposibil, iar beneficiile promit ca efortul să fie răsplătit din plin. Astfel,  dacă îți dorești cu adevărat să îți schimbi rutina, cheia este în selectarea cărții, căci o lectură care să-ți facă plăcere și, mai mult, care să te facă curios, să te țină mereu în suspans, va deveni chiar parte din motivația de a-ți începe ziua mai devreme, tot ce trebuie să faci este, deci, să alegi cartea potrivită.

Beneficiile cititului de dimineață

Încă te gândești dacă să integrezi lectura în ritualul tău de dimineață? Iată aici, câteva dintre beneficiile cititului de dimineață pentru a te ajuta să te hotărăști:

Beneficiile cititului de dimineață

1. Te vei bucura de un început de zi relaxant: O pauză de câteva minute în compania unei cărți în timp ce-ți savurezi cafeaua este o modalitate minunată de a începe ziua. Vei avea ocazia de a te deconecta de la grijile cotidiene în timp ce vei admira răsăritul, bucurându-te de liniște și relaxare, călătorind în noi lumi și cunoscând diverse personaje, toate înainte ca agitația unei noi zile să înceapă.

2. Vei avea parte de inspirație pe tot parcursul zilei: Citind în timp ce savurezi cafeaua sau te bucuri de aroma ceaiului tău preferat, poți găsi inspirație și motivație pentru activitățile ce urmează să se desfășoare pe timpul zilei. Fie că vorbim despre titluri care ajută la dezvoltarea ta personală sau profesională, ori despre romane, din care poți extrage la nesfârșit paragrafe și citate care să te inspire, ori despre scene memorabile care rămân cu tine mult timp după ce ai citit o carte – momentul în care Bilbo decide să pornească într-o aventură, clipa în care Elizabeth descoperă că-l iubește pe domnul Darcy sau fracțiunea de secundă în care Bowman realizează că HAL 9000, computerul de la bord, l-a închis în afara navei spațiale – lecturile de la începutul zilei îți vor oferi perspectivă și vor avea un efect pozitiv asupra atitudinii tale în fața provocărilor zilei.

3. Îți vei antrena mintea: Cititul dimineața stimulează activitatea cerebrală și te ajută să-ți dezmeticești mintea înainte de a începe munca sau activitățile zilnice. Acest antrenament pentru minte poate contribui la o gândire mai clară și, per total, la o putere de concentrare mai bună.

4. Îți vei dedica timp de calitate pentru tine însuți: Dimineața este momentul perfect pentru a-ți acorda puțin timp. Lectura, de fel o activitate solitară, te poate ajuta să-ți încarci bateriile, să-ți oferi un moment pentru a te conecta cu emoțiile într-un mod plăcut și constructiv.

5. Vei avea parte de un adevărat răsfăț pentru simțuri: Imaginează-ți că îți oferi un moment să savurezi fiecare înghițitură de cafea și că, în același timp, te pierzi printre paginile unei cărți captivante. Combinația dintre mirosul și gustul cafelei și poveștile citite în lumina proaspătă de început de zi poate crea o experiență senzorială care să te facă să transformi acest obicei într-un tabiet drag ție.

6. Vei explora mereu noi idei: Lectura deschide întotdeauna porți spre idei și perspective noi. Cititul dimineața ar putea să te ajute să începi ziua învățând ceva nou zi de zi și să-ți extinzi cunoștințele și orizonturile.

7. Vei fi un exemplu pozitiv pentru cel mic: Dacă ești părinte, un beneficiu deloc de neglijat este acela că cei mici, observându-te citind, vor dori și ei să te imite, astfel că va fi mult mai ușor să-i încurajezi să deprindă acest obicei atât de benefic și de plăcut.

Ce cărți să citești dimineața?

Am descoperit în timp că unii cititori aleg să aloce timp dezvoltării personale sau profesionale dimineața, pe când alți cititori își doresc să aibă câteva minute de deconectare sau de introspecție odată ce se ivesc primele raze ale soarelui.

Poate ți-ai dorit mereu să citești acea listă de clasici aflată de multă vreme în wishlistul tău și nu doar atât, dorești să îi studiezi, folosind sticky notes și markere, notițe pe marginea paginilor sau notând concluzii și păreri pe un carnețel dedicat lecturilor tale. Sau poate vrei să te teleportezi timp de câteva minute într-o altă lume, în care să te pierzi savurându-ți cafeaua.

Indiferent de ce alegi să citești – și cum – important este să reții că poți oricând să modifici strategia, să încerci lucruri noi și să descoperi mereu noi și noi titluri de citit dimineața.

Menționam cât de importantă este selecția cărții atât pentru somnoroși, cât și pentru matinali. Noi recomandăm, în general, două mari direcții în ceea ce privește lectura de început de zi, depinde, așadar, ce preferi:

  1. Cărți de dezvoltare personală și business, poate chiar științe umanistepsihologie, istorie, eseuri, și de ce nu, chiar critică literară. Aceasta este alegerea potrivită dacă îți dorești lecturi care extind mintea. Astfel de titluri presupun putere de concentrare și o dorință puternică de a descoperi și învăța. Vei avea nevoie de ceva pe care să-ți iei notițe, de ceva sticky notes și de un strop de entuziasm.
  1. Ficțiune. Aici poți alege fie volume de poezie, nuvele scurte sau romane ușurele, fie romane grele, clasice sau contemporane, în funcție de cât de activă simți că-ți poate fi mintea dimineața.

În ambele cazuri, opțiunile sunt nelimitate, cea mai bună strategie fiind să cutreieri câteva rafturi de carte, recenzii și topuri de vânzări, dar și listele de noutăți, pentru a descoperi cartea care se va afla pe măsuța ta dedicată cititului de dimineață.

Câteva recomandări de lectură cu ajutorul cărora să pornești la drum

Nu-ți fie teamă, știm că opțiunile sunt infinite, așa că am pregătit câteva recomandări care să te ajute să descoperi ce ți-ar plăcea să citești chiar mâine dimineață.

Pont de cititor: te poți inspira și din recenziile de pe blogul nostru.

Pentru cititorii matinali

Dacă ți-e ușor să te trezești dimineața, este posibil ca acesta să fie momentul zilei în care poți fi cel mai activ și receptiv. Lectura de studiu, învățare și aprofundare poate fi cea potrivită pentru tine. Dacă dorești să afli cum să fii cât mai productiv, să-ți atingi potențialul sau să te pregătești pentru carieră, câte un capitol citit în fiecare dimineață va contribui la cultura ta generală și la încrederea în tine.

Iată aici câteva titluri pe care ți le recomandăm pentru început dacă ești cititor matinal:

  1. Inovația. Cum funcționează și de ce-i privește libertatea? de Matt Ridley
  2. Tu ești muntele. Cum să transformi autosabotarea în autocontrol de Brianna Wiest
  3. Geniotipul. Descoperă geniul care zace în tine de Tony Estruch
  4. Curajul de a fi fericit de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga
  5. Make Your Bed de William Mcraven
  6. Stretch: Unlock the Power of Less – And Achieve More Than You Ever Imagined de Scott Sonenshein
  7. Puterea obișnuinței de Charles Duhigg
  8. Un Occident răpit sau tragedia Europei Centrale de Milan Kundera
  9. Metaversul. Și modul în care va revoluționa totul de Matthew Ball
  10. The History of Graphic Design de Jens Muller

Pentru cititorii mai puțin matinali

Dacă ți-e mai greu să te trezești dimineața, însă îți dorești ca ziua să-ți fie mai productivă, așa cum spuneam mai sus, cel mai ușor ar fi să alegi titluri care să-ți trezească curiozitatea. Cel mai probabil, beletristica ți se va potrivi perfect, un roman polițist, care să te facă să te apropii cu fiecare capitol de concluzia șocantă sau un volum de povestiri scurte care să îți satisfacă dorința de a mai adăuga câte ceva pe lista de Citite. Oricum, orice roman care te face curios și-ți aduce plăcere este potrivit pentru a-ți începe ziua altfel și pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile.

Iată aici câteva titluri pe care ți le recomandăm pentru început dacă ești cititor potențial matinal:

  1. Holly de Stephen King
  2. Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi
  3. Un an de odihnă și relaxare de Ottessa Moshfegh
  4. Lessons in Chemistry de Bonnie Garmus
  5. Three Apples Fell from the Sky de Narine Abgarian
  6. The Master and Margarita de Mikhail Bulgakov
  7. Parfum de curtezană de Sawako Ariyoshi
  8. Atlasul norilor de David Mitchell
  9. Clara citește Proust de Stephane Carlier
  10. The Marriage Portrait de Maggie O’Farrell

Indiferent de ce tip de lectură te atrage mai mult, incluzând lectura în rutina ta de dimineață, te vei asigura că în fiecare zi vei parcurge câteva capitole, dezvoltându-ți mintea și bucurându-te de câteva momente de relaxare și desprindere de cotidian.

Dacă ești încă nehotărât, iată aici raftul pe care l-am pregătit pentru tine: Lectura, rutina mea de Self-Care. Rutina de dimineață»

Te-am convins să adaugi lectura în rutina ta de dimineață?

Mulțumim că ai parcurs acest articol, dragă prieten al cărților, sperăm să te fi inspirat și te invităm să încorporezi lectura în rutina ta de dimineață. Cu o cană de cafea într-o mână și o carte în cealaltă, vei simți valuri de energie și imaginație, care te vor pregăti pentru o zi plină de realizări.

Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim cu tine alte momente din zi în care să strecori lectura, dar și recomandări de carte pentru toate gusturile. Alătură-te mișcării noastre Lectura, rutina mea de Self-Care, stai cu ochii pe noi, data viitoare vom vorbi despre cum putem citi în drum spre școală sau serviciu #NavetaLiterara.

Scrie-ne în comentarii dacă deja citești dimineața sau dacă am reușit să te convingem să adaugi lectura în rutina ta. Abia așteptăm să citim despre relația ta cu lectura»

Articol realizat de Roxana Molocea pentru libris.ro.
„Cărțile m-au urmărit, uneori mai timid, alteori mai hotărât, întreaga viață. Începând cu povestirile lui Ion Creangă citite de tatăl meu (cu savurosul și autenticul său accent), continuând cu nopțile nedormite, luminate de magia lecturii din liceu, până la bazele teoretice acumulate în cadrul Facultății de Litere și apoi la descoperirea rotițelor din spatele industriei odată ce am devenit parte din echipa Libris, viața m-a împins, spre norocul meu, din ce în ce mai aproape de lumea cărților.

Lectura este, pentru mine, un exercițiu continuu de empatie. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat și în profunzime viața altei persoane. Fiindcă ne lipsește această capacitate, avem nevoie de resurse, de exercițiu. În acest sens, lectura este esențială. Trebuie să citim, să avem contact cu poveștile de viață a zeci, sute de alți oameni, povești mai mult sau mai puțin codate, ca măcar să începem să înțelegem noi și noi perspective, care să ne ajute să fim mai înțelegători, mai toleranți, mai buni, mai umani.”

Dacă simți că sunteți cititori pereche, vezi și alte articole de același blogger aici.

3 răspunsuri

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *